utemeljeno:
20.5.2003.
by Nino Ciglenečki

Webmaster:
Nino Ciglenečki

Nikola Božić

All rigths reserved

LINKOVI

www.motocrossgrandprix.com

www.uem-online.com

www.amamotocross.com

www.mx2k.com

www.motocross.it

www.jkracing.com

www.zeko-racing.com

www.everts-school.com

www.amaproracing.com

www.mxlarge.com

www.sxgp.com

www.motocrossactionmag.com

www.motocross.com

www.racerxhill.com

www.realmx.com

www.uksuperx.com

www.motocrossmx1.com

www.mx247.com


HRVATSKA

www.markotumbri.tk

www.hms-moto.hr

www.motocross.hr

www.motocross-jaska.com

www.enduro-istra.com

www.gorickiracing.com

www.motoglas.com

www.motomatusic.hr

 

SVIM ČLANICAMA HMS-A
NADZORNOM ODBORU
UPRAVNOM ODBORU
NOVINARIMA


Za govornicom novoizabrani predsjednik HMS-a g. Zvonimir Pavlic

Zagreb, 18.02.2008.
Ur. broj 34/08

Poštovani,

Obavještavam Vas da je na zahtjev 1/3 članica HMS-a 16.02.2008. održana sjednica 5. Izvanredne Izborne skupštine Skupštine HMS-a.

Sjednici su prisustvovala 33 predstavnika članica s pravom glasa i 1 predstavnik članice koji još nije stekao to pravo. Prisutni su bili i član Nadzornog odbora Zdravko Leljak, glavna tajnica Ljiljana Cvetković, glasnogovornik Marko Marović, te kandidati za predsjednika, članove Upravnog odbora te za 1 člana Nadzornog odbora.

Uvodnu riječ održala je glavna tajnica, pozdravila sve prisutne i zamolila da se minutom šutnje oda počast nedavno preminulim dugogodišnjim sportskim djelatnicima Miki Šnjariću i Ivanu Golobu.

Nakon toga je objasnila prisutnima razlog sazivanja 5. Izvanredne Izborne skupštine, a to je Rješenje Gradskog ureda za opću upravu kojim se ne odobrava upis Georga Gavrilovića u svojstvu predsjednika kao osobe za zastupanje Saveza u Registar udruga,  nakon sjednice Skupštine od 16.11.2007., a odobrava se zahtjev za brisanjem Anđela Mijatovića u svojstvu predsjednika kao osobe za zastupanje Saveza te je time Savez ostao bez predsjednika i Upravnog odbora koji također nije izabran.

U izuzetno mirnoj i demokratskoj atmosferi  sjednica se odvijala po utvrđenom dnevnom redu.

Za predsjednika HMS-a jednoglasno je izabran Zvonimir Pavlic, za 3. člana Nadzornog odbora Ivica Mihaljević, a za članove Upravnog odbora Igor Bošković, Marijan Božić, Igor Eškinja, Tomica Franja, Želimir Krištofić  i Stjepan Peršin, svi jednoglasno.

Predsjednik je naglasio da HMS vidi kao moderan Savez onih koji žive za sport, a ne od sporta, tako da prvenstveno misli na sportaše kao one koje treba podupirati i pomagati, prije svega jačom prisutnošću motociklističkog sporta u medijima, putem kojih je onda puno lakše doprijeti do sponzora, a zatim i financijskom pomoći u okviru mogućnosti HMS-a i potporom HOO-a,  te preko ureda koji treba biti brz i učinkovit servis svim članicama.

Naglašeno je i da su sve odluke Upravnog odbora koji je djelovao od 16.11.2007. do 16.02.2008. nevažeće i nelegalne kao i tijela koja su u tom periodu izabrana.

S  obzirom da  "Radno predsjedništvo" želi sazvati skupštinu u slijedećih tjedan dana upozoravam Vas da je takvo sazivanje protivno odluci N.odbora  od 30. siječnja koji ne odobrava promjenu datuma i ograđuje se od novoizabranog datuma. 5. Izvanredna Izborna skupština je legalno sazvana i održana 16.02.2008.

Ujedno je i prihvaćen prijedlog g. M. Božića da sve funkcije u HMS-u se obavljaju volonterski (bez naknada, odnosno dnevnica), osim glavnog tajnika. Tako da bi se sva sredstva koja će pristići u HMS mogla isključivo koristiti za vozače koji će nastupati na domaćim i inozemnim natjecanjima.

S poštovanjem,

Ljiljana Cvetković
Glavna tajnica

 

14/08/2007 - Motokros klub 97, u suradnji s HMS-om, organizira u Ključu Brdovečkom seminar za trenere i školu za vozače početnike

PREDAVAČ LEON GISBERS IZ NIZOZEMSKE


Afirmirani motokros trener - Leon Gisbers (desno)

Motokros klub 97, u suradnji s HMS-om, u cilju razvitka i poboljšanja kvalitete motokrosa,organizira prvi seminar za trenere u Hrvatskoj. Predavač će biti poznati nizozemski stručnjak Leon Gisbers, dugogodišnji Grand Prix vozač u najjačoj konkurenciji, a zadnjih godina tim menadžer za Kup nacija. Seminar će biti održan u Ključu Brdovečkom, od 27. do 31. kolovoza.
Od 31. kolovoza do 3. rujna program se nastavlja Školom za vozače početnike.
Sve potrebne informacije mogu se dobiti na info-telefon broj: 098 229 887 (Miljenko Pernar).

