utemeljeno:
20.5.2003.
by Nino Ciglenečki

motocross-jasport.com by Zvonimir Zmaić

Art director:
Ivan M. Balen

Internet:
Nenad Zmaić

Webmaster:
Nino Ciglenečki

Nikola Božić

All rigths reserved

LINKOVI

www.motocrossgrandprix.com

www.uem-online.com

www.amamotocross.com

www.mx2k.com

www.motocross.it

www.jkracing.com

www.zeko-racing.com

www.everts-school.com

www.amaproracing.com

www.mxlarge.com

www.sxgp.com

www.motocrossactionmag.com

www.motocross.com

www.racerxhill.com

www.realmx.com

www.uksuperx.com

www.motocrossmx1.com

www.mx247.com


HRVATSKA

www.markotumbri.tk

www.hms-moto.hr

www.motocross.hr

www.motocross-jaska.com

www.gorickiracing.com

www.motoglas.com

www.motomatusic.hr

 

 

 

VELIKA NAGRADA HRVATSKE

MLADINA - 9 - 11. LIPNJA 2006.

   * Druga utrka iz trogodišnjeg ciklusa priredbe MX3 svjetskog prvenstva, zajedno s utrkom prvenstva Europe 125 - dosad najveći motokros spektakl u Hrvatskoj

    * Na osmoj od 14 ovogodišnjoj priredbi MX3 prvenstva svijeta, te sedmoj EP 125, okupit će se svi najbolji motokrosisti iz tih kategorija

    * Mladina tim, s agilnim, dugogodišnjim prvim čovjekom organizacije najvećih natjecanja Ivanom Penićem na čelu, istaknuo je kandidaturu za najveću motokros manifestaciju - svjetski Kup nacija, već od 2011. godine!

Motokros natjecanja na stazi Mladina,  kod Jastrebarskog, održavaju se od 1979. godine, nakon što je tu, danas svjetski poznatu stazu, trasirao legendarni vozač i višestruki prvak, Karlovčanin Leno Šoštarić.
Motokros klub INA - Jaska osnovan je 1984. godine. Već slijedeće godine organizirana je prva priredba svjetskog prvenstva. Bila je to utrka u konkurenciji 125 ccm, a kao prvi pobjednik zabilježen je poznati talijanski vozač Corrado Maddii (cagiva).
Ukupno je na Mladini dosad održano 117 raznih motokros priredbi, od kojih 14 najvećih natjecanja svjetskog i europskog ranga. Prva utrka svjetskog prvenstva 250 održana je 1987. godine, a natjecanje za prvenstvo Europe 250, naredne, 1988. godine.

Nakon osamostaljenja države Hrvatske, najveće međunarodne priredbe na Mladini obnovljene su 1996. godine, utrkom prvenstva Europe 250. Kroz slijedeće dvije godine u našu zemlju opet su dolazili najbolji europski vozači iz te najjače konkurencije.
Našim ljubiteljima motokrosa ostat će u dugom sjećanju godina 1988., kad je ukupni pobjednik bio naš najbolji vozač svih vremena Nenad Šipek. Popularni godinu dana kasnije postat će jedini naš prvak Europe, u Open konkurenciji!

   * Svjetska elita na Mladini

Dvije godine zaredom, 1999. i 2000., na Mladini su nastupali vozači svjetskog prvenstva 125. Mnogi od njih danas su elitni vozači najprestižnijih kategorija motokrosa MX1 i MX2! Dvostruki pobjednik Mladine 1999. bio je Talijan Claudio Federici. Te godine je po treći put zaredom svjetski šampion postao njegov zemljak Alessio - Chicco Chiodi, također jedan od aktera uzbudljivih utrka na Mladini.
U 2000. godini novi dvostruki trijumf na Mladini ostvario je čuveni američki Mike Brown. Te godine naslov svjetskog šampiona izborio je tek 17-godišnji južnoafrički super-talent Grnt Langston, kojeg smo također imali sreće dvije godine zaredom geldati na našoj stazi ljepotici. Iz te godine posebno izdvajamo i čuvenu izjavu na Amerikanca Jeffa Dementa, koji je kazao da tako atraktivne staze, kakva je Mladina, nema u SAD!

 
Prvih godina novog milenija, od 2001. do 2003. godine, Jaskanci su organizirali ponovno prvenstvo Europe, ali u Open kategoriji. Tad su slavili iskusni vozači, Talijan Max Gazzarata, te Austrijanci Siegfried Bauer i Erwin Machtlinger. I našimajstori, Nenad Šipek i Goran Gorički bili su u samom vrhu, jednako kao i jedan od najbolji slovenskih vozača u povijesti, Sašo Kragelj, prvak Europe iz 2003. godine!
U 2004. godini, novoutemeljeni Mladina tim organizirao je dotad najznačajniju priredbu, Kup nacija Europe, najprestižnije natjecanje reprezentacija Starog kontinenta u motokrosu. Za tu organizaciju Jaskanci su dobili priznanja od UEM i FIM, kao najbolji organizatori i domaćini!
Na Kupu nacija Europe trijumfirali su čuveni Belgijci, u vrlo jakom sastavu: Sven Breugelmans, Danny Theybers i Marvin van Daele. Breugelmans je tom prigodom postao jopš jedan dvostruki pojedinačni pobjednik utrka na Mladini, a prošle godine i prvak svijeta u MX3 konkurenciji. Theybers i Van Daele danas su standardni Grand Prix vozači MX1 konkurencije! Hrvatska je, bez ozljeđenog Šipeka, s Goranom Goričkim, Markom Leljakom i mladim Antonijem Šamecom, izborila vrijednu devetu poziciju.

* Ambicije Mladina tima

Mladina tim imao je već pripremljen ugovor s promotorom svjetskog prvenstva Youth Streamom za organizaciju najvećeg Grand Prix spektakla MX1 & MX2 za 2005. godinu.
Jaskanci su u posljednjem trenutku promijenili taj iznimno skup spektakl, za aktualnu
trogodišnju kombiniranu priredbu, također vrhunske kategorije MX3 prvenstva svijeta i prvenstva Europe 125, iz kojeg se najbolji mladi vozači novače za MX1 i MX2 konkurenciju!
Nakon još jednog takvog ciklusa, Mladina tim istaknuo je kandidaturu za najveći događaj u motokrosu svake godine - svjetski Kup nacija (MOTOCROSS OF NATIONS), dakle već od 2011. godine!

    * Visoko pokroviteljstvo Predsjednika Mesića,  a INA - Industrija nafte je tradicionalni glavni sponzor

Počasni pokrovitelj najvećih međunarodnih priredbi na Mladini po tradiciji je predsjednik Republike Hrvatske. Dr. Franjo Tuđman bio je to na utrci svjetskog prvenstva 1999. godine, a od 2000. godine u toj ulozi je Stjepan Mesić.
Glavni sponzor, također tradicionalno je INA - Industrija nafte, s kojom, na obostrano zadovoljstvo, Motokros klub INA - Jaska uspješno surađuje već više od četvrt stoljeća, praktički od samog osnivanja.
Pokrovitelj ovogodišnje priredbe je i Zagrebačka županija. Župan Stjepan Kožić prigodom prijama čelnih ljudi organizacije, naglasio je kako su motokros spektakli na Mladini godinama
najveće sportske manifestacije u popularnom
Mladina tim pobrinuo se i za vrijedan sponzorski pool, među kojima su Centar za vozila Hrvatske, HAK i mnogi drugi, a što je jamstvo za stabilnu i kvalitetnu organizaciju.

    * Favoriti Yves Demaria i Sven Breugelmans u MX3, te Dennis Verbruggen i Joel Roelants u EP 125

Velika nagrada Hrvatske osma je, od 14 ovogodišnjih priredbi iz kalendara FIM i UEM, što nedvojbeno jamči uzbudljive borbe, jer su najveća imena u obje konkurenciji još u velikoj i neizvjesnoj utrci na naslovima!
Najveći MX3 favoriti su branitelj naslova Sven Breugelmans i francuski rutiner Yves Demaria, prvi prvak u toj kategoriji iz 2004. godine. Obojica voze za isti KTM Team. Trenutno je ukupno u vodstvu Francuz, ali belgijski majstor je i prošle godine bolju formu pokazao u drugom dijelu serije!
Uz njih će favoriti biti Talijani; Marco Oddenino, Christian Beggi i Daniele Bricca (svi honda), švicarski rutiner Marc Ristori (honda), odlični Slovenac Sašo Kragelj (yamaha),
trenutno šesti u poretku. Tu su i mladi asov; Čeh Jan Zaremba (KTM) i Belgijac Vincent Collet (suzuki)!
Nas veseli što se i naša motokros zvijezda Nenad Šipek (yamaha) bori za mjesto u TOP 10 najboljih svjetskih majstora. Prošle godine bio je ukupno 11., a trenutno drži vrijednu devetu poziciju!
Na žalost, zbog teškog pada na nedavnoj utrci prvenstva Hrvatske u Rakovom Potoku, ljubimac publike na Mladini Goran Gorički (kawasaki) liječi se u bolnici i neće nastupiti! Vidjet ćemo mladog Danijela Božića (KTM), ove godine uz logistističku podršku poznatog Vangani Teama iz Belgije, kojeg vodi ugledni južnoafrički menadžer Tinus Nel.
Prvi favorit EP 125 bit će mladi Belgijac Dennis Verbruggen (yamaha), lani drugi u toj konkurenciji, iza Francuza Jeremyja Tarrouxa, dvostrukog pobjednika na Mladini. Mladi Belgijac Joel Roelants (KTM), Talijan Marco Animento (honda), Francuzi Florant Richier (kawasaki) i Stiven Frossard (KTM), Nizozemci Rob van Vijfeijken (yamaha) i Jan van Hastenberg (honda), Čeh Filip Neugebauer (kawasaki), Slovak Josef Kulhavy (honda) i Finac Jukka Pirinen (KTM), bit će mu najžešći suparnici!
Od naših vozača, najbolje kotira Marko Leljak (KTM), provjereno dobar na Mladini, nadamo se sigurni sudionik finalnih utrka. Želimo takve uspjehe i našim mladim adutima, Mirku Lovakoviću (yamaha),  kao i povratniku nakon duge rehabilitzacije zbog ozljede, mladom reprezentativcu Antoniju Šamecu (yamaha).

    *  Sadržajni  trodnevni program pod nadzorom uglednih funkcionera FIM, UEM i promotora Youth Streama

Velika nagrada Hrvatske počinje već u  petak, 9. lipnja, kad su predviđeni tehnički pregledi staze. Za publiku, koja se očekuje u velikom broju, bit će iznimno zanimljivo već u subotu, 10. lipnja. Prije podne su treninzi, a poslije podne, od 15 sati, kvalifikacijske utrke.
U nedjelju, 11. lipnja, prva utrka EP 125 konkurencije je u 12,00 sati.
Svečano otvaranje bit će u 12,45.  Zatim slijede dvije utrke u MX3 i još jedna EP 125 konkurenciji.
Svečano proglašenje pobjednika očekuje se oko 17,30 sati.
Na Mladinu stižu najveći uglednici FIM i UEM. Predsjednik MX3 žirija bit će
Indonežanin Faryd Sungkar, koji je to bio i na priredbi SP na Mladini 2000. godine. Na istoj funkciji za EP 125 bit će Romain Frast iz Luxembourga. On na Mladinu redovito dolazi već više od desetljeća, ali je početkom ove godine promoviran za predsjednik Komisije UEM za motokros, pa po prvi put stiže u toj odgovornoj ulozi!
Opservator za promotora Youth Stream bit će Slovakinja Patricija Maskarova.
Naš direktor priredbe je Ivan Lafter, a sportski direktor Mladen Čop.
I još jedna zanimljivost, na Mladinu dolazi po prvi put  jedna funkcionerka iz daleke Kine. Bit će to Hong Guo Gong, kao članica FIM međunarodnog žirija!


SVI NAJBOLJI SVJETSKI ASOVI NA VUČAKU !

U Zagrebu je održana konferencija za tisak povodom svjetskog prvenstva prikoličara 20. i 21. svibnja u Zaboku

* Latvijska televizija šalje ekipu od 40-tak ljudi, HTV ne zanima to natjecanje!?

U prostorijama HAK-a u Zagrebu, održana je tiskovna konferencija u povodu treće uzastopne priredbe u Hrvatskoj svjetskog prvenstva za prikoličare (sidecar) u motokrosu, koja će biti održana na popularnoj stazi Vučak u Zaboku, u subotu i nedjelju, 20. i 21. svibnja ove godine.
Priredba je pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Stjepana Mesića, a glavni sponzor je INA - Industrija nafte.
O tom motociklističkom spektaklu na "presici" su govorili tajnik zabočkog kluba organizatora Cvetko Grabušić, predstavnik sponzora INA-e Krešo Ivanković i glasnogovrnik HMS-a Marko Marović.
Natjecanje u Zaboku bit će druga ovogodišnja priredba, od osam predviđenih u kalendaru FIM za 2006.godinu. Prva je održana u Ossu, u Nizozemskoj, a pobjednici su bili branitelji naslova svjetskih prvaka, Nizozemac Daniel Willemsen i Belgijac Sven Verbrugge, na motociklu Zabel s prikolicom. Slijedili su ih Nijemac Marco Happich i Švicarac Meinrad Schelbert (Zabel), Belgijci Jan Hendrickx i Tim Smeuninx (Zabel), Nizozemci Jarno van dem Boomen i Henry van de Wiel (Zabel), Brtitanci John i Mark Watson (VMC/MTH), Rusi Jevgenij Ščerbinjin i Sergej Sosnovskij (APZ/MTH), Eric Schrijvers i Ramon van Mil (VMC/MTH), Latvijci Kristers Sergis i Kaspars Stupelis (LV-Mefo) i drugih...
Prvaci prošle godine bili su Willemsen i Verbrugge s ukupno 478 bodova, ispred Sergisa i Stupelisa 440, te također Latvijaca Rupeiksa i Kurpnieksa, s 317 bodova i t.d... Da su Latvijci u špici svjetske konkurencije svjedoči i podatak da je prošle godine, a bit će tako i ove godine, Latvija poslala kompletnu televizijsku ekipu za prijenos natjecanja, a ove godine svoj dolazak osobno je najavio i predsjednik latvijskog nacionalnog saveza. Na žalost, HRT nije pokazala zanimanje za tu priredbu, što je sa žaljenjem istaknuto na tiskovnoj konferenciji!
Vučak će vidjeti dosad najmasovnije natjecanje prikoličara u Hrvatskoj, jer će nastupiti čak 48 posada iz 14 zemalja. Siguran je nastup čak 20 najboljih posada iz ukupnog poretka svjetskog prvenstva nakon prve održane utrke.
Cvetko Grabušić vjeruje u dobar odaziv gledatelja, iako naših posada nema. Interesa za to je bilo, naglasio je Grabušić, ali je potrebno barem godinu dana treninga da bi se posada mogla uvježbati za ovako jaku priredbu.
Očekuje se, doduše, nešto kiše i malo više blata, ali i to je bolje od velike prašine, koja bi ozbiljnije ugrozila sigurnost vozača.
Predsjednik Žirija FIM-e je Indonežanin Faryd Sungkar, inače veliki zaljubljenik u Hrvatsku.
U programu natjecanja, u subotu, 20. svibnja, nakon treninga, od 16,00 sati očekuju se kvalifikacijske vožnje.
U nedjelju, 21. svibnja, svečano otvaranje je oko 12,00 sati. Start prve utrke bit će u 13,00 sati, a druge utrke u 15,30 sati.