13/08/2007 - Dvojica mladih vozača apsolutno dominirali svjetskim juniorskim prvenstvom u Bugarskoj

NIJEMAC KEN ROCZEN I AMERIKANAC BLAKE WHARTON DVOSTRUKI POBJEDNICI U SEVLIEVU


Sjajan uspjeh na juniorskom SP u Sevlievu - Ken Roczen

Dvojica mladih vozača apsolutno su dominirali utrkama za FIM - svjetsko prvenstvo juniora, održano na čuvenoj stazi Gorna Rositza u bugarskom Sevlievu.
Amerikanac Blake Wharton dvaput je bio najbrži u MX2 konkurenciji, ukupno s maksimalnih 50 bodova ispred Talijana Alessandra Lupina 42, Francuza Valentina Teilleta i Britanca Stephena Clarka po 38, Slovenca Klemena Gerčara 33 i drugih...
U prvoj vožnji Wharton je slavio ispred Clarka i Lupina, a u drugoj ispred Lupina i Teilleta.
Sjajno je vozio daroviti slovenski predstavnik Klemen Gerčar. U prvoj utrci bio je šesti, a u drugoj još bolji, četvrti. Njegov zemljak Jernej Irt također se istaknuo osvajanjem osmog i sedmog mjesta, odnosno s ukupno sedmom pozicijom. Ukupno 25. bio je treći Slovenac, Theo Urbas (30. i 20.)
Među najuspješnijih 33 natjecatelja u Sevlievu, u MX2 konkurenciji, nije bilo hrvatskih vozača. Za natjecanje su bili prijavljeni Matej Jaroš i Ivan Mikan.
U konkurenciji juniora 85, iznimni njemački talent Ken Roczen također je zabilježio dvostruku pobjedu. Ukupno je slavio s maksimalnih 50 bodova, ispred Britanca Maxa Anstiea 44, Francuza Jordija Txiera 35, Rusa Aleksandra Tonkova 34, Francuza Jasona Clermonta 31, Nizozemca Jeffreya Herlingsa 28 i drugih...
U prvoj utrci Roczen je bio najbrži ispred Anstiea i Tonkova, a u drugoj ispred još jednom Anstiea i Tixiera.
Hrvatskih vozača nije bilo u toj kategoriji. Mladi Slovenci bili su i ovdje dobri. Tako je ukupno Peter Irt 27. (28. i 27), dok je Aljoša Molnar 30 (u prvoj utrci bio je 22., a u drugoj je ostao bez plasmana).

13/08/2007 - Čudesan pothvat velikana motokrosa pri službenom oproštaju od AMA Nationals serije

RICKY CARMICHAEL OSTVARIO 150. AMA POBJEDU U KARIJERI


Trijumf "The Florida Hurricanea" u Millvilleu - Ricky Carmichael

Staza Springs Creek kod Millvillea, u Minnesoti, imala je čast da se na njoj službeno od AMA Nationals motokros serije oprosti 28-godišnji velikan američkog i svjetskog motorkosa, "Uragan s Floride" Ricky Carmichael (suzuki). Nakon što se, na sličan način, oprostio od AMA superkros serije, Carmichael, koji će sportsku karijeru nastaviti kao automobilistički natjecatelj, u popularnoj NASCAR seriji, najavio je da će ove sezone nastupiti samo na šest priredbi "outdoor" motokros prvenstva. Želio je u tih šest priredbi na svima pobijediti i tako ostvariti, možda za sva vremena nedostižni rekord, 150 AMA pobjeda (kombinirano u superkros i motokros natjecanjima)!
Na prvih pet priredbi, Carmichael je, uspkros žestokom otporu svog najvećeg suparnika, tamnoputog superkros šampiona svijeta i AMA serije ove godine, Jamesa Stewarta (kawasaki), pa Kevina Windhama (honda), Davida Millsapsa (honda), Andyja Shorta (honda), Mikea Alessija (KTM), Michaela Byrnea (suzuki), Timmyja Ferryja (kawasaki), Granta Langstona (yamaha), Davida Vuillemina (honda) i drugih, pobijedio i zatim imao stanku od tri priredbe, do ove, za nj posljednje, u Millvilleu. Pred start u Springs Creeku, ozljedio se "Bubba" Stewart, ali to ne umanjuje vrijednost šestog trijumfa i veličanstvenog pothvata Rickyja Carmichaela.
U obje vožnje bio je najbrži, ispred Južnoafrikanca Granta Langstona. U prvoj utrci treći je bio Andy Short, a slijedili su: Mike Alessi, Kevin Windham, David Vuillemin, Mike Byrne, Timmy Ferry i drugi, dok je u drugoj vožnji treće mjesto osvojio Mike Alessi, a slijedili su: Ivan Tedesco (suzuki), Andy Short, Timmy Ferry, JHapanac Yoshi Atsuta (honda), Josh Summey (honda), Troy Adams (suzuki), Ryan Clark (honda) i t.d...
Na pobjedničko postolje u Millvilleu popeli su se Carmichael s maksimalnih 50 bodova, Grant Langston 44 i Mike Alessi 38 bodova.
Rickyja Carmichaela još ćemo na motokrosu vidjeti u američkom Dream Teamu (uz Stewarta i Villopta) na svjetskom Kupu nacija 22. i 23. rujna u Budds Creeku, Maryland. A za kraj je najavio još i pohod na najprestižniju svjetsku superkros revije, King of Bercy početkom studenog, u Parizu.
Ukupno je vodstvo u seriji preuzeo Timmy Ferry s 311 bodova, koliko ima i drugoplasirani Andy Short, dok je trećeplasirani Grant Langston osvojio 300 bodova. Slijede ih: Mike Alessi 292, Ricky Carmichael 291, James Stewart 290, Kevin Windham 254, David Vuillemin 207, David Millsaps 186, Mike Byrne 168 i drugi...
Treba li posebno isticati kako se u AMA Lites seriji (ranije 125) vodila žestoka borba između Novozelanđanina Bena Townleya (kawasaki) i ljubimca domaće publike, mladog Ryana Villopota (kawasaki). Slavio je Villopoto s jednakim brojem od 47 bodova, ali bojim rezultatom, odnosno pobjedom u drugoj utrci! Treći u obje vožnje i ukupno bio je Australac Brett Metcalfe (kawasaki) s 40 bodova, a slijedili su: Martin Davalos (KTM) iz Ecuadora i Broc Hepler (yamaha) po 30, Jake Weiumer (honda) i Josh Grant (honda) po 26 i t.d...
U ukupnom poretku, Ben Townley zadržao je dva boda prednosti. Ima 357 bodova, a drugoplasirani Ryan Villopoto 255. Slijede ih: Josh Grant 286, Jason Lawrence (yamaha) 258, Ryan Dungey (suzuki) 254, Jake Weimer 162 i t.d...

13/08/2007 - U tradicionalnoj dobrotvornoj motokros priredbi u Belgiji prikupljeno 6500 eura u korist djece oboljele od raka

STEFAN EVERTS I PRIJATELJI ODUŠEVILI ZA HUMANE SVRHE U NEEROETERENU


Kralj motokrosa ponovno u akciji, ovaj put na KTM-u - Stefan Everts na humanitarnoj priredbi u Neeroeterenu

Na domaćoj stazi u Neeroeterenu, nedaleko svog doma, legendarni desetorostruku svjetski šampion Stefan Everts vratio se "u sedlo", nakon što je prošle godine prestao s aktivnom karijerom. Ovaj put "jahao" je KTM, jer danas je glavni menadžer Red Bull KTM ekipe. Povod je bila tradicionalna dobrotvorna priredba koju je Everts još ranije inicirao. Sav prihod bio je namijenjen djeci oboljeloj od raka. Prikupljeno je 6500 eura, ali k tome će se još pribrojiti i prihodi od aukcije trofejne opreme, odjeće, caciga, čizama, naočala, rukavica i sl., iz njegove bogate karijere, koja je trajala više od mjesec dana!
U Neeroeterenu okupila se elita svjetskih vozača. Program je bio zanimljiv i atraktivan. Sudjelovale su i vozačice. U utrci žena, pretežno sudionica FIM - Svjetskog kupa, trijumfirala je trenutno vodeća, Francuskinja Livia Lancelot, ispred dviju Njemica, Larisse Papenmeier i Marie Franke.
Tzv. "Američku utrku", u kojoj nakon svakog kruga ispadaju trojica vozača sa začelja, dobio je mladi Nijemac Max Nagl, ispred domaće zvijezde Kevina Strijbosa, Estonca Tanela Leoka i legende glavom i bradom - Stefana Evertsa.
Drugu utrku dobio je mladi Belgijac Jeremy van Horeebek. To je bila zanimljiva kombinirana utrka u kojoj muški natjecatelji startaju 10 sekundi prije žena, ali do cilja moraju napraviti krug više.
Jedna od najatraktivnijih utrka bila je ona u vožnji stazom u obrnutom smjeru. Pobijedio je Kevin Stzrijbos, ispred Talijana Davida Philippaertsa i Stefana Evertsa.
Sjajno vrijeme, brojna publika, te puno djece koja su uživala u društvu svojih idola i najviše opsjedala kralja motokrosa Evertsa, dali su toj humanitanoj priredbi poseban štih.
- Sjajna priredba. Jako sam zadovoljan. Zahvalan sam svojim prijateljima i bivšim suparnicima na stazi na potpori i ugodnom druženju. Dat ću sve od sebe kako bih organizirao što više ovakvih natjecanja - rekao je motokros velikan nakon utrka u Neeroeterenu.

13/08/2007 - Dan uoči priredbe AMA Nationals serije u Millvilleu obznanjeno je kako će vodeći u poretku izostati

"BUBBA" STEWART MORA NA OPERACIJU KOLJENA !?