Branitelji naslova svjetskih prvaka - Daniel Willemsen i Sven Verbrugge


BELGIJCI I FRANCUZI U GLAVNIM ULOGAMA

Popis prijavljenih vozača uoči premijere MX3 SP i 125 EP na stazi Castelnau de Levis u Francuskoj

* Favoriti MX3 su ponovno Sven Breugelmans i Yves Demaria

* Dennis Verbruggen ima najviše izgleda u europskoj 125 konkurenciji, a najveći protivnici bit će mu mladi francuski asovi: Frosard, Izoird, Sandouly i drugi...


Na čuvenoj stazi Castelnau de Levis, nedaleko Toulousa u južnom dijelu Francuske, održat će se, već po tradiciji, porva utrka sezone MX3 prvenstva svijeta, zajedno s Prvenstvom Europe.
Favoriti MX3 SP opet su belgijac Sven Breugelmans (KTM), koji je naslov osvojio prošle godine, ispred svog klupskog kolege iz JM Racing KTM momčadi, francuskog rutinera Yvesa Demarie. Demaria, u 37. godini i s ogromnim Grand Prix iskustvom, te ovjenčan slavom pobjednika svjetskog Kupa nacija (uz Vuillemina i Seguya) 2001. godine u belgijskom Namuru, naslov MX3 šampiona osvojio je na premijeri tog natjecanja 2004. godine, a tad je Breugelmans bio drugi!
U 125 konkurenciji Prvenstva Europe, koje natjecanje služi kao odskočna daska za prodor u MX2 i MX1 svjetsku konkurenciju, upravo najbolji primjer tome je prošlogodišnji prvak Europe, mladi Francuz Jeremy Tarroux (kawasaki). Za momčad JK Racing, talijanskog menadžera Richarda Boschija, za kojeg je svojevremeno nastupao i naš Nenad Šipek (yamaha), Tarroux će ove sezone pokušati ostvariti što bolji plasman među vozačima žestoke MX2 svjetske konkzrencije. U predsezonskim vožnjama, mladi Francuz pokazao je puno!
Lanjski doprvak, a ujedno svjetski 125 juniorski šampion, mladi Belgijac Dennis Verbruggen (yamaha), bit će ove godine najveći favorit 125 konkurencije EP. S obzirom na čak 93 vozača na Entry listi, zaista mu neće biti lako. Najviše izgleda daje se još francuskim nadama Stevenu Frossardu (KTM), Fabienu Izoirdu (honda), Fredu Sandoulyju (yamaha) i drugima, a snažnu liniju imaju i Nizozemci, među ostalim već iskusne mladiće kao što su Rob van Vijfeijken (yamaha) i Jan van Hastenberg (honda) ili Belgijci s darovitim Yentelom Martensom, Janom Laurijssenom, Kennyjem Vanduerenom (svi KTM) i drugima....
Hrvatska će svijetu ponuditi iskusnog Nenada Šipeka (yamaha), prošle godine ukupno 11. u MX3 konkurenciji, što je, nakon osvajanja titule prvaka Europe Open 1999. godine, njegov najvrijedniji međunarodni rezultat, te mladog Danijela Božića - Jazzera, koji će braniti boje belgijskog KTM Vangani Teama. nakon odličnih zimskih priprema, Božić će pokušati izboriti što više bodova i plasirati se bolje od prošlogodišnje 57. pozicije.
U 125 konkurenciji EP, naši aduti bit će iskusni križevački majstor Marko Leljak (KTM), mladi i sve bolji Karlo Golub (yamaha), te povratnik nakon duge rehabilitacije zbog ozljede ramena Antonio Šamec (yamaha), sve odreda novi članovi MCK KIA-Božić.
Na premijeri u Francuskoj bit će Leljak i Golub.
Ukupno je za Castelnau de Levis prijavljen 151 vozač: 58 u MX3, te 93 u EP 125.MX3 SVJETSKO PRVENSTVO

St.br. VOZAČ ZEMLJA MOTOCIKL

1 SVEN BREUGELMANS Belgija KTM
5 ENRICO ODDENINO Italija Honda
7 MICHAEL STAUFER Austrija KTM
8 SAŠO KRAGELJ Slovenija yamaha
10 FELICE COMPAGNONE Italija yamaha
11 NENAD ŠIPEK Hrvatska yamaha
15 CHRISTIAN BEGGI Italija honda
20 CRISTIAN STEVANINI Italija suzuki
21 BADER MANEH SAD KTM
23 MATTEO APERIO Italija honda
26 DAVID ČADEK Češka KTM
30 JUSSI NIKKILA Finska yamaha
31 KASPER JENSEN Danska yamaha
32 TOMMI ANDERSEN Danska suzuki
34 MATTEO ZECHIN Italija
36 MATHIEU AMBEIS Francuska yamaha
37 DANIJEL BOŽIĆ Hrvatska KTM
38 MIHA ŠPINDLER Slovenija honda
39 JEROME VIGUIER Francuska suzuki
40 FREDERIC WEIGERT Belgija yamaha
42 KENNY VAN HERCK Belgija yamaha
43 ROMAN MOROZOV Ukrajina suzuki
44 JEAN PATRICK ANDREO Francuska yamaha
45 ARNAUD DEMEESTER Francuska yamaha
46 AURELIEN GRELIER Francuska honda
47 JEROME HEMERY Francuska yamaha
48 CRISTOPHE MARTIN Francuska KTM
49 CASPER OVAA Nizozemska suzuki
50 MICHAEL FERRY Francuska yamaha
51 MATHIEU DOUTAZ Francuska
52 ALEXANDER IVANJUTIN Rusija yamaha
53 JEVGENIJ BOBRIŠEV Rusija KTM
54 DIMITRIJ VAN HOENACKER Belgija KTM
55 JAN ZAREMBA Češka KTM
56 DANILO MONTAGNI Italija Honda
57 MARCO CASUCCI Italija KTM
58 GIANLUCA FACCIOLI Italija honda
59 DANIELE BRICCA Italija honda
60 LUCA ANDREANI Italija
61 FEDERICO FRANCESHI Italija
62 FABIO FERRARI Italija KTM
63 OLEKSANDR PAŠINSKIJ Ukrajina KTM
64 NILS SROMS Latvija
65 OLEKSIJ OVČARENKO Ukrajina KTM
66 ANTUN ASMANOV Ukrajina KTM
67 BRIK SCHELFAUT Belgija yamaha
68 AVENI OUN Estonija KTM
69 VEIKO RAATS Estonija suzuki
70 JURGEN VAN NOOTEN Belgija KTM
71 JOHN MAY Velika Britanija suzuki
78 YVES DEMARIA Francuska KTM
85 SVEN WOUTERS Belgija suzuki
92 JEROME EMERY Francuska kawasaki
100 RONNY BAKKE Norveška honda
103 VINCENT COLLET Belgija suzuki
104 TOM JANSSENS Njemačka kawasaki
115 MARC RISTORI Švicarska honda

PRVENSTVO EUROPE 125

St.br. VOZAČ ZEMLJA MOTOCIKL

2 DENNIS VERBRUGGEN Belgija yamaha
5 ROB VAN VIJFEIJKEN Nizozemska yamaha
7 JAN VAN HASTENBERG Nizozemska honda
17 STEVEN FROSSARD Francuska KTM
21 CEDRIC BUSIN Luxembourg yamaha
22 FREDERIC SANDOULY Francuska yamaha
23 FABIEN IZOIRD Francuska honda
24 STEVE FELLY Švicarska KTM
26 JAN LAURIJSSEN Belgija
27 CEDRIC CREMER Belgija
28 KENJI NOUVEN Belgija
29 JEREMY DELAYE Belgija
30 NICK JANSSENS Belgija
32 SACHA NAUDE Južna Afrika yamaha
33 LOIC ROMBAUT Francuska kawasaki
34 JONATHAN BANKEN Belgija
35 DENNIS DIERCKX Belgija
36 FILIP NEUGEBAUER Češka kawasaki
37 CALLE SJOO Švedska KTM
38 VACLAV MALUVS Češka kawasaki
39 TOM DAHL Švedska husqvarna
40 ROK BEKANOVIČ Slovenija honda
41 JOSEF KULHAVY Slovačka honda
42 MATS AKERBLOM Švedska kawasaki
43 BRAM VAN OOSTERBOSCH Nizozemska KTM
45 NICK TUIN Nizozemska yamaha
46 RINUS VAN DER VEN Nizozemska KTM
47 ALEXANDER ELGH Švedska yamaha
50 JOEL ROELANTS Belgija KTM
51 YENTEL MARTENS Belgija KTM
52 KENNY VANDUEREN Belgija KTM
53 ROB GORIS Belgija kawasaki
54 KEVIN WOUTS Nizozemska yamaha
55 IVO STEINBERGS Latvija yamaha
56 ROMAIN BILLEREY Švicarska yamaha
57 STEFAN ZELKO Mađarska honda
58 MACIEJ ZDUNEK Poljska KTM
59 REMY NYEGARD Norveška honda
60 HERJAN BRAKKE Norveška honda
61 COEN VAN HAUT Nizozemska yamaha
62 MIKE KRAS Nizozemska suzuki
63 RAUL ALVAREZ Španjolska KTM
64 KHOUNSITH VONGSANA Francuska KTM
65 MARTIN KOHUT Slovačka honda
66 JEVGENIJ BOBRIŠEV Rusija KTM
67 EERO REMES Finska honda
68 JUKKA PIRINEN Finska KTM
69 TOMMI MAKINEN Finska honda
71 MATEVŽ IRT Slovenija yamaha
72 JERNEJ IRT Slovenija kawasaki
73 KRISTIAN PATERNU Slovenija yamaha
74 GERT KRESTINOV Estonija KTM
75 KIRSTJAN RATSEP Estonija honda
76 EDIK KUUSK Estonija kawasaki
77 SHANON TERREBLANCHE Južna Afrika KTM
78 YVES FURLATU Švicarska yamaha
79 MARTIN LEOK Estonija KTM
80 TAAVI NASSAR Estonija yamaha
81 DANIEL THOM Švedska honda
82 MARKO LELJAK Hrvatska KTM
83 KARLO GOLUB Hrvatska yamaha
84 ANTONIO ŠAMEC Hrvatska yamaha
85 JANOS BORKA Mađarska kawasaki
86 FREDRIK KARLSSON Švedska yamaha
87 TOMMI LEHMOSVIRTA Finska yamaha
89 RAPHAEL DI MARINO Švicarska KTM
90 DENNY PHILIPPAERTS Italija
91 SIMONE BAIMA BESQUET Italija
92 ALESSIO POLIDORI Italija
93 DANIELE LORENZON Italija
94 SIMONE RICCI Italija
95 ALESSANDRO PAGLIACCI Italija
96 GIOVANNI SOMMARUGA Italija
97 FEDERICO D' ATILIO Italija
98 JEVGENIJ TILETSKI Rusija KTM
99 JEREMY VAN HOREBEEK Belgija KTM
100 GREGORY LEWIS Velika Britanija suzuki
101 OLIVER SANDIFORD SMITH Velika Britanija KTM
102 PATRICK WALTHER Švicarska yamaha
103 TIMOTHY ROUX Francuska yamaha
104 CEDRIC SOUBEYRAS Francuska yamaha
105 FILIPS KEMPELIS Latvija honda
106 ALEXANDER SNOW Velika Britanija suzuki
107 FLORANT RICHIER Francuska kawasaki
108 MIKE STADLER Švicarska kawasaki
109 MIKE VALADE Francuska KTM
111 YVAN BESSARD Švicarska KTM
123 CHRISTOPHER KALLIES Švedska suzuki
151 TIMOTEI POTISEK Francuska honda
152 MARENS ERIKSSON Švedska KTM
188 TOMMY RAU Finska KTM
525 MARVIN MUSQUIN Francuska kawasaki
818 MARCO SCHOEGLER Austrija kawasaki


KRALJ ODLAZI S KRUNOM !?

Uoči početka ovogodišnjeg prestižnog MX1 & MX2 i MX3 svjetskog prvenstva

* Najžešća konkurencija bit će u MX2 konkurenciji

* Šipek i Božić među MX3 elitom


Slika koju smo najčešće vidjeli: Stefan Everts na čelu!