Hoće li morati operirati koljeno !? - James Stewart

Dan uoči priredbe službenog oproštaja od AMA Nationals motokros serije, "Uragana s Floride" Rickyja Carmichaela (suzuki), obznanjeno je kako će s tog velikog događaja izostati najveći suparnik Carmichaela, vodeći u seriji ove sezone, tamnoputi James "Bubba" Stewart (kawasaki). Spomenuta je moguća operacija koljena, zbog ozljede koju popularni "Bubba" očigledno vuče već dulje vrijeme. Nije rečeno koliko će taj sjajni majastor morati mirovati, ali Amerikanci se nadaju da će moći nastupiti na svjetskom Kupu nacija, na njihovoj domaćoj stazi u Budds Creeku, za nešto više od mjesec dana. Nitko ne bi želio da se ponovi prošla godina, kad je upravo Carmichael otpao iz tima zbog ozljede neposredno uoči Kupa nacija u Engleskoj. Zamijenio ga je klupski kolega Ivan Tedesco (suzuki), te uz Stewarta i mladog Ryana Villopota (kawasaki), trijumfirao na stazi Matterley Basin. Sad bi Carmichael, Stewart i Villopoto trebali činiti istinski motokros Dream Team. Bit će to ujedno i definitivni oproštaj Carmichaela od motokrosa.
Na kvalifikacijskoj vožnji, na stazi Spring Creek, kod Millvillea, Carmichael je bio najbrži, s vremenom 2;30:128, ispred Granta Langstona (yamaha) 2;33:448 i Davida Vuillemina (honda) 2;39:038.
U Lites kategoriji, najbrži je bio Novozelanđanin Ben Townley (kawasaki), vodeći u toj seriji, dva boda ispred ljubimca američke publike, Ryana Villopota. "Kiwi" je ostvario vrijeme 2;39:637, ispred Australca Bretta Metcalfea (kawasaki) 2;41:719.

12/08/2007 -  Vodeći u MX3 svjetskom prvenstvu u motokrosu, Belgijac Sven Breugelmans, dvostrukim trijumfom proslavio rođendan u Orehovoj vasi i pobjegao branitelju naslova, Francuzu Yvesu Demariji

SLOVENAC SAŠO KRAGELJ DRUGI, NENAD ŠIPEK DESETI, A OSTALI HRVATSKI VOZAČI ZAKAZALI


Najbolji na pobjedničkom postolju u Orehovoj vasi, slijeva; Sašo Kragelj, Sven Breugelmans i Jussi Vehvilainen

Nakon jake kiše i silnog blata na subotnjim kvalifikacijama, u nedjeljnim finalnim utrkama MX3 prvenstva svijeta u motokrosu, za Veliku nagradu Slovenij u Orehovoj vasi, sunčano i toplo vrijeme učinilo je da staza Radizel bude idealna za natjecanje. Obje vožnje bile su vrlo zanimljive za više od pet tisuća gledatelja, a dvostrukim trijumfom Belgijac Sven Breugelmans (KTM) na najljepši način proslavio je svoj 28. rođendan! Ujedno je vodeći ove godine u MX3 seriji ponovno pobjegao branitelju naslova, Francuzu Yvesu Demariji (yamaha), koji je na Radizelu s dva peta mjesta ukupno zaostao čak 16 bodova!
Izvrstan drugi ukupno bio je najbolji domaći vozač, Sašo Kragelj (yamaha), a treći finski rutiner Jussi Vehvilainen (honda).
U prvoj utrci Breugelmans je najbolje startao i potom vodio utrku sve do cilja, odbivši sve napade najupornijeg pratitelja, Vehvilainena, dok je Kragelj bio odličan treći. U drugoj utrci, na oduševljenje publike poveo je Kragelj i vodio šest, sedam krugova, ali je Breugelmans izvrsnim manevrom dokazao zašto je uvijek govorio kako mu je Radizel omiljena staza! Silčno kao Breugelmans u prvoj vožnji, sad je Kragelj uspio odbiti napade zaista raspoloženog Vehvilainena, koji se tako uspio domoći pobjedničkog postolja. Među trojicu najboljih i favoriziranog Demariju, koji je kvalifikacijskoj vožnji, po vrlo teškim uvjetima izborio Pole Position, uspio se ubaciti i iskusni Čeh Martin Žerava (honda), a Demaria je u drugoj vožnji čak doživio i jedan pad, ali je uspio brzo ponovno uhvatiti ritam za vodećima.
Najbolji hrvatski motokrosist Nenad Šipek (yamaha) i pored ozljeđenog prsta koji mu je jako smetao u vožnji, uspio je zauzeti ukupno desetu poziciju. U prvoj utrci bio je 13., a u drugoj deveti.
Ostali hrvatski vozači nisu ovaj put blistali. Jedan bod uspio je zaraditi Marko Leljak (KTM), 20. mjestom u prvoj utrci, u kojoj je Danijel Božić (KTM) bio 21., Karlo Golub (yamaha) 26., a Danko Braim (yamaha) 31., od ukupno 36 natjecatelja. U drugoj vožnji, osim Šipeka, nitko nije bio među dvadeset, a zaista je tragično kako su Leljak na 21. mjestu i Božić na 22. poziciji bili tako blizu, a ipak ostali bez bodova! Karlo Golub je ovaj put bio 25., a Danko Braim 29.
Ukupno su naši, uz deseto mjesto "Letećeg Zagorca" Šipeka, zauzeli slijedeće pozicije na Radizelu: 25. Marko Leljak, 26. Danijel Božić,.29. Karlo Golub i 33. Danko Braim.
Od ostalih slovenskih vozača, Rok Bekanovič (KTM) bio je ukupno 15., Erik Slavec (honda) 16., Damjan Smrekar (honda) 24. i Miha Špindler (honda) 35.