Istog vikenda, u subotu i nedjelju, 1. i 2. travnja, počet će ovogodišnja sezona svjetskog prvenstva u motokrosu u MX1 i MX2 konkurenciji u belgijskom Zolderu, te u MX3 konkurenciji u francuskom Castelnau de Levisu.
Zolder je nova, atraktivna belgijska staza, otvorena za svjetski Kup nacija 2003. godine, a već dvije sezone tu se održava premijerna utrka sezone. Prva ove sezone bit će za Veliku nagradu Flandrije. Atmosfera je već podgrijana do usijanja. Najviše interesa ljubitelja motokrosa i medija pobuđuje start devetorostrukog svjetskog prvaka, 34-godišnjeg Belgijca Stefana Evertsa (yamaha), u svoju oproštajnu, 16. Grand Prix sezonu. On, dakako, želi usput uzeti i deseti jubilarni naslov šampiona!
Odlazak Stefana Evertsa iz aktivnog bavljenja profesionalnim motokrosom nije samo izazvao silne emocije, nego i pitanja može li se uskoro naći prava zamjena za njegovo majstorstvo i kvalitetu.
Jedan od onih koji pretendiraju na to, njegov zemljak Steve Ramon (suzuki), pošteno priznaje:
- Neće biti samo teško naći pravu zamjenu za Stefana, to je zapravo nemoguće!
"The Legend" ulazi u oproštajnu sezonu sjajno pripremljen. Od ukupno 14 nastupa, na četiri velika predsezonska mitinga, u Italiji, Engleskoj i dvaput u Francuskoj,  te na prvoj priredbi Belgian Opena, Everts je pobijedio 12 puta, s dvaput je bio drugi. Evertsovo samopouzdanje je golemo. Ipak, poslije desetljeća i pol na stazama, mnogi su dvojili o njegovoj motivaciji.
- Nikad nisam morao tražiti motive - tvrdi Everts - Oni su u meni, jer naprosto mrzim gubiti!
Poznavatelji motokrosa, nakon ovakve sjajne predsezone, pitaju se nije li Everts ipak prerano ušao u vrhunsku formu. I na to Stefan ima spreman odgovor:
- Osjećam se bolje nego ikad! Imam izvrstan, novi yamahin stroj, vrlo startan i moćan, što mi puno znači. Čini mi se kako i ja bolje funkcioniram, jer ne moram ići do krajnjih granica!
Zadnja sezona u karijeri, Evertsa, čini se, ne iscrpljuje emotivno. On zrači zadovoljstvom:
- Mnogi navijači govorili su mi da još nije vrijeme da se povućem, ali ja sam u sebi s tim raščistio već odavno. Iako nije bitno kad i gdje ću završiti karijeru, staza u Erneeu, u Francuskoj, svakako je motiv više. Tamo sam, prije nekoliko sezona, ostvario jedinstvene tri Grand Prix pobjede, u tri različite klase istog dana. Tamo sam prošle godine, na žalost, ostao dužan mnogobrojnoj publici na svjetskom Kupu nacija. Sve to ostaje duboko u sjećanju, pa zacijelo će tako biti i sa završnom utrkom moje karijere!
Naravno, ima još dosta kvalitetnih vozača u MX1 konkurenciji. U prvom planu su imena kao Josh Coppins (honda) iz Novog Zelanda, Francuzi Sebastien Tortelli i Mickael Pichon (oba KTM), te Belgijci Steve Ramon i Kevin Strijbos (oba suzuki), kao i Ken de Dijcker (honda). Taj krug zatvara mladi Estonac Tanel Leok (kawasaki). Svi oni imaju potencijal za osvajanje titule svjetskog prvaka ili postati zvijezde, kakva je danas Stefan Everts.
Josh Coppins je najintrigantniji među njima, iz godine u godinu u usponu. Lani je bio drugi u MX1 konkurenciji, odmah iza Evertsa. Njegova želja za pobjedom je uvijek vrlo velika. U predsezonskim utrkama nije nagazio "punim gasom", ali je pokazao dovoljno da ga se može svrstati među najveće favorite.
KTM-ova moćna linija, iskusni Francuzi Sebastien Tortelli i Mickael Pichon, sigurno imaju brzinu, tehniku i rutinu, s kojima mogu ugroziti Evertsa, ali, trebat će im i puno sreće. U predsezoni, upravo je, na primjer, sreća okrenula leđa povratniku iz SAD Tortelliju. Također i kvarovi njegovog KTM-a.
Pichonu je uvijek u borbi s Evertsom falilo više konstantnosti. Njegova startna brzina je impresivna. Mana su mu česti padovi, sklon je neočekivanim pogreškama!
Belgijske mlade zvijezde Suzukija, standardni reprezentativci za svjetski Kup nacija, Steve Ramon i Kevin Strijbos, mogu biti vrlo opasni za Evertsa. Njihov talent je raskošan, a kod Strijbosa je značajna i njegova svježina. Uostalom, samo je on jednom, a jednom Tortelli, uspio svladati "Legendu" u predsezonskim nastupima. Strijbos je trijumfirao u superfinalnoj utrci mitinga u engleskom Hawkstone Parku.
Ramona, s druge strane, smatraju prirodnim nasljednikom Evertsa. On sam za Ramona tvrdi kako je najtalentiraniji vozač motokrosa:
- Ponekad mi se čini da je Ramon sposoban naći najbolja i najispravnija rješenja na stazi, uvijek najlogičnije linije kretanja, bolje od ostalih, bolje i od mene!
Ken de Dijcker dobio je šansu u britanskoj CAS Honda momčadi, kao partner velikom Joshu Coppinsu. Mlad, ali već silno popularan, De Dijcker stalno napreduje. Njegova snaga i upornost plijene pozornost i navijača i stručnjaka. Njegovi gazde su optimisti:
- "Keeno" će sigurno ugrabiti pokoju pobjedu, a ambicije mu sežu do TOP 3 Grand Prix vozača!
Tanel Leok jedan je od "najeksplozivnijih" vozača. Estonca je zapazio čuveni nizozemski stručnjak Jan de Groot, šef istoimene Kawasakijeve momčadi. De Groot je u karijeri često vodio svjetske prvake, među ostalim i Evertsa, Tortellija, Mickaela Maschioa... 
Zbog tog njegove procjene imaju posebnu težinu. A Jan de Groot za Tanela Leoka tvrdi:
- Bit će prvak svijeta, vrlo skoro!
U MX2 konkurenciji ove sezone bit će prava gužva.
Naslov brani mladi, ali već afirmirani Talijan Antonio Cairoli (yamaha). Najveći suparnici bit će mu jaka KTM-ova imena: Tyla Rattray iz Južne Afrike, Nizozemac Marc de Reuver i zemljak David Philippaerts. Iz drugog plana favoriti su Englez Carl Nunn (KTM), Francuzi, braća Sebastien i Christophje Pourcel (kawasaki), Estonac Aigar Leok (yamaha), Škot Billy MacKenzie (yamaha), te Južnoafrikanac Gareth Swanepoel (suzuki). Najugodnije iznenađenje mogao bi biti mladi Francuz Jeremy Tarroux (kawasaki), prošle godine prvak Europe125. U konkurenciji dobro kotiraju i brojni rutineri, primjerice bivši trostruki prvak svijeta, Talijan Chicco Chiodi (yamaha), Belgijac Patric Caps, Francuzi Mickael Maschio (kawasaki) i Luigi Seguy (yamaha), Norvežanin Keneth Gundersen i t.d...
MX3 konkurencija svjetskog prvenstva ulazi u svoju treću sezonu. Opet će najveći favoriti biti francuski rutiner Yves Demaria, prvak iz 2004. godine, te Belgijac Sven Breugelmans, branitelj naslova. Oni su klupski kolege iz JM KTM momčadi. Nije nemoguće, ali je malo vjerojatno da netko treći može iznenaditi i pored respektabilne konkurencije, među ostalim, Talijani Enrico Oddenino i Christian Beggi (oba honda), Čeh Martin Žerava i Švicarac Marc Ristori (oba honda), Austrijanac Michael Staufer (KTM) i t.d...
U tom natjecanju bit će standardnmi dvojica naših vozača, Nenad Šipek (yamaha), lani 11. ukupno, s ambicijama za TOP deset, te mladi Danijel Božić (yamaha), koji se, nakon odličnih zimskih priprema, s pravom nada bodovima.
U Europskoj konkurenciji 125, koja će se, uz nekoliko utrka 250, izmjenjivati zajedno s MX3 šampionatom, prvi favorit je mladi Belgijac Dennis Verbruggen (yamaha), prošle godine vice-prvak, te juniorski šampion svijeta u 125.
Od naših, u toj kategoriji vidjet ćemo trojicu naših mladih vozača, nešto iskusnijeg Križevčanina Marka Leljaka (KTM), te sve boljeg Karla Goluba (yamaha) i povratnika nakon teže ozljede i godinu dana rehabilitacije, Antonija Šameca (yamaha).
MX3 SP & EP 125 utrka na našoj svjetski poznatoj stazi Mladina bit će od 9. do 11. lipnja!


PETORICA NAJBOLJIH HRVATA U AKCIJI

Uoči starta ovogodišnje sezone MX3 prvenstva svijeta, zajedno s EP 125, u francuskom Castelnau de Levis

* Titulu u MX3 brani Belgijac Sven Breugelmans, a najveći rival bit će mu opet francuski rutiner Yves Demaria

* Što će ove sezone napraviti naši Šipek i Božić!?

* Dennis Verbruggen prvi favorit za EP 125, a naši Marko Leljak, Karlo Golub i Antonio Šamec morat će se jako truditi za mjesta u finalnim utrkama!

Prva utrka ovogodišnjeg motokros MX3 prvenstva svijeta, zajedno s prvenstvom Europe 125, održat će se na stazi Castelnau de Levis u Francuskoj, u istom terminu kad i MX1 & MX2 SP u belgijskom Zolderu, 1. i 2. travnja.
Castelnau de Levis je poznata GP staza, smještena u južnom dijelu Francuske, na kojoj je u MX3 konkurenciji prvi favorit svakako domaći rutiner Yves Demaria (KTM). On je lani bio drugi, a 2004. prvak svijeta, dok je na predsezonskom mitingu, ove godine u francuskom Pernesu, postigao sjajan rezultat: 3. mjesto ukupno u zajedničkoj konkurenciji MX1 / MX3, iza velikana Stefana Evertsa (yamaha) i Josha Coppinsa (honda)! Najveći suparnik Demariji bit će branitelj naslova, Belgijac Sven Breugelmans (KTM), njegov klupski kolega iz belgijskog JM KTM Teama. Ukupno je prijavljen 61 vozač, a među njima su i dvojica Hrvata. Nenad Šipek (yamaha) bio je lani 11. u MX3 svjetskom prvenstvu, a mladi Danijel Božić (KTM) 57. Ove sezone je, međutim, popularni Jazzer Božić iznimno dobro pripremljen, što je dokazao 24. mjestom, u konkurenciji najjače svjetske elite, na već spomenutoj priredbi u Pernesu! Među preostalim favoriziranim MX3 vozačima, spominju se Talijani Christian Beggi, MX3 vice-prvak svijeta 2004. godine, te Enrico Oddenino, koji je prošle godine bio ukupno peti, pa iskusni Čeh Martin Žerava, Austrijanac Michael Staufer, Švicarac Marc Ristori, pa čak i slovenski majstor Sašo Kragelj!
Iznimno brojna konkurencija, čak 82 vozača, najavljena je u 125 prvenstvu Europe. Riječ je o mladim talentima, koji na ovom natjecanju traže svoju šansu za prolaz u svjetsku seriju, kao što su to već učinili Talijani Tony Cairoli, David Philippaerts i Alex Salvini, Finac Matti Seistola, Francuzi; braća Seb i Christophe Pourcel, Jeremy Tarroux i mnogi drugi...
Prvak prošle godine bio je spomenuti Jeremy Tarroux. Tako će ove godine najveći favorit biti lani drugi, Belgijac Dennis Verbruggen (yamaha), koji je bio svjetski juniorski prvak! Najveći rivali bit će mu Francuzi: Steven Frossard, Benjamin Coisy i Fabien Izoird, Nizozemac Rob van Vijfeijken, Čeh Filip Neugebauer, Latvijac Ivo Steinbergs, južnoafrička nada Sacha Naude, Estonac Ediik Kuusk, Talijani Giovanni Somaruga i Denny Philippaerts i t.d...
Hrvatski aduti u tom natjecanju bit će iskusni Marko Leljak (KTM), sve bolji Karlo Golub (yamaha) i povratnik nakon ozljede Antonio Šamec (yamaha). S obzirom na njihove nedvojbeno slabije zimske pripreme, u odnosu na većinu vozača iz europske konkurencije, svaki plasman u finalne utrke bit će vrijedan uspjeh, dok će do bodova naši mladi vozači objektivno teško dolaziti!


Predsjednik FIM Francesco Zerbi čestitao je osvajanje titule MX3 prvaka svijeta prošle
godine Belgijcu Svenu Breugelmansu

MX3 ENTRY LISTA

Sven Breugelmans, Belgija (KTM)
Enrico Oddenino, Italija
Martin Žerava, Češka
Michael Staufer, Austrija
Sašo Kragelj, Slovenija
Felice Compagnone, Italija
NENAD ŠIPEK, Hrvatska (yamaha)
Cristian Beggi, Italija
Miroslav Kučirek, Češka
Cristian Stevanini, Italija
Bader Manneh, SAD
Matteo Aperio, Italija
David Čadek, Češka
Jussi Nikkila, Finska (yamaha)
Kaspar Jensen, Danska (yamaha)
Tommi Anderssen, Danska (suzuki)
Kristen Vangsbakken, Norveška (suzuki)
Matteo Zecchin, Italija
Mathieu Ambeis, Francuska (yamaha)
DANIJEL BOŽIĆ, Hrvatska (KTM)
Miha Špindler, Slovenija (honda)
Jerome Viguier, Francuska (suzuki)
Frederic Weigert, Belgija
Michel Anderssen, Danska (suzuki)
Kenny van Herck, Belgija
Roman Morozov, Ukrajina (suzuki)
Jean Patrick Andreo, Francuska (yamaha)
Arnaud Demeester, Francuska (yamaha)
Aurelien Grelier, Francuska (honda)
Jerome Hemery, Francuska (yamaha)
Christophe Martin, Francuska (KTM)
Caspar Ova, Nizozemska (suzuki)
Mickael Ferry, Francuska (yamaha)
Mathieu Doutaz, Francuska
Aleksandar Ivanjutin, Rusija (yamaha)
Jevgenij Bobrišev, Rusija (KTM)
Dimitrij van Hoenacker, Belgija
Jan Zaremba, Češka
Danilo Montagni, Italija
Marco Casucci, Italija
Gianluca Faccioli, Italija
Daniele Bricca, Italija
Luca Andreani, Italija
Federico Franceshi, Italija
Fabio Ferrari, Italija
Oleksandr Pašinskij, Ukrajina (KTM)
Nills Sroms, Latvija
Oleksij Ovčarenko, Ukrajina (KTM)
Anton Asmanov, Ukrajina (KTM)
Brik Schelfaut, Belgija
Aveni Oun, Estonija (KTM)
Veiko Raats, Estonija (suzuki)
Jurgen van Nooten, Belgija
John May, Velika Britanija (suzuki)
Yves Demaria, Francuska (KTM)
Sven Wouters, Belgija
Maxime Emery, Francuska (kawasaki)
Ronny Bakke, Norveška (honda)
Nikolaj Kumanov, Bugarska
Tom Janssens, Belgija (kawasaki)
Marc Ristori, Švicarska

 

EP 125 ENTRY LISTA

Dennis Verbruggen, Belgija (yamaha)
Rob van Vijfeijken, Nizozemska (yamaha)
Jan van Hastenberg, Nizozemska (honda)
Steven Frossard, Francuska (KTM)
Cedric Busin, Luxemborug (yamaha)
Frederic Sandouly, Francuska (yamaha)
Christopher Kallies, Švedska (suzuki)
Loic Rombault, Francuska (kawasaki)
Calle Sjo, Švedska (KTM)
Toni Dahl, Švedska (husqvarna)
Mats Akerblom, Švedska (kawasaki)
Alexander Elgh, Švedska (yamaha)
Joel Roelants, Belgija (KTM)
Yentel Martens, Belgija (KTM)
Kenny Vandueren, Belgija (KTM)
Marcus Eriksson, Švedska (KTM)
Rob Goris, Belgija (kawasaki)
Khounsith Vongsana, Francuska (KTM)
Jevgenij Bobrišev, Rusija (KTM)
Shannon Terreblanche, Južna Afrika (KTM)
Daniel Thom, Švedska (honda)
Fredrik Karlsson, Švedska (yamaha)
Maxime Lesage, Francuska (honda)
Timotei Potisek, Francuska (honda)
Tommy Rau, Finska (KTM)
Lucas Bechis, Francuska (suzuki)
Marvin Musquin, Francuska (kawasaki)
Benjamin Coisy, Francuska (honda)
Filip Neugebauer, Češka
Vaclav Maluus, Češka (kawasaki)
Rok Bekanovič, Slovenija (honda)
Matevž Irt, Slovenija (yamaha)
Jernej Irt, Slovenija (kawasaki)
Kristian Paternu, Slovenija (yamaha)
Gert Krestinov, Estonija (KTM)
Kistjan Ratsep, Estonija (honda)
Edik Kuusk, Estonija (kawasaki)
Martin Leok, Estonija (KTM)
Taavi Nassar, Estonija (yamaha)
Fabien Izoird, Francuska (honda)
Jonathan Banken, Belgija
Dennis Dierckx, Belgija
Jan Laurijseen, Belgija
Cedric Cremer, Belgija
Kenji Nouwen, Belgija
Jeremy Dalaye, Belgija
Nick Janssens, Belgija
Roland Delouter, Jr., Belgija
Denny Philippaerts, Italija
Simone Baima Besquet, Italija
Alessio Polidori, Italija
Daniele Lorenzon, Italija
Giordano Manzoni, Italija
Alessandro Pagliacci, Italija
Giovanni Sommaruga, Italija
Federico d' Azilio, Italija
Steve Fellay, Francuska (KTM)
Yvan Bessard, Francuska (KTM)
Mike Stadler, Francuska (kawasaki)
MARKO LELJAK, Hrvatska (KTM)
KARLO GOLUB, Hrvatska (yamaha)
ANTONIO ŠAMEC, Hrvatska (yamaha)
Herjan Brakke, Nizozemska (honda)
Coen van Haut, Nizozemska (yamaha)
Mike Kras, Nizozemska (suzuki)
Bram van Oosterbosch, Nizozemska (KTM)
Patrick Roos, Nizozemska (kawasaki)
Nick Tuin, Nizozemska (yamaha)
Rinus van de Ven, Nizozemska (KTM)
Kevin Wouts, Nizozemska (yamaha)
Ivo Steinbergs, Latvija (yamaha)
Filips Kempelis, Latvija (honda)
Stefan Zelko, Mađarska (honda)
Sacha Naude, Južna Afrika (yamaha)
Remi Nyegaard, Norveška (honda)
Maciej Zdunek, Poljska (KTM)
Raul Alvarez, Španjolska (KTM)
Josef Kulhavy, Slovačka (honda)
Martin Kohut, Slovačka (honda)
Eero Remes, Finska (honda)
Jukka Pirinen, Finska (KTM)
Tommi Makinen, Finska (honda)