12/08/2007 - Vodeći u MX3 svjetskoj seriji obilježava rođendan na dan utrke za VN Slovenije u Orehovoj vasi

POBJEDA NA RADIZELU ZA 28. ROĐENDAN SVENA BREUGELMANSA !?


Sven Breugelmans u novom pit-line prostoru na Mladini

Poznati belgijski motokros as Sven Breugelmans (KTM) 12. kolovoza slavi 28. rođendan ! Poklopilo se to baš na dan njegovog velikog obračuna s braniteljem naslova MX3 prvaka svijeta, Francuzom Yvesom Demarijom (yamaha), na priredbi za Veliku nagradu Slovenije, na stazi Radizel, nedaleko Orehove vasi, a koju je Breugelmans često isticao kao njegovu najomiljeniju stazu!
Yves Demaria je bio prvi svjetski šampion u toj konkurenciji, 2004. godine, zatim je Sven Breugelmans slavio 2005. godine, a Demaria ponovno prošle godine. Sve te tri sezone njih dvojica branili su zajedno boje iste ekipe JM KTM, menadžera Jackyja Martensa. Ove sezone, Demaria se vratio svojoj, nekad proslavljenoj Yamahi, na kojoj je godina bio među najboljim francuskim vozačima najjače svjetske konkurencije, a 2001. godine čak i član reprezentacije (uz Vuillemina i Seguya) koja je trijumfirala na svjetskom Kupu nacija u belgijskom Namuru.
Breugelmans je dvaput bio član pobjedničke reprezentacije Belgije na Kupovima nacija Europe, 2004. godine na našoj stazi Mladina (uz Theybersa i Van Daelea), te godinu dana kasnije u poljskom Granjsku (uz Priema i Verbruggena). Posebno se istaknuo na Mladini, gdje je bio pobjednik obje svoje pojedinačne utrke.
Yves Demaria također mora zapisati Mladinu debvelo, jednog dana, u svojim memoarima. On je, naime, triput uzastopno bio ukupni pobjednik na Mladini, u MX3 konkurenciji: 2005., 2006. i 2007. godine. Od šest utrka dobio je pet, a jedinu preostalu - Breugelmans!
Trenutno, Breugelmans vodi ukupno sa šest bodova više od Demarije, a osim natjecanja u Orehovoj vasi, još su preostale tri Grand Prix priredbe (Danska, Švicarska, Italija). Na kvalifikacijama, na stazi Radizel, po iznimno teškim vremenskim uvjetima, te po velikom blatu, Demaria je pobijedio, s 1,007 sekundi bržim vremenom od Breugelmansa.
Ne treba dvojiti u velik motiv Breugelmansa, a i lijepo bi bilo proslaviti rođendan - pobjedom! Čestitamo popularnom "Brugiju", bilo kako bilo!

12/08/2007 - U Švedskoj održan tradicionalni 28. Honest International Youth MX festival mladih vozača

HERJAN BRAKKE I ŠVEDSKA TRIJUMFIRALI U KRISTIANSTADU


Herjan Brakke u vodstvu na stazi u švedskom Kristianstadu

U Švedskoj je održan 28. tradicionalni Honest International Youth motokros festival mladih vozača. To je zacijelo najmasovnije motokros natjecanje u svijetu. U Kristianstadu se okupilo više od 300 mladih vozača iz cijelog svijeta, a ponajviše ipak iz zapadne Europe, odnosno skandinavskih zemalja. U povijesti te revije koja se svake godine organizira na poznatim motokros stazama, mnogi danas poznati svjetski asovi, stekli su svoje prve značajnije afirmacije!
Ove godine, u najjačoj MX2 konkurenciji, U A - finalu pobijedio je, već istaknuti mladi nizozemski motokrosist, Herjan Brakke (honda). On je slavio u dvije od tri vožnje, te trijumfirao ukupno s osam bodova prednosti pred Šveđaninom Filipom Turessonom (suzuki) i 12 bodova pred njegovim zemljakom Tom Sodestroemom (yamaha).
U B - finalu najbrži je bio Danac Brian Randrup (KTM), u C-finalu njegov zemljak Theis Andersen (yamaha), a u D - finalu Nijemac Dennis Fahr (kawasaki).
U kategoriji najmlađih, 80 + 150 ccm, pobjednik A - finala bio je Šveđanin Adam Rydell (KTM), ispred zemljaka Viktora Bjorklunda (suzuki) i britanca Sama Davisa (honda). Pobjednik B - finala bio je Šveđanin Oliver Sallstroem (honda), a C - finala Danac Lasse Voigt (KTM).
U poretku reprezentacija, za MX2 Nations Cup, trijumfirala je Švedska s 372 boda, ispred Nizozemske 269, Danske 260, Engleske 196, Norveške 117 i Škotske 94 boda. U poretku ekipa u konkurenciji 85 + 150 ccm, slavila je također Švedska s 394 boda, ispred Norveške 310, Engleske 298, Danske 236, Škotske 156, Finske 126 i Nizozemske 86 bodova.
I konačno, u ukupnom poretku Natinos Youth International, u kristianstadu je uvjerljivo najuspješnija bila Švedska sa 766 bodova, ispred Danske 496, Engleske 494, Norveške 427, Nizozemske 355, Škotske 250 i Finske 126 bodova.

12/08/2007 - Poznati vozači testirali novu stazu za ovogodišnji MX1 & MX2 Irski Grand Prix, 18. i 19. kolovoza

MONEYGLASS KANDIDIRA I ZA SVJETSKI KUP NACIJA 2008. GODINE


Među prvim test vozačima na novoj stazi Moneyglass u Sjevernoj Irskoj - Shaun Simpson

Velika nagrada Sjeverne Irske u motokrosu, za svjetsko prvenstvo MX1 & MX2 konkurencije, bit će ove godine 18. i 19. kolovoza, na stazi Moneyglass Demesne. To je potpuno nova staza, izgrađena na zahtjev i po standardima promotora SP Youth Streama. Irci su se, naime, kandidirali za domaćina svjetskog Kupa nacija u motokrosu 2008. godine, no njihove najpoznatije staze, Desert Martin i Ballykelly, nisu prošle kriterije Youth Streama i FIM.
Tako su Irci prionuli izgradnji nove, sjajne staze Moneyglass Demesne. Njezin ispit za dobijanje Motocross of Nations 2008 bit će upravo predstojeći Grand Prix of Ireland! Kako najavljuju domaćini, očekuje se pored svih svjetskih zvijezda MX1 i MX2 konkurencije, nastup i američkih motokros zvijezda, reprezentativaca za Kup nacija u Budds Creeku, 22. i 23. rujna ove godine, Jamesa Stewarta i Ryana Villopota (oba kawasaki) !
Ovih dana, stazu Moneyglas testiralo je nekoliko poznatih vozača; Irac Martin Barr iz Yamaha Dixon Teama, mladi Shaun Simpson iz Wulfsport Kawasaki Teama, te bivši juniorski šampion svijeta, Jonathan Rea (honda).
Sva trojica su bili oduševljeni stazom. To ohrabruje Irce i nagovještava spektakl 19. kolovoza na Moneyglassu!
Martin Barr je, primjerice, kazao:
- Staza je jako tehnički zahtjevna, ali sjajna, bit će pravi izazov za vozače i velik užitak za publiku!
Mladi Simpson, također je pohvalio Moneyglass:
- Sviđa mi staza, jako. Ima fenomenalne skokove, zaista je uzbuđujuća!

12/08/2007 - Velika borba Yvesa Demarije i Svena Breugelmansa i na kvalifikacijskoj utrci za VN Slovenije u Orehovoj vasi

OD NAŠIH VOZAČA, JEDINO JE NENAD ŠIPEK BIO U TOP 20, NA POZICIJAMA KOJE DONOSE BODOVE


Kvalifikacijska vožnja u Orehovoj vasi po jakoj kiši i velikom blatu - najbrži Francuz Yves Demaria

Iako je staza Radizel bila praktički potopopljena vodom i blatom, kvalifikacijske vožnje za startne pozicije na finalnim utrkama za Veliku nagradu Slovenije u motokrosu, 12. kolovoza u Orehovoj vasi, protekle su u uzbudljivim nadmetanjima. I ovdje su veliku borbu imali branitelj naslova, 36-godišnji francuski as Yves Demaria (yamaha) i vodeći ove sezone u MX3 seriji svjetskog porvenstva, Belgijac Sven Breugelmans! Na koncu je pobijedio Demaria, s 1,009 sekundi bržim vremenom. Trećeplasirani, domaći majstor Sašo Kragelj (yamaha) kasnio je 3,002 sekunde.
Slijedili su Česi Jan Zaremba (KTM) i Martin Žerava (honda), Slovak Josef Kulhavy (suzuki), Belgijac Kristof Salaets (suzuki), drugi slovenski as Jaka Može (suzuki) na osmoj poziciji i drugi...
Svih pet hrvatskih vozača nastupit će u finalnim utrkama. Nenad Šipek (yamaha) imao je 18. vrijeme, slabije za 10,007 sekundi od Demarije, Marko Leljak (KTM) je bio 23., a Karlo Golub  (yamaha) 28., a ne 31. kako smo dobili pogrešnu prvu informaciju! Danijel Božić (KTM) zauzeo je 30., a Danko Braim (yamaha), kojeg su primili na priredbu, iako mu HMS nije na vrijeme poslao prijavu, imao je 38. vrijeme. To, praktički, znači da je u kvalifikacijskoj vožnji samo "Leteći Zagorec" Šipek, usprkos ozljeđenom prstu, što mu zadavalo dosta problema, jedini izborio poziciju među TOP 20 vozača, pozicije koje donose bodove!
Od ostalih slovenskih natjecatelja, Miha Špindler (honda) zauzeo je 16. mjesto, Damjan Smrekar (honda) 24., Rok Bekanovič (honda) 26., a Erik Slavec (honda) 32. mjesto.
Od poznatijih svjetskih vozača, na ovim zahtjevnim i napornim kvalifikacijama, trećeplasirani u ukupnom poretku, Španjolac Alvaro Lozano (KTM) bio je 12., a Finac Jussi Vehvilainen (honda) 13.