PRVI VELIKI DVOBOJ STEFANA EVERTSA I SEBASTIENA TORTELLIJA

Nenad Šipek pokušat će još jednom ostvariti zapažen rezultat na prestižnom Mantova Starcrossu, 12. veljače u Italiji

Najprestižniji predsezonski motokros miting, po tradiciji i prva velika priredba svake godine, bit će Mantova Starcross u Italiji.
Održat će se u subotu i nedjelju, 11. i 12. veljače na Gradskom stadionu u Mantovi.
Nastupit će zajedno vozači MX1, MX2 i MX3, kao i svi drugi vozači iz svjetske elite, na tri finalne utrke, od 20 minuta plus dva kruga. Također je previđen "jedan protiv jedan" atraktivno natdmetanje za AIROH Cup, kao i nekoliko atraktivnih revija akrobatskih skokova.
Najavljeno je blizu 70 vozača na kvalifikacijskim utrkama, za 40 mjesta koliko ih može nastupiti na finalnim utrkama.
Među njima bit će i višestruki prvak Hrvatske Nenad Šipek (yamaha). Prošle godine bio je sjajan u Mantovi. Osvojio je ukupno 22. mjesto (po pojedinim utrkama bio je 22., 19. i 16).
Evo najpoznatijih imena među najavljenim sudionicima Mantova Starcrossa:

BELGIJA: Stefan Everts (yamaha), Kevin Strijbos (suzuki), Cedric Melotte (yamaha), Steve Ramon (suzuki), Danny Theybers (yamaha).
FRANCUSKA: Sebastien Tortelli (KTM), Antoine Meo (honda).
ITALIJA: Andrea Bartolini (yamaha), Angelo Pellegrini (suzuki), Christian Stevanini (suzuki), Simone Ricci (suzuki), Fabio Mossini (yamaha), Manuel Monni (KTM), Alex Salvini (suzuki) Davide Guarneri (yamaha), Cristian Beggi (honda), David Philippaerts (KTM), Daniele Bricca (honda), Roberto Lombrici (KTM), Daniel Boscolo (yamaha).
JUŽNA AFRIKA: Tyla Rattray (KTM).
ŠPANJOLSKA: Jonathan Barragan (KTM), Javier Garcia - Vico (honda), Carlos Campano (KTM).
ESTONIJA: Tanel Leok (kawasaki), Aigar Leok (yamaha).
NIZOZEMSKA: Marc de Reuver (KTM), Bas Verhoeven (honda).
ENGLESKA: Carl Nunn (KTM).
NJEMAČKA: Maximillian Nagl (KTM), Marcus Schiffer (suzuki).
ŠKOTSKA: Stephen Sword (kawasaki).
PORTUGAL: Rui Goncalves (KTM).
NORVEŠKA: Kenneth Gundersen (yamaha).
DANSKA: Brian Jorgensen (honda).
LETONIJA: Aigars Bobkovs (KTM).
ČEŠKA: Josef Dobeš (suzuki), Miroslav Kučirek (honda).
ŠVICARSKA: Marc Ristori (KTM).
HRVATSKA: Nenad Šipek (yamaha)
i t.d...

PROGRAM MANTOVA STARCROSSA:

* Subota, 11. veljače 2006.

11,00   Slobodni trening
14,00   Kvalifikacijske utrke
15,30   Superpole
16,00   Freestyle Trophy

* Nedjelja, 12. veljače 2006. 

10,00   Warm up
11,00   AIROH CUP (jedan protiv jedan)
12,00   Autogrami vozača (Public Meeting)

14,00   PRVA UTRKA
14,30   Freestyle Trophy 1

15,00   DRUGA UTRKA
15,30   Freestyle Trophy 2

16,00   TREĆA UTRKA
16,30   PROGLAŠENJE POBJEDNIKA

Fabio Aldini, gradonačelnik Mantove:

MANTOVA IMA ZNAČAJNU ULOGU U SVJETSKOM MOTOKROSU!

Na prijamu, uoči Mantova Starcrossa, gradonačelnik Mantove Fabio Aldini, istaknuo je:

- Mantova potvrđuje svoju značajnu ulogu u svijetu motokrosa. Starcross je jedna od najvećih priredbi svake godine, koja je i vrijedno podsjećanje na našeg legendarnog zemljaka Tazia Nuvolarija. Mantova je spremna ugostiti svjetsku motokros elitu, a uvijek brojna publika znat će pozdraviti sve njihove majstorije!


Everts, Vico i Melotte prošle godine na podijumu u Mantovi


YOUTH STREAM OTKRIO KARTE ZA UVERTIRU SVJETSKOG MOTOKROS PRVENSTVA 2006. U ZOLDERU

Prvi ovogodišnji predsezonski motokros miting, po tradiciji, bit će Mantova Stracross, 11. i 12. veljače u Italiji

Još puna dva mjeseca ostalo je do premijerne utrke ovogodišnjeg motokros prvenstva svijeta. Bit će to Velika nagrada Flandrije (Grand Prix of Flanders), 1. i 2. veljače u Zolderu, u Belgiji. Postala je već tradicija da se svjetska serija otvara u Zolderu.
Još je u sjećanju fantastična priredba svjetskog Kupa nacija, na kojem je ova staza promovirana i odmah je postala hit!
Promotor Youth Stream već je otkrio karte. Predstavio je Entry liste, odnosno popis vozača u MX1 i MX2 konkurenciji.
U MX1 je na popisu njih 40. Poznato je da mjesta na startu ima za njih 30. S obzirom na pravo nacionalnog saveza organizatora na dva mjesta, a moguće su i wild card (pozivnice), očigledno će se vozači žestoko boriti za mjesta na startnoj rampi!
N popisu MX2 konkurencije je 50 vozača, što znači da će tu konkurencija biti još veća i neizvjesnija!
U MX1, titulu prvaka brani Stefan Everts (yamaha). U svojoj posljednjoj sezoni karijere, napadat će deseti naslov prvaka svijeta ukupno, što bi bio pravi pothvat! Na papiru, najveći suparnici bit će mu Novozelanđanin Josh Coppins (honda), koji je i lani bio broj 2, te nove KTM-ove akvizicije, francuske legende Mickael Pichon i povratnik iz SAD, Senastien Tortelli. Belgijci Steve Ramon i kevin Strijbos (suzuki), te Ken de Dijcker (honda), napadat će iz "drugog plana", kao uostalom i estonski majstor Tanel Leok (kawasaki) i španjolska nada Jonathan Barragan (KTM). Iza ove skupine, među pritajenim favoritima, bit će španjolska legenda Javier Garcia - Vico (Honda), danski majstor Brian Jorgensen (honda), francuski as Pascal Leuret (honda), te Irac Gordon Crockard (honda) i drugi...
U MX2 konkurenciji, branitelj naslova je Talijan Tony Cairoli (yamaha). Neće mu biti nimalo lako. KTM Champ je okupio silnu ekipu, među kojima svaki vozač konkurira za naslov: Tyla Rattray iz Južne Afrike, Nizozemac Marc de Reuver, Talijan David Philippaerts, te Englez Carl Nunn! Opasna su braća Pourcel, Sebastien i Christophe, Francuzi iz GPKR Kawasaki Teama. Među nekolicinom legendarnih rutinera, izdvajaju se Talijan Chicco Chiodi (yamaha), Francuz Luigi Seguy (yamaha), Norvežanin Kenneth Gundersen (yamaha), Belgijac Patrick Caps (honda)...  Favoriti iz "drugog plana" su svakako Estonac Aigar Leok (yamaha), Južnoafrikanac Gareth Swanepoel (kawasaki), Škot Billy MacKenzie (yamaha) i drugi...
Veliki broj mladih "lavova" predvode Nijemac MaxNagl (KTM), Francuz Jeremy Tarroux (kawasaki), Finac Matti Seistola (honda) i još niz sjajnih imena!...


NENAD ŠIPEK OPET TRAŽI MJESTO U SVJETSKOJ ELITI !

Prvi ovogodišnji predsezonski motokros miting, po tradiciji, bit će Mantova Stracross, 11. i 12. veljače u Italiji

* Stefan Everts brani naslov u Mantovi

* Dolazi veliki broj MX1, MX2 i MX3 zvijezda

Prvi ovogodišnji predsezonski motokros miting, po tradiciji, održat će se u Mantovi, u Italiji.
Mantova Starcross, 11. i 12. veljače, okupit će velik broj MX1, MX2  MX3, pa i drugih vozača iz svjetske elite!
Belgijski super-star, devetorostruki šampion svijeta Stefan Everts (yamaha), brani naslov pobjednika u Mantovi!
Naš najbolji vozač svih vremena, Zabočanin Nenad Šipek (yamaha), opet će u Mantovi potražiti svoje mjesto u svjetskoj eliti.
Prošle godine bio je ukupno 22, a u pojedinim utrkama 22., 19. i 16., s tim da je baš u toj trećoj utrci, dugo držao izvanrednu osmu poziciju, ali je na žalost pao i izgubio nekoliko mjesta.
Hoće li još koji hrvatski vozač također pokušati na kvalifikacijama izboriti start među 40 najboljih na MantovaStarcross Open priredbi, zasad još nije poznato.
Poznat je i temeljni popis sudionika priredbe: Stefan Everts - Belgija (yamaha), Joel Smets - Belgija (suzuki), Cedric Melotte - Belgija (yamaha), Andrea Bartolini - Italija (yamaha), Sebastien Tortelli - Francuska (KTM), Jonathan Barragan - Španjolska (KTM), Brian Jorgensen - Danska (honda), Steve Ramon - Belgija (suzuki), Tanel Leok - Estonija (kawasaki), Danny Theybers - Belgija (yamaha), Christian Stevanini - Italija (suzuki), Aigars Bobkovs - Letonija (KTM), Kevin Strijbos - Belgija (suzuki), Alex Salvini - Italija (suzuki), Javier Garcia - Vico - Španjolska (honda), Christian Beggi - Italija (honda), Eric Eggens - Nizozemska (KTM), Daniele Bricca - Italija (honda), Miroslav Kučirek - Češka (honda), Nenad Šipek - Hrvatska (yamaha), Martin Žerava - Češka (honda), Antoine Meo - Francuska (honda), Rui Goncalves - Portugal (KTM), Carlos Campano - Španjolska (KTM), Angelo Pellegrini - Italija (suzuki), Carl Nunn - Engleska (KTM), Marc de Reuver - Nizozemska (KTM), Max Nagl - Njemačka (KTM), Tyla Rattray - Južna Afrika (KTM), Aigar Leok - Estonija (KTM), Simone Ricci - Italija (honda), Fabio Mossini - Italija (yamaha), Manuel Monni - Italija (KTM), Marcus Schiffer - Njemačka (suzuki), Davide Guarneri - Italija (yamaha), David Philippaerts - Italija (KTM), Bas Verhoeven - Nizozemska (honda), Lauris Freibergs - Letonija (suzuki), Dimitrij Paršin - Rusija (honda), Stephen Sword - Škotska (kawasaki)...
Dakako, to ni izbliza nije konačna Entry lista.
U Mantovi je uvijek iznimno zanimljivo, jednako zbog tri Stars Open utrke, spektakularnog freestyle showa, te također i zbog atraktivnog "One to One" kupa. U vožnji jedan protiv jedan, lani su do finala došli Everts i Smets, pobjedama nad Benom Townleyem i Mickaelom Pichonom! Nakon što je Everts uvjerljivo vodio, pao je pred ciljem, a zatim je Smets također počinio grešku, ali je ipak stigao prvi do cilja. No, pričekao je Stefana, te su zajedno prošli ciljem! Legendarni Smets, poznat kao iznimno fair sportaš, nije želio sam trijumfirati na takav način!
Mantova Starcros priredba je koja uvijek privlači veliko zanimanje i vozača i publike.
Sličan program Mantova Stracrossu, uz još neke dodatke i inovacije, po čemu će biti jedinstveni u svijetu, pripremaju i naši organizatori prvog International Motocross KIA Cupa, na Mladini, 23. i 24. lipnja ove godine!

Ilustracija: plakat 2006 Mantova Starcrossa


PROGRAM I POZIVNICE ZA 2006 INTERNATIONAL KIA CUP,
CROATIAN MOTOCROSS OPEN, MLADINA, 23. - 24. LIPNJA

Organizatori International KIA Cupa, 2006 Croatian Motocross Open priredbe, na Mladini 23. i 24. lipnja, izdali su prigodni program s pozivnicom.
Donosimo je ovdje.Veliki Stefan Everts, uz oproštaj od bogate karijere, na Mladini!?

MEĐUNARODNI KIA CUP OPEN U HRVATSKOJ 24. LIPNJA 2006. GODINE

* Organizator: MCK KIA - Božić
* Suorganizator: MCK INA - Jaska
* Promotor: MLADINA TEAM
* Pokrovitelj: HMU - Hrvatska motokros udruga
* Glavni sponzor: KIA MOTORS - Zagreb
* Sponzori: AGROKOR, LURA, AKRAPOVIČ, FRASSINOX, LEDO, VINDIJA...

Staza Mladina, subota, 24. lipnja 2006. godine

* International Stars Open

Pozvani vozači: Stefan Everts, Joel Smets, Tanel Leok, Tyla Rattray, Jonathan Barragan, Ken de Dijcker, Marc de Reuver, Aigar Leok, Sven Breugelmans, David Philippaerts, Yves Demaria, Luigi Seguy, Claudio Federici, Marvin van Daele, Danny Theybers, Wyatt Avis, Manuel Priem, Rui Gonvalves, Dennis Verbruggen, Jeremy Tarroux, Carlos Campano, Javier Garcia - Vico, Alessio - Chicco Chiodi, Carl Nunn, Collin Dugmore, Marcus Schiffer, Manuel Monni, Max Nagl, Michael Staufer, Roman Jelen, Julien Bill, Lauris Freibergs, Joel Smets, Michal Kadleček, Kornel Nemeth, Markus Mauser, Aigars Bobkovs, Loic Leonce, Sašo Kragelj, Martin Žerava, Kenny Vandueren, Yentel Martens, Tomaš Bučenec, Martin Kohut, Nenad Šipek, Jaka Može, Patrick Walther, Roman Morozov, Andrej Šafranov, Alex Varadi, Gabor Grillmayer, Petr Masarik, Oswald Reisinger, Miha Špindler, Marko Leljak, Karlo Golub, Mario Hirschmuegl, Danijel Božić, Dennis Schroeter, Joel Roelants, Goran Gorički, Jeremy van Horebeek, Dennis Dierckx, Jan Brabec, Josef Kulhavy, Matevž Irt, Janos Borka, Marco Schloeger, Rok Cajzek, Jernej Irt, Antonio Šamec, Tomislav Šamec, Hrvoje Karas, Aljoša Jelovšek, Bram van Oosterbosch, Miroslav Kučirek, Erik Slavec, Dario Čerkez, Nikolaj Kumanov, Rok Bekanovič i drugi...