12/08/2007 - Francuski rutiner David Vuillemin debitirat će za Makita Suzuki Team na superkros US Openu u Las Vegasu

"KOBRA" NA ŽUTOM STROJU U GRAND GARDEN ARENI


Uvijek raspoložen, spreman za vic - David Vuillemin

Dugogodišnji uspješni motokros natjecatelj na američkim stazama, francuski rutiner David Vuillemin, nakon duge vjernosti Yamahi i dvije sezone na Hondi, potpisao je ugovor za slijedeću sezonu s Makita Suzuki Teamom, u kojem je glavni menadžer legendarni Roger DeCoster. Makita Suzuki angažirao je i mladog Mikea Alessija (KTM). Njih dvojica trebali bi nadomjestiti velikana Rickyja Carmichaela, koji se oprašta od aktivne karijere i MXN reprezentativca Ivana Tedesca.
"Kobra" Vuillemin, 29-godišnji as, koji će uz braću Pourcel braniti boje "trikolora" na svjetskom Kupu nacija, 22. i 23. rujna u Budds Creeku, debitirat će na žutom stroju, za Makita Suzuki Team, na jubilarnom, desetom izdanju Rockstar Energy Drink superkros US Opena, od 12. do 14. listopada, u Grand Garden Areni u Las Vegasu.
Vuillemin je poznat kao vrsni specijalist za superkros, a ovjenčan je slavom najviše put pobjednika najprestižnije svjetske superkros revije King of Bercy u Parizu.
Prošle godine, na superrkos US Openu, Vuillemin je zauzeo ukupno četvrto mjesto.

12/08/2007 - Yves Demaria ispred Svena Breugelmansa i Saše Kragelja, na kvalifikacijama MX3 svjetskog prvenstva, na stazi Radizel u Orehovoj vasi

PET HRVATSKIH VOZAČA U FINALU VELIKE NAGRADE SLOVENIJE


Najbolji vozač Dežele na prezentaciji VN Slovenije u motokrosu - Sašo Kragelj

Po kišnom vremenu i vrlo blatnjavoj stazi Radizel, održane su kvalifikacijske vožnje za priredbu MX3 prvenstva svijeta danas u Orehovoj vasi. Najbrže vrijeme ostvario je branitelj naslova, francuski rutiner Yves Demaria (yamaha), ispred trenutno vodećeg u svjetskoj seriji, Belgijca Svena Breugelmansa (KTM) i najboljeg slovenskog vozača Saše Kragelja (yamaha).
Petorica hrvatskih vozača, koji su nastupili u kvalifikacijama, bit će u finalnim utrkama. Nenad Šipek (yamaha) imao je 18. vrijeme, Marko Leljak (KTM) 23., Danijel Božić (KTM) 30., Karlo Golub (yamaha) 31., te Danko Braim (yamaha) 38. vrijeme.
Nakon kvalifikacijskih vožnji, organizatori iz AMD Orehova vas, priredili su prezentaciju Velike nagrade Slovenije u mariborskom Europarku. Sudjelovali su Yves Demaria, Sven Breugelmans, Finac Jussi Vehvilainen, ljubimac domaće publike Sašo Kragelj i najbolji hrvatski motokrosist Nenad Šipek.

11/08/2007 - U nedjelju, 12. kolovoza, u engleskom Bramptonu održava se osma MAXXIS British Open priredba

VELIKA GUŽVA NA VRHU MX2 KONKURENCIJE


Vodeći u MX1 seriji na MAXXIS Britis Openu - Billy MacKenzie

U nedjelju, 12. kolovoza, u Bramptonu, u engleskoj pokrajini Cumbriji, održava se osma ovogodišnja priredba MAXXIS British Open motokros šampionata. To je pretposljednja priredba sezone. U MX1 konkurenciji u vodstvu ukupno je škotski as Billy MacKenzie (kawasaki) s 290 bodova, ispred Belgijca Kena de Dijckera (honda) 274, Engleza Jamesa Noblea (honda) 253, Irca Gordona Crockarda (honda) 251, te još jednog domaćeg vozača, Bradleya Andersona (yamaha) s 240 bodova i drugih... Sve su to odreda vozači koji ove godine uspješno nastupaju i u MX1 svjetskom prvenstvu!
Velika je gužva na čelu MX2 serije. Amerikanac Mike Brown, koji je ove sezone član britanske CAS Honda ekipe, a u svjetskom prvenstvu nastgupa u MX1 seriji, vodi u generalnom poretku s 268 bodova, ispred Južnoafrikanca Garetha Swanepoela (kawasaki) 267 i mladog Engleza Tommyja Searlea (KTM) s 266 bodova. Slijede Shaun Simpson (kawasaki) 247, Tom Church (kawasaki) 241 i t.d...
Zadnja priredba po kalendaru je zakazana 15. rujna u Pontrilasu, u pokrajini Hereford.