* One to One Fight (kup natjecanje jedan protiv jedan)

* Old Boys Cup (međunarodna utrka veterana preko 40 godina)

Pozvani vozači: Harry Everts, Jacky Martens, Eric Geboers, Jean - Michel Bayle, Heinz Kinigadner, Georges Jobe, Michele Rinaldi, Rob Herring, Gyorgyi Kokenyesi, Marijan Avbelj, Radoslav Balinov, Marijan Šamec, Ruda Špiljar, Drago Marović, Slavko Baršić i drugi...

* Young Challenge Race (otvorena utrka mladih vozača)

* Tourist Race (utrka vozača rekreativaca)

* Freestyle Show (revija akrobatskih skokova)

Provisorial Programme

* Petak, 23. lipnja 2006.

11,00 Verifikacija i tehnički pregled
13,00 Slobodni trening
16,00 Int. Stars - sastanak s vozačima
16,30 Slobodni trening
17,30 Sjednica međunarodnog žirija
19,00 Party - Hrvatska kuća

* Subota, 24. lipnja 2006.

07,00 - 10,00 Slobodni trening
10,05 - 10,30 Trening starta
10,45 - 11,45 Int. Stars - kvalifikacijski trening
11,45 - 12,45 Freestyle revija
12,30 - 13,30 One to One Fight (jedan protiv jedan - kup)
13,45 - 14,15 Slobodno vrijeme za autograme
14,15 - 14,45 Zabavni program za publiku
15,00 - 15,40 Int. Stars - prva utrka (20 min. + 2 kruga)
15,45 - 16,10 Young Challenge (utrka mladih, 15. min. + 2 kruga)
16,15 - 16,55 Int. Stars - druga utrka (20 min. + 2 kruga)
17,00 - 17,25 Tourist Race (utrka rekreativaca, 15 min. + 2 kruga)
17,30 - 17,55 Old Boys Cup ( utrka veterana, 15 min. + 2 kruga)
18,00 - 18,40 Int. Stars - treća utrka (20 min. + 2 kruga)
18,45 Proglašenje pobjednika
... Sjednica međunarodnog žirija
... Press konferencija

* Nagrade
(u eurima)

International Stars Open

1. mjesto: 3000
2. mjesto: 2000
3. mjesto: 1000
4. mjesto: 500
5. mjesto: 300

One to One Fight

1. mjesto: 1000
2. mjesto: 500
3. mjesto: 200
4. mjesto: 200

Old Boys Cup

1. mjesto: 1000
2. mjesto: 500
3. mjesto: 300

Young Challenge

1. mjesto: 200
2. mjesto: 100
3. mjesto: 50

Tourist Race

1. mjesto: 200
2. mjesto: 100
3. mjesto: 50


Prvi put na Mladini? - Stefan Everts, devetorostruki prvak svijeta


OTVORENO PISMO MOTOKROS KLUBA KIA – BOŽIĆ HRVATSKOM MOTOCIKLISTIČKOM SAVEZU, POVODOM KRIZNOG STANJA U NAŠEM MOTOKROSU, UZ ZAHTJEV ZA OGRUGLIM STOLOM NA TEMU OZDRAVLJENJA TOG SPORTA

U otvorenom pismu Motokros kluba KIA-Božić iz Zagreba, kojeg je potpisao predsjednik kluba Marijan Božić, a u povodu kriznog stanja u hrvatskom motokrosu, zahtijeva se hitno održavanje Okruglog stola na temu ozdravljenja tog sporta.

Evo sadržaja tog pisma:

Poštovani,

Svjedoci smo zadnjih godina krize u hrvatskom motokrosu, te sve bržeg propadanja tog sporta.

Kako je riječ o dosad najuspješnijem sportu, a to je i pored svega još uvijek, pod okriljem Hrvatskog motociklističkog saveza, krovna organizacija motociklističkog sporta u našoj zemlji snosi veliku odgovornost za takvo stanje.

Zbog tog pokrećemo inicijativu hitnog pokretanja Okruglog stola, pod pokroviteljstvom HMS-a, a najkasnije u roku od 14 dana, na temu ozdravljenja motokrosa.

Nazočni nas tom skupu moraju biti predstavnici svih motokros klubova i organizacija, odgovorni funkcioneri za motokros u Savezu, kao i čelnici HMS-a, te predstavnici Upravnog, Sportskog i Nadzornog odbora!

Osnovne primjedbe su:

- nedovoljna briga o statusu i razvoju motokrosa,

- izostanak inicijative za pokretanje regionalnih natjecanja, jer prvenstvo samo u granicama naše zemlje ubrzano vodi gašenju motokrosa (sve manje vozača, malobrojnost publike, nezainteresiranost sponzora i medija, i t.d...),

- slab rad dosadašnjih funkcionera u motokrosu i njihovi izrazito loši međuljudski odnosi,

- učestalo određivanje neprikladnih kalendara natjecanja, pri čemu se nerijetko interesi podređuju jednim vozačima, na štetu drugih, a zavisno od klupskih funkcionera kojima su povjerene izvršne funkcije,

- maćuhinski odnos prema najuspješnijem hrvatskom vozaču Nenadu Šipeku, kojem se često preklapaju termini njegovih značajnih nastupa na svjetskim i europskim prvenstvima s domaćim priredbama,

- nedovoljno stimuliranje drugih naših darovitih i ambicioznih vozača za izlazak na međunarodnu scenu, jednako zbog preklapanja termina, ali i zbog izostanka financijske potpore,

- učestalo monopoliziranje jednih te istih ljudi na funkcijama u motokros sportu, a često i s metodama koje nisu u skladu s demokratskim postulatima, pa čak i slučajem falsificiranja dokumenata (zbog čeg je aktualno nelegalno rukovođenje disciplinom motokros), te praksom interesnog prikupljanja punomoći od strane pojedinaca, za zastupanje više na izbornim ili drugim važnim sjednicama,

- izrazito sukobljavanje pojedinih interesnih skupina na uštrb regularnosti natjecanja,

- učestala manipulacija s terminima priredbi, te nedovoljna i nestručna kontrola provođenja natjecanja,

- neprilagođeni propisi natjecanja, kao i nepoštivanje istih, uz pojave samovoljnih odlučivanja o tijeku natjecanja, zavisno od raznovrsnih interesa,

- pojave nepotizma u izvršnim funkcijama u HMS-u,

- nekolegijalno ponašanje između sportskih disciplina unutar HMS-a,

- sustavno izbacivanje ljudi koji se brinu o motokrosu iz izvršnih tijela Saveza, što je posebno izraženo u zadnjih nekoliko godina,

- primjeri nerada, nesposobnosti i nebrige za jedine i zbog tog, kao i njihove međunarodne vrijednosti, značajne nastupe motokros reprezentacije na Kupovima nacija,

- neadekvatna djelotvornost administracije Saveza, i t.d...

Očekujemo odgovarajuću reakciju HMS-a i sazivanje spomenutog Okruglog stola, jer je ovakvo krizno stanje potrebno hitno rješiti kako bi se što regularnije i kvalitetnije pripremilo novu natjecateljsku sezonu i pridonijelo ozdravljenju našeg sporta.

U protivnom, HMS će pred cjelokupnom sportskom javnosti prihvatiti punu odgovornost za propadanje najuspješnijeg motociklističkog sporta, u kojem i pored svih teškoća i danas imamo dosta iznimno talentiranih mladih vozača, ali im je neophodna odgovarajuća logistika i podrška!

Neprihvaćanjem pokroviteljstva nad procesom ozdravljenja motokrosa, HMS bi, također, očigledno pružio legitimitet pronalaženju drugih načina i formi organiziranja ili osamostaljivanja motokrosa, a u interesu njegovog preživljavanja i unapređenja!

Otvoreno pismo upućeno je HMS-u, predsjedniku Anđelu Mijatoviću, glavnom tajniku Davoru Krajačiću, direktoru motokrosa, Upravnom, Izvršnom i Nadzornom odboru, te klubovima javnim glasilima. Inzistira se da svi ti funkcioneri, odnosni predstavnici izvršnih tijela, klubova i medija budu nazočni na Okruglom stolu!


MOTOCROSS OF NATIONS

23/09/2005 - FOX - MOTOCROSS OF NATIONS U FRANCUSKOJ - SUDAR ČETIRI VELIKA FAVORITA I DVOJICE NAJBOLJIH VOZAČA SVIH VREMENA !


Legendarni belgijski "coach" Joel Robert u razgovoru s najboljim Amerikancem Rickyjem Carmichaelom,
na Kupu nacija u Belgiji prije dvije godine, kad je "kauboj" uvjerljivo potukao velikog kralja motokrosa Stefana Evertsa

U subotu, 24. rujna, na popularnoj stazi u Erneeu, domaćinu velikog broja GP utrka za svjetsko prvenstvo, u Francuskoj, počinje spektakularni FOX - Svjetski kup nacija u motokrosu. To je jedina priredba najboljih svjetskih reprezentacija, "šlag na tortu" svake sezone, uvijek tjedan dana nakon zadnje utrke svjetskog prvenstva! Gazda promotora SP Youth Streama, nazvao je Motocross of Nations "priredbom svih priredbi", a prvi čovjek FIM (Svjetske motociklističke federacije) za motokros, dr. Wofgang Srb, okarakterizirao je to natjecanje "Olimpijadom motokrosa"!
Kup nacija je oformljen još davne 1947. godine, u Nizozemskoj, čak i prije pojedinačnog svjetskog prvenstva u motokrosu. U počecima su najuspješniji bili Britanci, koji su slavili čak 16 puta. Odmah za njima je reprezentacija SAD s 15 pobjeda, pa današnja vodeća motokros nacija u svijetu, Belgija s 14 naslova. Švedska je izborila sedam pobjeda, Italija u Rusija po dvije, a Češka i Francuska po jednu. Od 2000. godine, UEM je ovoj svjetskoj manifestaciji pridodala i Motocross of European Nations(Kup nacija Europe), sličnu priredbi za najbolje europske reprezentacije, na kojoj je i Hrvatska imala zapaženih rezultata! Na žalost, Hrvatske u Erneeu 24. i 25. rujna neće biti, jer je HMS najprije prijaviop, pa zatim, samo tjedan dana uoči priredbe, otkazao nastup!
"Kockasti" će ove godine sudjelovati samo na Kupu nacija Europe, 1. i 2. listopada u poljskom Gdanjsku.
U Erneeu se najavljuje lijepo i ugodno vrijeme tijekom vikenda, pa se očekuje velik broj, blizu dvadesetak tisuća gledatelja, dok grad domaćin ima samo šest tisuća stanovnika! Mjesto se nalazi na putu između Pariza i Rennesa.
Nakon jedine ozbiljne krize koju je Kup nacija imao, 2002. godine, kad je tadanji promotor Dorna off Road, zbog vlastite pogreške u zadnji čas otkazao utrku u SAD (San Jacinto u Californiji), te na brzinu "sklepao" priredbu u Španjolskoj (katalonska staza Bellpuig), ali su Amerikanci iz protesta otkazali nastup, kao i većina najboljih vozača iz jakih ekipa.
Povratkom Giuseppe Luonga u motokros, na čelu novog promotora Youth Stream, ujedinivši veliki trud i potencijal FIM, promotora, sponzora, proizvođaća, momčadi i vozača, a nadasve - medija, posebice TV, svjetski Kup nacija podignut je na najvišu razinu zanimanja za ovu "oktansku" sportsku disciplinu! Priredbe u belgijskom Zolderu, 2003. i nizozemskom Lieropu, prošle godine, bile su iznimno kvalitetne, posjećene i popraćene!
U Erneeu su se, unaprijed, kao najveći favorititi izdvojile četiri reprezentacije: branitelj dva naslova uzastopno Belgija, povratnici Amerikanci, Novi Zeland i dakako, domaćin Francuska! Za njih je promotor organizirao niz tiskovnih konferencija neposredno uoči početka natjecanja.
Belgija će nastupiti u sastavu: Stefan Everts (yamaha) - MX1, Steve Ramon (KTM) - MX2 i Kevin Strijbos (suzuki) - OPEN. Ista ekipa osvojila je lani Kup nacija u Lieropu. Nema ozljeđenog Joela Smetsa, što je ipak hendikep, jer je taj rutiner pravi "dobri duh" selekcije legendarnog menadžera Joela Roberta.
SAD dolaze kao povratnici. zadnji put trijumfirali su 2000. godine, također u Francuskoj (St. Jean d'Angely). I tad ih je vodio fenomenalni Ricky Carmichael (uz Ryana Hughesa i Travisa Pastranu). Zatim su izostali iz belgijskog Namura (2001), zbog poznatih rujanskih terističkih napada u SAD, pa već spomenute 2002. u Španjolskoj, te lani u Nizozemskoj, dok su u belgijskom Zolderu, 2003. godine, bili drugi, iza Belgije. Lider sastava "coacha" Rogera De Costera, inače Belgijca, bivšeg peterostrukog prvaka svijeta, koji već dvadesetak godina živi u SAD, je fantastični Ricky Carmichael (suzuki) - MX1, a uz njega su Ivan Tedesco (kawasaki) - MX2, ovogodišnji AMA 125 Nationals šampion, te Kevin Windham (honda) - OPEN, godinama drugi "kauboj", iza Carmichaela!
Novi Zeland je potencijalni sastav iznenađenja! Aduti "kiwija" su dvojica sjajnih vozača, u MX1 prvenstvu svijeta ove godine odmah iza prvaka Evertsa, rutiner Joshua Coppins (honda) - MX1 i mladi Benjamin Townley (KTM) - OPEN, koji je lani bio MX2 prvak svijeta, a od slijedeće godine vozit će AMA superkros i motokros prvenstvo u SAD! Treći vozač im je Cody Cooper (honda) - MX2, junak s novozelandskih i australskih staza, koji je u zadnji čas zamijenio ozlijeđenog Daryla Hurleya.
Domaćini Francuzi žele ponoviti pothvat iz 2001. godine, kad su u Namuru, na njihovom domaćem terenu iznenadili favorizirane Belgijce! I tad je u momčadi bio njihov najiskusniji čovjek, David Vuillemin (yamaha) - OPEN (uz Yvesa Demariu i Luigija Seguya), a u Erneeu će u njega "Dream Team" činiti, bivši dostruki svjetski prvak u 250, Mickael Pichon (honda) - MX1 i legendarni Sebastien Tortelli (suzuki) - MX2, koji je, nakon što je velikanu Evertsu, 1998. godine, oteo naslov 250 prvaka svijeta, doslovce u zadnjoj GP utrci, napravio veliku karijeru na američkim stazama, a slijedeće godine opet se vraća u MX1 prvenstvo svijeta!
Tko još potencijalno gleda prema pobjedničkom postolju?
Možda najtrofejnija momčad Kupa nacija, Velika Britanija (Billy MacKenzie, Carl Nunn, James Noble), ili Južna Afrika, na žalost bez svog najjačeg čovjeka Granta Langstona (Tyla Rattray, Gareth Swanepoel, Neville Bradshaw),pa Italija, s mladim snagama (Antonio Cairoli, David Philippaerts, Davide Guarneri), te vrlo zanimljiva Estonija (Tanel Leok, Aigar Leok, Juss Laansoo)...
Nizozemci imaju samo jednog asa, ali velikog - Marca de Reuvera (KTM) - MX1. Danci također, Briana Jorgenesena (yamaha) - MX1, te Španjolci, mladog Jonathana Barragana (KTM) - MX2... Premalo za ekipnu konkurenciju, ali dovoljno da nekom od favorita pomrse račune, nakrcajući ga bodovima! Na Kupu nacija, naime, vozi se A i B finale, nakon tri kvalifikacijske utrke, po klasama. U kvalifikacijama, što je novost od lani, također voze sve ekipe, tako da nema automatskog plasmana u A finale domaćina, odnosno tri najbolje plasirane momčadi s prethodnog Kupa nacija. Time se dobilo na uzbudljivosti i neizvjesnosti priredbe.
U A finale ulazi 20 najboljih, dok u B finale može 13 najuspješnijih od preostalih ekipa. U A finalu, dakle, na tri utrke po klasama (MX1 + MX2, MX2 + OPEN, te MX1 + OPEN) na startnoj rampi je maksimalan broj, po 40 vozača. Njihov plasman u utrci donosi im jednak broj bodova, a najuspješnija je ona ekipa, koja na koncu skupi najmanje bodova. Boduje se pet najboljih, od ukupno šest mogućih plasmana!
A što možemo očekivati u pojedinačnim nadmetanjima!?
Puno, zapravo najviše! Jer, u Erneeu će biti nova prilika za sraz dvojice najboljih vozača u povijesti, Belgijca Stefana Evertsa i Amerikanca Rickyja Carmichaela! Everts je ove godine, u najprestižnijoj MX1 konkurenciji, izborio svoju devetu titulu prvaka svijeta, dok je Carmichael bio AMA šampion u superkrosu i motokrosu 250, te još i svjetski superkros prvak! "Kauboj" ukupno u karijeri ima 14 profesionalnih naslova prvaka! Njih dvojica su se dosad susretali samo na utrkama svjetskog Kupa nacija, ukupno tri puta, odnosno na šest utrka. Everts vodi 4:2, po dvaput je pobijedio u Engleskoj 1998. i Brazilu 1999., a Carmichael ga je uvjerljivo potukao u Belgiji, 2003. godine.
Pojedinačno, teško netko može iznenaditi ovu dvojicu "vanzemaljaca". Ali, "eskplodirat" će možda Ben Townley, Tyla Rattray, Marc de Reuver, Josh Coppins, Mickael Pichon...!?
Današnje kvalifikacijske utrke su u 14,30 - MX1, 15,30 - MX2 i 15,30 sati - OPEN.
B-finale je u nedjelju, 25. rujna u 11,00 sati.
A-finalne utrke su u 13,10 - MX1 + MX2, 14,40 - MX2 + OPEN, te u 16,10 sati - MX1 + OPEN.
Sve tri utrke uživo će prenositi francuski TV postaja AB MOTERS. Prvu utrku odgođeno (u 15 sati) donosi EUROSPORT, dok će treću utrku prenositi uživo.
Kretanje rezultata na kvalifikacijskim i finalnim utrkama može se pratiti na portalu www.motocrossMX1.com , a video live na portalu www.Mediazone.com !MOTOCROSS OF NATIONS

SVJETSKI KUP NACIJA - ERNEE, FRANCUSKA
24. - 25. RUJNA 2005.Prijavljeno je rekordnih 36 reprezentacija:

BELGIJA

STEFAN EVERTS, Yamaha MX1
STEVE RAMON, KTM MX2
KEVIN STRIJBOS, Suzuki OPEN

Team Manager: JOEL ROBERT

NIZOZEMSKA

MARC DE REUVER, KTM MX1
ERIK EGGENS, Honda MX2
BAS VERHOEVEN, Honda OPEN

Team Manager: JOHN VAN DEN BERK

FRANCUSKA

MICKAEL PICHON, Honda MX1
SEBASTIEN TORTELLI, Suzuki MX2
DAVID VUILLEMIN, Yamaha OPEN

Team Manager: ROBERT OLIVIER

ESTONIJA

TANEL LEOK, Kawasaki MX1
AIGAR LEOK, KTM MX2
JUSS LAANSOO, Honda OPEN

Team Manager: KALEV KURG

JUŽNA AFRIKA

GARETH SWANEPOEL, Kawasaki MX1
TYLA RATTRAY, KTM MX2
NEVILLE BRADSHAW, Suzuki OPEN

Team Manager: TINUS NEL

FINSKA

ANTTI PYRHONEN, TM MX1
MATTI SEISTOLA, Honda MX2
JUKKA PIRINEN, Honda OPEN

Team Manager: SAULI MAKELA

NOVI ZELAND

JOSHUA COPPINS, Honda MX1
BENJAMIN TOWNLEY, KTM MX2
DARYL HURLEY, Suzuki OPEN

Team Manager: RUSSEL BURLING

KANADA

SIMON HOMANS, Yamaha MX1
DOUG DEHAAN, Yamaha MX2
BLAIR MORGAN, Yamaha OPEN

Team Manager: -

VELIKA BRITANIJA

JAMES NOBLE, Honda MX1
CARL NUNN, KTM MX2
BILLY MACKENZIE, Yamaha OPEN

Team Manager: ROB HERRING

PORTUGAL

HUGO SANTOS, Honda MX1
JOAQUIM RODRIGUES, Honda MX2
RUI GONCALVES, Yamaha OPEN

Team Manager: RUI ASSUNCAO

NJEMAČKA

MAXIMILLIAN NAGL, KTM MX1
MARKUS SCHIFFER, KTM MX2
DANIEL SIEGL, Yamaha OPEN

Team Manager: OLAF NOACK

ŠPANJOLSKA

JAVIER GARCIA-VICO, Honda MX1
XAVIER HERNANDEZ, Yamaha MX2
JONATHAN BARRAGAN, KTM OPEN

Team Manager: RAFAEL VALLE

AUSTRALIJA

DANNY HAM, Suzuki MX1
ANDREW McFARLANE, Yamaha MX2
LEE ELLIS, KTM OPEN

Team Manager: GARY BENN

IRSKA

GORDON CROCKARD, Yamaha MX1
PHILIP McCULLOUGH, KTM MX2
MARTIN BARR, Yamaha OPEN

Team Manager: STEPHEN RUSSEL

ITALIJA

ALLESIO CHIODI, Yamaha MX1
ANTONIO CAIROLI, Yamaha MX2
DAVID PHILIPPAERTS, KTM OPEN

Team Manager: ANDREA BARTOLINI

ČEŠKA

MIROSLAV KUČIREK, Honda MX1
JAN ZAREMBA, KTM MX2
MARTIN ŽERAVA, Yamaha OPEN

Team Manager: ARNOST ZEMAN, ml.

JAPAN

KAZUMASA MASUDA, Honda MX1
YOHEI KOJIMA, Suzuki MX2
YOSHITAKA ATSUTA, Suzuki OPEN

Team Manager: -

RUSIJA

ANDREJ ŠAFRONOV, KTM MX1
DIMITRIJ PARŠIN, Suzuki MX2
ALEKSANDAR IVANJUTIN, Yamaha OPEN

Team Manager: GENADIJ JARUGIN

ŠVEDSKA

JONAS WING, KTM MX1
JOHAN CARLSSON, Yamaha MX2
MARCUS NORLEN, Suzuki OPEN

Team Manager: ANDERS ERIKSSON

NORVEŠKA

KENNETH GUNDERSEN, KTM MX1
FREDRIK AULISETHER, Honda MX2
RONNY BAKKE, Honda OPEN

Team Manager: BORGE BJORNAAS

DANSKA

BRIAN JORGENSEN, Yamaha MX1
NIKOLAI HANSEN, Yamaha MX2
KIM NIELSEN, Honda OPEN

Team Manager: BJARNE SJOHOLM

AUSTRIJA

OSWALD REISINGER, Honda MX1
MARKUS MAUSER, KTM MX2
MICHAEL STAUFER, KTM OPEN

Team Manager: ROBERT JONAS

LETONIJA

LAURIS FREIBERGS, Suzuki MX1
IVO STEINBERGS, Yamaha MX2
AIGARS BOBKOVS, Honda OPEN

Team Manager: VITALIJS BOBKOVS

SLOVENIJA

ROMAN JELEN, Honda MX1
SAŠO KRAGELJ, Yamaha MX2
JAKA MOŽE, Honda OPEN

Team Manager: JOŽE VAUPOTIČ

HRVATSKA

GORAN GORIČKI, Yamaha MX1
MARKO LELJAK, KTM MX2
NENAD ŠIPEK, Yamaha OPEN

Team Manager: JOSIP MELINŠĆAK

GUATEMALA

GERARDO GANDARA, KTM MX1
ANTONIO MEDRANO, KTM MX2
FABIAN RODRIGUEZ, KTM OPEN

Team Manager: OVIDIO MORALES

S A D

RICKY CARMICHAEL, Suzuki MX1
IVAN TEDESCO, Kawasaki MX2
KEVIN WINDHAM, Honda OPEN

Team Manager: ROGER DE COSTER

CIPAR

KOUMASI ZANNETTOS, Honda MX1
DIMITRIS KOSTEAS, Yamaha MX2
MARINOS TSAGGARAS, Yamaha OPEN

Team Manager: DIMITRIS DIMITRIOU

GRČKA

STILIANOS GALATIANOS, Honda MX1
PANAGIOTIS KOUZIS, Yamaha MX2
MIHALIS PANAGIOTOPOULOS, KTM OPEN

Team Manager: -

IRAN

MAHMOUDREZA JADIDI, - MX1
MEHRAN HEMATIAN. - MX2
HAMID KARINZADEH, - OPEN

Team Manager: MEHRAN HEMATIAN

ŠVICARSKA

JULIENN BILL, KTM MX1
PATRICK WALTHER, Yamaha MX2
MARC RISTORI, Honda OPEN

Team Manager: -

LITVA

OSKARAS AGAFONOVAS, KTM MX1
GIEDRE SAFRAUNISKIENE, - MX2
ARUNAS GELAZNINKAS, Honda OPEN

Team Manager: -

SLOVAČKA

JOSEF KULHAVY, Honda MX1
MARTIN KOHUT, KTM MX2
TOMAŠ BUČENEC, Kawasaki OPEN

Team Manager: PETR ŠINDLER

BUGARSKA

BONČO AVRAMOV, Honda MX1
ROSEN TONČEV, KTM MX2
NIKOLAJ KUMANOV, Honda OPEN

Team Manager: KUMAN KUMANOV

MAĐARSKA

KORNEL NEMETH, Suzuki MX1
JANOS BORKA, Kawasaki MX2
GABOR GRILLMAYER, Kawasaki OPEN

Team Manager: KORNEL NEMETH

KOLUMBIJA

JUAN DAVID POSADA, Yamaha MX1
SEBASTIAN VELEZ ARANGO, Yamaha MX2
YONNI HERNANDEZ VEGA, Yamaha OPEN

Team Manager: OSCAR VELEZ


VELIKI SPEKTAKL NA MLADINI

Uoči Velike nagrade Hrvatske, najveće motokros priredbe u našoj zemlji dosad, od 10. do 12. lipnja u Jastrebarskom

* Čak 172 vozača prijavljeno je utrke MX3 prvenstva svijeta i utrke Prvenstva Europe 125

* Favoriti Yves Demaria i Sven Breugelmans u MX3, te Dennis Verbruggen i Marcus Norlen u EP 125

* Nenad Šipek i Goran Gorički u MX3, te Marko Leljak u EP 125, naši su najveći aduti

Manje od tjedan dana ostalo je do početka dosad najveće motokros priredbe u Hrvatskoj. Promotor Mladina Team i Motokros klub INA - Jaska, u suradnji s HMS, organiziraju Veliku nagradu Hrvatske. To je prva od tri, s Youth Streamom, svjetskim promotorom za FIM, uzastopno ugovorene utrke MX3 svjetskog prvenstva, zajedno s Prvenstvom Europe 125. Ove godine, riječ je o petoj Grand Prix priredbi, od 10. do 12. lipnja, a zanimljivo je da je šesta priredba samo tjedan dana kasnije, u Orehovoj vasi kod Maribora, u susjednoj Sloveniji.Takav program osnažit će zanimanje ljubitelja motokrosa, podjednako naših kao i u Deželi.
Počasni pokrovitelj Velike nagrade Hrvatske već po tradiciji je predsjednik Republike Stjepan Mesić. On će u ponedjeljak, 6. lipnja, primiti u Zagrebu izaslanstvo organizatora i domaćina priredbe, s Ivanom Penićem na čelu. Očekuje se i njegov osobni dolazak na ovaj prvorazredni "oktanski" spektakl, u nedjelju, 12. lipnja.
Glavni sponzor Velike nagrade Hrvatske također je tradicionalan i nezaobilazan, kad se radi o tako značajnim motociklističkim priredbama. Riječ je o našoj najjačoj naftnoj kompaniji INA - Industrija nafte.
Veliku podršku organizatori su dobili i od Zagrebačke županije, te brojnih sponzora, okupljenih u svojevrsnom poolu pomagaća!

* Grand Prix natjecanje od najvećeg ugleda

FIM i UEM, krovne međunarodne motociklističke asocijacije, daju Velikoj nagradi Hrvatske iznimnu pozornost. Tako će predsjednik međunarodnog žirija za FIM biti Amerikanac William Amick, dugogodišnji iskusni motociklistički funkcioner u FIM i AMA. On je, uostalom, gazda Heartline Media & Event LLC agencije, koja će svjetskog promotora Youth Stream zastupati na bogatom američkom motociklističkom tržištu, te jačanju suradnje s AMA! Istu funkciju za UEM će obaviti prvi čovjek motokrosa u Europi, Nizozemac Nico de Goeij, isti onaj koji je stazu Mladina licencirao za prošlogodišnji, prestižni Kup nacija Europe, te zatim našim organizatorima dao najlaskavije ocjene za najbolje organiziranu priredbu te kategorije dosad! Opserver promotora Youth Streama bit će ambiciozni član menadžmenta Marc Pauwels Jr.
S druge strane i organizatori su priredbu povjerili svojim najiskusnijim ljudima. Uz dugogodišnjeg prvog čovjeka organizacije Ivana Penića, bit će direktor priredbe Ivan Lafter, sportski direktor Mladen Čop, uz suradnju iskusnih pomoćnika direktora utrka, slovenskog stručnjaka Jožeta Vaupotiča za MX3, te Ivana Goloba iz Savskog Marofa, za EP 125. Tajnica žirija je Renata Stamičar - Suchy, vrlo cijenjena u krugovima FIM i UEM. Tu je još niz provjerenih majstora organizacije i odličnih sudaca, te djelatnika svih vrsta, kao i ogroman broj volontera, zaljubljenika u motokros.

* Brojna i elitna konkurencija u SP i EP

Za utrke na Mladini prijavilo se čak 172 vozača. U svakom slučaju to je rekordan broj sportaša na toj našoj stazi ljepotici,
koju mnogi karakteriziraju jednom od najatraktivnijih,a svakako i najtežih na Starom kontinentu.
Elitnu konkurenciju u MX3 SP predvodi branitelj naslova prvaka, francuski rutiner Yves Demaria (KTM). Njegov najozbiljniji rival bit će pobjednik zadnje dvije GP utrke, Belgijac Sven Breugelmans (KTM). On je našoj publici na Mladini ostao u sjećanju po dvije uvjerljive pojedinačne pobjede,prošle godine, kad je reprezentacija Belgije trijumfirala na Kupu nacija Europe. U najuži krug favorita ubrajaju se još trenutno vodeći u poretku, odlični Švicarac Julien Bill (KTM), iskusni češki majstor Michal Kadleček (yamaha), Talijan Enrico Oddenino (suzuki), Šveđanin Jonny Lindhe (KTM), Latvijac Aigars Bobkovs (Yamaha), Slovenac Sašo Kragelj (yamaha) i drugi...
Kad je riječ o jurnjavi po strminama Mladine, svakako se ne smije zaboraviti našeg najvećeg aduta u MX3 konkurenciji.
Zabočanin Nenad Šipek (yamaha) najtrofejniji je hrvatski motokrosist svih vremena i jedini osvajač svjetskih bodova!
"Leteći Zagorec" odlično se snalazi na Mladini, u formi je i od njega možemo očekivati izvrstan plasman. U dosadašnjem poretku drži 27. mjesto, ali s jednim nastupom manje od ostalih najboljih natjecatelja.
Domaći "As z bregov" Goran Gorički (yamaha) sportski je izrastao upravo na Mladini. Najbolje poznaje stazu i uvijek je tu pružao sjajne vožnje i dobre rezultate. Taj borbeni vozač imat će i dodatni motiv, bodren od svojih vjernih obožavatelja!
Može li se još neki od naših vozača plasirati među 40 finalista? Bit će svakako zanimljivo vidjeti. Glavni kandidati su: ambiciozni Danijel Božić (yamaha), vozači domaćeg kluba INA - Jaske, Duško Ostojić (husaberg) i Saša Matušić (yamaha), a možda još netko ugodno iznenadi...
U konkurenciji EP 125, očekuje se najveća borba za mjesto na pobjedničkom postolju između vodećeg u poretku, Belgijca Dennisa Verbruggena (yamaha), Šveđanina Marcusa Norlena (suzuki), koji je slavio na zadnjoj utrci u Kegumsu u Latviji, finskog rutinera Jukke Pirinena (honda), Talijana Angela Pellegrinija (suzuki) i Danijela Boscola (yamaha), Nizozemaca Jana van Hastenberga (yamaha) i Roba van Vijfeijkena (yamaha), Francuza Jeremyja Tarrouxa i Remyja Anelota (oba suzuki), Slovaka Josefa Kulhavyja (KTM), Norvežanina Fredrika Aulisethera (honda) i t.d... Ta je konkurencija iznimno velika i jaka. Youth Stream je i napravio takvu kombinaciju priredbe svjetskog i europskog karaktera da se pruži mogućnost afirmacije najboljim mladima vozačima 125 konkurencije, od kojih se u pravilu novače kasnije zvijezde MX1 ili MX2 svjetskog prventva. To su dosad brojni primjeri potvrdili, a nabolje nitko drugi, do akutalni lider MX2 konkurencije, briljantni mladi Talijan Antonio Cairoli (yamaha)!
U ovoj konkurenciji našim predstavnicima bit će još teže naći mjesta među 40 finalista. Najviše nade polažemo u najiskusnijeg, Marka Leljaka (KTM). Ove godine, dosad,nije uspio iz dva pokušaja! Mladi Križevčanin, međutim, po tradiciji na Mladini vozi sjajno, što nam daje razloge za optimizam. Nedvojbeno će sve od sebe dati i drugi naši predstavnici, prije sviju vodeću u domaćem prvenstvu MX2 Tomislav Šamec (yamaha), te mladi jurišnici, Karlo Golub (yamaha), ove sezone u izvrsnoj formi i "fajter" iz slavonske ravnice Mirko Lovaković (yamaha)...

* Atraktivne već kvalifikacijske utrke!

Velika nagrada Hrvatske službeno se otvara u petak, 10. lipnja, kad su na rasporedu tehnički pregledi i priprema staze.
U subotu, pored slobodnih treninga, održat će se kvalifikacijske utrke. S obzirom na važnost natjecanja masovnost i kvalitetu vozača, zacijelo će već te vožnje dizati publiku na noge!
U nedjelju, 12. lipnja, nakon jutarnjih zagrijavanja, prva utrka EP 125 je već u 12,00 sati. Slijedi start prve utrke MX3 u 13,30 sati. U 14,15 sati na rasporedu je revijalna utrka nekvalificiranih vozača 125. Zatim su na rasporedu druge utrke finala, EP 125 u 15,25 sati, te MX3 SP u 16,30 sati. Odmah nakon te utrke je svečano proglašenje pobjednika Grand Prix of Croatia, te konferencija za novinare u Domu motokrosa na Mladini.


Već je pobjeđivao na Mladini - Belgijac Sven Breugelmans


VELIKA NAGRADA HRVATSKE U MOTOKROSU
MOTOCROSS GRAND PRIX OF CROATIA

SVJETSKO PRVENSTVO MX3 & PRVENSTVO EUROPE 125
MX3 WORLD CHAMPIONSHIP & 125 EUROPEAN CHAMPIONSHIP

MLADINA, JASTREBARSKO, HRVATSKA
10. - 12. 06. 2005.

FIM Promotor: YOUTH STREAM
Promotor: MLADINA TEAM

Organizator: Motokros klub INA - JASKA

Počasni pokrovitelj: STJEPAN MESIĆ, predsjednik Republike Hrvatske
Glavni sponzor: INA - Industrija nafte d.d.

SATNICA / TIME TABLE

PETAK, 10. 06. 2005.

15,00 Pregled staze
15,00 – 19,30 Tehnički pregled i verifikacija
17,00 Sastanak s organizatorima
18,00 Drugi pregled staze (ako je potrebno)

SUBOTA, 11. 06. 2005.

07,30 – 08,30 Tehnički pregled i verifikacija EP 125
08,00 – 09,00 Tehnički pregled i verifikacija MX3

09,30 Prva sjednica Žirija

10,30 – 10,50 EP 125 – Slobodni trening 1, skupina A
11,00 – 11,20 EP 125 – Slobodni trening 1, skupina B
11,30 – 11,50 MX3 – Slobodni trening 1, skupina A
12,00 – 12,20 MX3 – Slobodni trening 1, skupina B

12,20 Sastanak s vozačima

13,00 – 13,20 EP 125 – Slobodni trening 2, skupina A
13,30 – 13,50 EP 125 – Slobodni trening 2, skupina B
14,00 – 14,20 MX3 – Slobodni trening 2, skupina A
14,30 – 14,50 MX3 – Slobodni trening 2, skupina B

15,15 – 15,45 EP 125 – Kvalifikacijski trening, skupina A
16,00 – 16,30 EP 125 – Kvalifikacijski trening, skupina B
16,45 – 17,15 MX3 – Kvalifikacijski trening, skupina A
17,30 – 18,00 MX3 – Kvalifikacijski trening, skupina B

18,15 Druga sjednica Žirija

NEDJELJA, 12. 06. 2005.

09,30 – 09,35 EP 125 – Proba starta, skupina 1
09,40 – 09,45 EP 125 – Proba starta, skupina 2
09,45 – 10,05 Zagrijavanje EP 125

10,30 – 10,35 MX3 – Proba starta, skupina 1
10,40 – 10,45 MX3 – Proba starta, skupina 2
10,45 – 11,05 Zagrijavanje MX3

11,15 SVEČANO OTVARANJE NATJECANJA

12,00 EP 125 – Prva utrka (30 min. + 2 kruga)
13,30 MX3 – Prva utrka (30 min. + 2 kruga)

14,15 Utrka nekvalificiranih vozača EP 125 (20 min. + 2 kruga)

15,25 EP 125 – Druga utrka (30 min. + 2 kruga)
16,30 MX3 – Druga utrka (30 min. + 2 kruga)

… Svečano proglašenje pobjednika (odmah nakon utrke)
… Konferencija za novinare

17,45 Treća sjednica Žirija


Favorit MX3 utrke na Mladini - Sven Breugelmans


Za Jasku kakvu želimo !

MOTOKROS DJELATNICI MLADINA TEAMA NA NEZAVISNOJ GRADSKOJ LISTI BROJ 8

JASTREBARSKO - GRAD PO MJERI SVAKOG ČOVJEKA

Motokros djelatnici Mladina, neposredno uoči MX3 SP & EP 125 (od 10. do 12. lipnja) na našoj svjetski poznatoj stazi Mladina, angažirali su se i u politici. Sudjeluju na lokalnim izborima, 15. svibnja, na NEZAVISNOJ GRADSKOJ LISTI BROJ 8.

Ivan Lafter, glavni menadžer Mladina Teama i direktor projekta Velike nagrade Hrvatske na Mladini, nositelj je NEZAVISNE GRADSKE LISTE BROJ 8, ali i NEZAVISNE ŽUPANIJSKE LISTE BROJ 12 u Zagrebačkoj županiji.
Osim Laftera, na Nezavisnoj gradskoj listi u Jaski je Damir Severinac (2), šef protokola Velike nagrade Hrvatske, Pavao Budinšćak (4), predsjednik Izvršbog odbora Velike nagrade Hrvatske, te dr. Juraj Katovčić (6), predsjednik MCK INA-Jaska, zadužen za prijam gostiju.

Zašto idu na Nezavisnu listu?

* Zbog tog što su nezavisni političari oslobođeni stranačkih stega i njihovih grupno-vlasničkih interesa.
* Riječ je o uglednim i poštenim građanima koji su se dokazali svojim radom.
* Za sve što žele ostvariti neće morati tražiti upute i odgovore u Zagrebu od stranačkih moćnika.
* Zato što NEZAVISNI imaju prepoznatljiv izborni program i nude jasan razvoj grada i svih naselja!


8 - NEZAVISNA GRADSKA LISTA

1. IVAN LAFTER, ing., Jastrebarsko
2. DAMIR SEVERINAC, Jastrebarsko
3. Zvonimir Bajda, Jastrebarsko
4. PAVAO BUDINŠĆAK, ing., Jastrebarsko
5. Mladen Božičević, Zdihovo
6. Dr. ms. sc. JURAJ KATOVČIĆ, Jastrebarsko
7. Zdenka Franetić, Cvetković
8. Goran Golešić, ing., Jastrebarsko
9. Dr. Vladimir Lamza, Ivančići
10. Marijan Lovretin, Slavetić
11. Duško Dejanović, Gorica Svetojanska
12. Nadalina Katovčić, Donja Reka
13. Vjekoslav Jerečić, dipl. ing., Donji Desinec
14. Janko Mišić, Prilipje
15. Stjepan Priselac, Jastrebarsko
16. Juraj Cipovec, Jastrebarsko
17. Anđelko Vlašić, Jastrebarsko
18. Slavko Fišter, Gornja Kupčina
19. Dragutin Beketić, Vukšin ŠipakPREDSJEDNIK MLADINA TEAMA I PRVI ČOVJEK ORGANIZACIJE
NAJVEĆIH MOTOKROS PRIREDBI U JASTREBASKOM
također je angažiran u prestojećim lokalnim izborima:

Mr. IVAN PENIĆ

NA LISTI HDZ-a ZA JASTREBARSKO


Ivan Lafter nositelj je nezavisnih lista, ZA JASKU broj 8 i za ŽUPANIJU broj 12


SIDECAR SPEKTAKL NA VUČAKU

* U SUBOTU I NEDJELJU, 7. I 8. SVIBNJA, U ZABOKU PONOVO GOSTUJU NAJBOLJI MOTOKROS PRIKOLIČARI SVIJETA

Prošle godine u Hrvatskoj je po prvi put organizirana utrka za svjetsko prvenstvo motokros prikoličara.
Organizatori u Zaboku dobili su odlične ocjene iz FIM (Svjetske motociklističke asocijacije).
Ove godine, ponovno će na popularnom Vučaku juriti svjetski majstori.
Grand Prix Hrvatske, predviđen je u subotu i nedjelju, 7. i 8. svibnja.
Službeno su prijavljene 51 posada iz 12 zemalja. Najviše ih dolazi iz Nizozemske, Njemačke, Belgije, Francuske, Švicarske, Švedskje, Češke i drugih zemalja s tradicijom u tom sportu.
Naših posada, na žalost, nema.
No, sidecar spektakl neće izostati!
Dolaze lanjski pobjednici iz Zaboka, Nijemac Hapich i Britanac Brown. Dolazi još jednom i svjetski šampion, Nizozemac Willemsen, ove godine s novim suvozačem.
Predsjednik međunarodnog Žirija utrke isti je kao i lani. Faryd Sungar, iz daleke Indonezije, prošle godine je istaknuo da mu je ćelja doći opet u Hrvatsku!
U subotu su na rasporedu kvalifikacijske utrke, a u nedjelju, uzbuđenja možemo najaviti već od ranih prijepodnevnih sati!
Direktor tog spektakla, zabočki motokros zaljubljenik Cvetko Grabušić, s velikim optimizmom dočekuje veliku nagradu Hrvatske:
- Mi smo napravili sve što smo planirali i obećali! Uredili smo i proširili stazu, koja sad iznosi 1760 metara, te ima 11 atraktivnih skokova. Preuredili smo park vozača i oplemenili Vučak s nizom značajnih detalja.
Kažimo još da je počasni pokrovitelj tog velikog natjecanja predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić.
Glavni sponzor priredbe je INA - Industrija nafte, uz brojne druge sponzore i pomagaće, te ogromnu poršku grada Zaboka i Krapinsko-zagorske županije.


Detalj s prošlogodišnje Velike nagrade Hrvatske prikoličara na Vučaku


2005 MX EVERTS - SCHOOL, BENICASIM, SPAIN
MOTOKROS SKOLA EVERTS - 2005, BENICASIM, SPANJOLSKA
Dragi prijatelji, zelimo Vas informirati da smo otvoreni za prijave za
trening sezonu 2004-05
u Benicasimu.

Molimo Vas "kliknite" na www.everts-school.com za vise informacija o tome


25 GODINA OD PRVE MOTOKROS UTRKE NA MLADINI
I 20 GODINA MOTOKROS KLUBA INA - JASKA

Motokros klub INA - Jaska, iz Jastrebarskog, obilježava 20 godina motokros sporta, odnosno od prve motokros utrke na Mladini, te 20 godina od osnivanja Motokros kluba INA - Jaska.
Tom prigodom, na svečanoj sjednici Skupštine MCK INA - Jaska, zaslužnim djelatnicima kluba bit će uručena priznanja.
Svečanost će se održati u ponedjeljak, 13. prosinca 2004. godine, s početkom u 18,30 sati u Kino dvorani u Jastrebarskom - kod Hotela Jaska.
Jubileji MCK INA-Jaska posvećeni su 100-toj obljetnici FIM (Svjetske motociklističke federacije)!


2005 USA DREAM TEAM: CARMICHAEL, STEWART, ALESSI !?

Hoćemo li biti u pravu, vidjet ćemo. Ali www.motocross-jasport.com zacijelo će biti prva web stranica s najavom 2005 USA “Dream Teama”, za kojeg se nadamo da će (ipak) nastupiti na svjetskom Kupu nacija u Erneeu, u Francuskoj 24. i 25. rujna 2005.

2005 USA DREAM TEAM


RICKY CARMICHAEL (suzuki) – MX1


MIKE ALESSI (KTM) – MX2


JAMES STEWART (kawasaki) – MX3


KONGRES FIM - PARIZ, 17. - 23. LISTOPADA 2004.
Redovni godišnji Kongres FIM (Svjetske motociklističke federacije) održava se ove godine od 17. do 23. listopada u Parizu. Osim generalne sjednice, te rada po komisijama za određene sportove, bit će provedeni izbori za nove čelnike, te obilježena 100-ta obljetnica FIM.
U radu Komisije FIM za okoliš sudjelovat će i Renata Stamičar.
Tijekom zasjedanja Komisije FIM za motokros, predstavnici Mladina Teama iz Hrvatske prezentirat će MX3 utrku svjetskog prvenstva 12. lipnja 2005. na Mladini, kao početak trogodišnjeg ciklusa ugovorenog s promotorom Youth Streamom.
Glavne sjednice predviđene su za ponedjeljak, 18. listopada, te subotu, 23. listopada.
Tradicionalni izlet previđen je u četvrtak, 21. listopada, u povijesni Versailles.
Posebna, završna gala svečanost, bit će održana u poznatom pariškom Lidu, u subotu 23. listopada na večer.

MOTOCROSS OF EUROPEAN NATIONS - ENTRY LIST

Donosimo listu sudionika Kupa nacija Europe u motokrosu na Mladini 25/26. rujna 2004.

MX NATIONS 20/28
Jastrebarsko – Mladina, 24/26.09.2004.

ENTRY LIST

POS. CLASS SURNAME Rider FIRST NAME NATION. Passport LICENCE FMN LICENCE Number MOTO Brand
1 125 cc Van Daele Marvin B FMB 2020219 Suzuki
2 250 cc Theybers Danny B FMB 2020214 Yamaha
3 OPEN Breugelmans Sven B FMB 2020236 KTM
4 125 cc Philippaerts David I FMI 2020090 KTM
5 250 cc Monni Manuel I FMI 2020092 Yamaha
6 OPEN Dini Fabrizio I FMI 2020086 KTM
7 125 cc Nielsen Claus DK DMU 4115 Suzuki
8 250 cc Andersen Tonni DK DMU 0791 Suzuki
9 OPEN Jensen Bo DK DMU 0796 KTM
10 125 cc Šamec Antonio HR HMS Yamaha
11 250 cc Šipek Nenad HR HMS Yamaha
12 OPEN Gorički Goran HR HMS Yamaha
13 125 cc Tarroux Jeremy F FFM 2020132 Suzuki
14 250 cc Nambotine Christophe F FFM 2020136 Yamaha
15 OPEN Deemester Arnaud F FFM 4637 Yamaha
16 125 cc Van de Ven Rinus NL KNMV 0981 KTM
17 250 cc Van Hastenberg Jan NL KNMV 0979 KTM
18 OPEN Advokaat Anne NL KNMV 5381 Honda
19 125 cc Chittaro Manuel BRD DMSB tba Kawasaki
20 250 cc Nagl Maximilian BRD DMSB 2020059 KTM
21 OPEN Boller Andreas BRD DMSB 2020065 Honda
22 125 cc Kragelj Sašo SLO AMZS 2020220 Yamaha
23 250 cc Jelen Roman SLO AMZS 2020222 Husqvarna
24 OPEN Može Jaka SLO AMZS 2020247 Honda
25 125 cc Lambrou Iakovos CYP CyMF 00133 Yamaha
26 250 cc Savva Savvas CYP CyMF 00143 Honda
27 OPEN Tsaggaras Marinos CYP CyMF 00170 Yamaha
28 125 cc Schögler Marco A ÖAMTC 1013 Kawasaki
29 250 cc Machtlinger Kurt A ÖAMTC 1018 Honda
30 OPEN Hirschmugl Mario A ÖAMTC TL KTM
31 125 cc Wójcik Marcin PL PZM 3890 KTM
32 250 cc Zdunek Macíej PL PZM 0720 Yamaha
33 OPEN Lonka Jacek PL PZM 3891 Honda
34 125 cc Casoli Daniel L MUL 4307 Honda
35 250 cc Closter Cliff L MUL 4308 Honda
36 OPEN Frank Björn L MUL 4309 Honda
37 125 cc Nassar Taavi EST EMF 0806 Kawasaki
38 250 cc Laansoo Juss EST EMF 2020242 Honda
39 OPEN Leok Avo EST EMF 2020241 KTM
40 125 cc Borka Janos H MAMS I-MX-0009 Kawasaki
41 250 cc Grillmayer Gabor H MAMS I-MX-0020 Kawasaki
42 OPEN Németh Kornél H MAMS I-MX-0001 KTM
43 125 cc Norlen Marcus S SVEMO 1051 KTM
44 250 cc Karlsson Fredrik S SVEMO 5451 Husqvarna
45 OPEN Lindfors Magnus S SVEMO 1048 Yamaha
46 125 cc Ivanytin Alexandre RUS MFR Yamaha
47 250 cc Tonkov Vitaly RUS MFR Yamaha
48 OPEN Safronov Andrey RUS MFR Honda
49 125 cc Brabec Jan CZ ACCR 2020200 KTM
50 250 cc Masarik Petr CZ ACCR 2020259 Honda
51 OPEN Kučirek Miroslav CZ ACCR 2020201 Honda
52 125 cc Kohút Martin SK SMF 1028 KTM
53 250 cc Schwarzkopf Robert SK SMF 1027 Honda
54 OPEN Bučanec Tomáš SK SMF 1032 Suzuki
55 125 cc Walter Patrick Ch FMS 1067
56 250 cc Nicolet Marc Ch FMS 0850
57 OPEN Baumann Simon CH FMS
58 125 cc Steinbergs Ivo LV LaMSF 0938 Yamaha
59 250 cc Aleksandrovics Martins LV LaMSF 0936 Honda
60 OPEN Bobkovs Aigars LV LaMSF 2020227 KTM
61 125 cc Totev Teodor BG BMF Yamaha
62 250 cc Kumanov Nykolai BG BMF KTM
63 OPEN Balinov Radoslav BG BMF KTM
64 125 cc Pashchynskyy Oleksandr UA FMU Suzuki
65 250 cc Morozov Roman UA FMU KTM
66 OPEN Dzheparov Yuriy UA FMU KTM

POS. NATION TEAM MANAGER FMN DELEGATE LIC. No.

1. BELGIUM Walter HAENTJENS André VANTOMME 7246
2. ITALY Pietro MICCHELI Fabrizio FILIPPINI 7252
3. DENMARK Bjarne SJOHOLM Peter HANSEN 7031
4. CROATIA Josip MELINŠČAK Stjepan JAKOPEC 7601
5. FRANCE Jaean-Jacques BRUNO Alain LEPETIT 7851
6. NEDERLAND Leon GIESBERS Derk Jan WOLSINK 8636
7. GERMANY Markus SCHULLENBERG Olaf NOACK 7011
8. SLOVENIA Slavko RUS Anton BREZNIK 7619
9. CYPRUS Dimitriou DIMITRIS Papallas CONSTANTINOS 8925
10. AUSTRIA - Mag. Martin SUCHY 8922
11. POLAND Andrej OLSZEWSKI Marian ZUPA 7972
12. LUXEMBOURG Nico THILL Romain FRAST 8857
13. ESTONIA Nassar HENNI Mälk AIVO 7924
14. HUNGARY Németh KORNEL Jozsef FÜLEP -
15. SWEDEN - Mikael BRUNZELL 7316
16. RUSSIA Igor POVARS Evgueny PARSHIN -
17. CZECH Arnost jn. ZEMEN Mr. Jiri CHARVAT 7319
18. SLOVAKIA Ing. Peter MARGETIAK Dr. Peter SMIŽIK 7633
19. SWITZERLAND - - -
20. LATVIA - - -
21. BULGARIA Kuman KUMANOV Georgi PEEV 6623
22. UKRAINE Vasyl YAKIMTCHUK - -


Auto - Motocross centar Rupa

POZIVNA MEĐUNARODNA NOĆNA UTRKA

M O T O C R O S S

RUPA - MATULJI - RIJEKA (HR)

Subota, 04. 09. 2004.

P R O G R A M:

16:00 tehnički pregled

17:00 treninzi - junior & 85 ccm
17:30 treninzi - klasa turist
18:00 treninzi - 125
18:30 treninzi - Open

20:00 start prve utrke - junior & 85 ccm
20:20 start prve utrke - klasa turist
20:40 start prve utrke - 125
21:00 start prve utrke - Open

21:20 start druge utrke - junior & 85 ccm
21:40 start druge utrke - klasa turist
22:00 start druge utrke - 125
22:20 start druge utrke - Open

23:00 SUPERFINALE (dodatne nagrade za prva 3 mjesta)

Zabava uz živu glazbu za sve vozače poslije utrke

ORGANIZATORI:
AMK Opatija
Svigo Cross Centar Rupa
Moto Matušić - Matulji

GENERALNI POKROVITELJ: ALLIANZ

Staza RUPA nalazi se nedaleko križanja prema Trstu I Ilirskoj Bistrici (SLO) iz pravca Opatije (oko 15 km).

MEDIJSKI POKROVITELJI:
PRIMORSKI RADIO
NOVI LIST
RI TV

PRIJAVE DO 1. 9. 2004. NA FAX: (00385) 051 277 - 798
ili na dan utrke u Rupi

INFO: SAŠA MATUŠIĆ (00385) 091 500 - 36 59
FAX: (00385) 051 277 - 798


UTRKA ZA SVJETSKO PRVENSTVO PRIKOLIČARA U ZABOKU, 11. SRPNJA NA POPULARNOJ I OBNOVLJENOJ STAZI VUČAK

Zabok će ove godine, 10. i 11. srpnja, na popularnoj i obnovljenoj stazi Vučak, biti domaćin velike i značajne međunarodne motokros priredbe. Bit će to utrka za svjetsko prvenstvo prikoličara (Sidecar), deseta po redu ove sezone. Očekuje se nastup više od 40 ekipa iz 15 zemalja! Počasni pokrovitelj priredbe je predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, koji je uoči priredbe primio posebno izaslanstvo organizatora i obećao svoj osobni dolazak na tu priredbu! Glavni sponzor utrke je INA-Industrija nafte. Uz još brojne sponzore, veliku potporu ovoj manifestaciji daju grad Zabok i Krapinsko-zagorska županija.
Nakon devet utrka u uvjerljivom vodstvu SP je nizozemski par Daniel Willemsen i Kaspar Stupelis, s 408 bodova. Oni su među prvima potvrdili svoj dolazak u Hrvatsku! Drugi je ruski par Evgenij Šerbinjin i Sergej Sosnovskij s 267 boda, treći su Estonci Are Kaurit i Jurgen Jakk s 259, četvrti Britanci Stuart Brown i Luke Peters (256), peti Nijemci, Marko Happich i Thomas Weinman (246) i t.d...
Zadnja priredba, uoči zabočke utrke, održana je 20. lipnja na letonskoj stazi Cesis. Ukupnu pobjedu izborili su Willemsen i Stupelis, ispred Šveđana Soderquista i Sylvana, te Šerbinjina i Sosnovskija.


Agilni Cvetko Grabušić na popularnom Vučaku

Zabočani se nadaju da će baš Vučak označiti povratak, nakon ozlijede u prvom dijelu sezone, lanjskih doprvaka svijeta, belgijskog para Sergis - Verbrugge.
- Puno smo učinili u pripremi staze i u složenoj organizaciji ove značajne priredbe - riječi su tajnika zabočkog kluba Cvetka Grabušića - Napravljen je tunel, umjesto starog mosta za prolaz u paddock, izgrađeni novi park prostori, uređeno gledalište.
Sama staza se marljivo proširuje i dotjeruje. Vjerujem da ćemo opravdati povjerenje FIM za organizaciju ovako značajne priredbe!
Nema dvojbe da će Sidecar Grand Prix Hrvatske, prva priredba takve vrste u Lijepoj našoj, privući brojne ljubitelje atraktivnih oktanskih uzbuđenja! Za nastup u finalnim vožnjama pokušat će se kvalificirati i njemački dvojac Mario Hartman i Markus Mader, koji su registrirani za MCK Zabok i nastupit će za Hrvatsku. Postojala je ideja o nastupu našeg zabočkog para Nenad Šipek i Antonio Šamec, ali se od toga odustalo!?
Kvalifikacijske vožnje najboljih svjetskih motokros prikoličara predviđene su u subotu, 10. srpnja, a finalne vožnje bit će u nedjelju, 11. srpnja!


RASPORED TV-PRIJENOSA SVJETSKIH
MOTOKROS PRIREDBI U 2004. GODINI

EUROPA

EUROSPORT
6 MX1 Grand Prix uživo:

Zolder, Belgija - 21. 3.
Bellpuig, Španjolska - 28. 3.
Valkenswaard, Nizozemska - 25. 4.
Namur, Belgija - 8. 8.
Ballykelly, Irska - 11. 9.
Sun City, Južna Afrika - 26. 9.

Preostalih 11 Grand Prix utrka
bit će prezentirano u 30-minutnim reportažama
ponedjeljkom navečer:

Agueda, Portugal - 5. 4.
Teutschenthal, Njemačka - 3. 5.
Neeroeteren, Belgija - 17. 5.
Arreton - Isle of Winght, Velika Britanija - 31. 5.
Saint Jean d' Angely, Francuska - 7. 6.
Gallerate, Italija - 14. 6.
Lichtenvoorde, Nizozemska - 28. 6.
Uddevalla, Švedska - 5. 7.
Loket, Češka - 2. 8.
Gaildorf, Njemačka - 30. 8.
Motocross of Nations - Lierop, Nizozemska, 4. 10.

GRAND PRIX - UŽIVO

AB Moteurs - Sve MX1, MX2, S1 i S2
TMC France - Sve S1 uživo
VRT Belgium - Sve MX1 uživo
RAI SAT Italija - Sve MX1 uživo
Telesport Romania - Sve MX1 i S1 uživo
TV 7 - Rusija - Sve MX1 i S1 u odgođenim prijenosima
VIA SAT Scandinavia and baltic - Sve MX1, MX2, S1 i S2 - odg.

VELIKA BRITANIJA:

Sky Sport - Sve MX1 i S1 - odgođeno
Middle East: ART - Sve MX1 i S1 - uživo

SJEVERNA I SREDNJA AMERIKA:

FOX Sport World - Sve MX1, MX2, S1 i S2 - odgođeno

AFRIKA:

ART - Sve MX1 i S1 - uživo
AB Moteurs - Sve MX1, MX2, S1 i S2 - uživo
Super Sport - Sve MX1 i S1 - odgođeno

JUŽNA AMERIKA:

ESPN/RPM - Sve MX1 i S1 - odgođeno

AZIJA:

Star TV - Sve MX1 i S1 - odgođeno
Yes TV - Sve MX1 i S1 - odgođeno

OCEANIJA:

FOX - Sve MX1 i S1 - odgođeno

Vijesti i preglede davat će i druge zemlje, putem TV postaja:
FOX Sport, ATV, RTBF, RTL, Globosat, Bandsport, CSBN, Czeh TV,
Dalycartoon, Sport +, Nuvolari, Doordarshansat, Jsport, BBCable,
Antena 1 ProTV, TVE Teledeporte i TV4
U zemljama Grand Prix utrka, lokalne TV postaje prenosit će utrke
uživo.
Vijesti će biti prezentirane putem EBU (Eurovision), SNT, Reuters i
Gillitte Sport World.

Predviđeno praćenje TV prijenosa:
MX1 (Motocross): 870,000.000
S1 (Supermoto): 780,000.000

PROMOTED BY YOUTHSTREAM