11/07/2008 - Greg Albertyn odabrao zamjenu za ozljeđenog Tylu Rattraya, uz Langstona i Swanepoela, na Kupu nacija u SAD

WYATT AVIS ZA "LAVOVE" U BUDDS CREEKU


Želi opravdati povjerenje - Wyatt Avis

Greg Albertyn, tim menadžer reprezentacije Južne Afrike za svjetski Kup nacija u motokrosu, 22. i 23. rujna u Budds Creeku, u SAD, izabrao je Wyatta Avisa (KTM), kao zamjenu za ozljeđenog Tylu Rattraya, koji je nedavno operirao križne ligamente desnog koljena. Tako će se Avis, trenutno 27. u MX2 svjetskom prvenstvu, priključiti Grantu Langstonu (yamaha) - MX1 i Garethu Swanepoelu (kawasaki) - Open. Iako vrlo mlad, Wyat Avis već ima iskustva s Motocross of Nations i sigurno će za "lavove" dati svoj maksimum!

11/08/2007 -  Mladi francuski motokrosist, teško stradali nakon pada na priredbi za VN Hrvatske, na Mladini, uspješno se oporavlja u Aix-en-Provanceu

MAXIME LESAGE RAZMIŠLJA O SUPERKROS TOURU JOŠ OVE GODINE


Sjećanje na teške trenutke nakon pada na Mladini - Maxime Lesage

Jedina tamna mrlja s priredbe za Veliku nagradu Hrvatske, početkom srpnja mjeseca na obnovljenoj i moderniziranoj stazi Mladina, bio je težak pad u kvalifikacijskoj vožnji mladog francuskog motokros vozača Maximea Lesagea (honda). Bivši šampion Jacky Vimond, koji je asistirao "trikolorima", svjedočio je padu Lesagea, nakon završnog, najatraktivnijeg "stola" Mladine:
- Maxime je pao praktički pri samom kraju isteka vremena kvalifikacijske vožnje, u trenutku kad je već imao izborenu odličnu startnu poziciju. Pri prizemljenju je skrenuo s putanje i previše bio nagnut naprijed. U padu je odsklizao, ali je udarac ipak bio vrlo jak!
Zdravstvena intervencija bila je vrlo brza i otpremljen je u zagrebačku Traumatološku bolnicu, gdje mu je, na žalost, zbog unutarnjih ozljeda, odstranjen jedan bubreg.
Nakon uspješne opreacije, Lesagea su Francuzi otpremilu u domovinu. Danas se oporavlja u Aix-en-Provanceu. Osjeća se dobro, funkcionira normalno. Provodi terapiju i vježbe prema uputama liječnika, koji su izrazili nadu da će Lesage oko osam tjedana nakon tog pada biti u stanju početi sa sportskim treningom.
Sam Maxime velik je optimist i nada se uključiti što je prije moguće u ovogodišnji Superkros Tour, koji je nedavno krenuo u Francuskoj, a u kojem nastupaju praktički svi njegovi mladi kolege, među kojima se zadnjih sezona uvrstio u najuži krug najboljih!

11/08/2007 - "Everts i prijatelji" - dobrotvorna motokros priredba u belgijskom Neeroeterenu, u korist djece oboljele od raka, u subotu, 11. kolovoza

STEFAN EVERTS OPET "U SEDLU" U JAKOJ KONKURENCIJI ZA HUMANE SVRHE


Plakat za Everts and Friends Charity Race

Stefan Everts (KTM), legendarni kralj motokrosa, desetorostruki svjetski šampion, koji se lani oprostio od aktivne karijere, bit će u subotu, 11. kolovoza, opet "u sedlu". I to u vrlo jakoj međunarodnoj konkurenciji, na tradicionalnoj priredbi nazvanoj "Everts i prijatelji", a u korist fonda za djecu oboljelu od raka!
Prema najavljenoj listi sudionika, konkurencija kod seniora bit će zaista impresivna: Stefan Everts (Belgija), Josh Coppins (Novi Zeland), Steve Ramon (Belgija), Antonio Cairoli (Italija), Kevin Strijbos (Belgija), David Philippaerts (Italija), Manuel Priem (Belgija), Marc de Reuver (Nizozemska), Dennis Verbruggen (Belgija), Jonathan Barragan (Španjolska), Danny Theybers (Belgija), Max Nagl (Njemačka), Clement Desalle (Belgija), Marcus Schiffer (Njemačka), Jeremy van Horebeek (Belgija), Rui Goncalves (Portugal), Johan Thelen (Belgija), Kim Irmgartz (Njemačka), Tim Muenschhofen (Njemačka)...
Među većim brojem vozačica, koje će također biti aktivne na toj humanitarnoj manifestaciji, najpoznatija su imena; Steffi Laier (Njemačka), Larissa Papenmeier (Njemačka), Livia Lancelot (Francuska), Marie Franke (Njemačka), Elein de Winter (Belgija), Marie Romlin (Švedska), Kim Irmgartz (Njemačka), Sophia Paul (Velika Britanija), Marianne Veenstra (Nizozemska)...
Ulaznice će biti po popularnoj cijeni od 10 eura, a stopostotni prihod bit će namijenjen spomenutom fondu.
Program utrka na stazi u Neereoeterenu počinje u 12,45 - utrka žena (15 min. + 1 krug). Slijedi: 13,10 - utrka mladih 85 (12 min. + 1 krug), 13,30 - American Race (seniori 25 min.), 14,00 - natjecanje žena (tenis sustav) - 8 najboljih na ispadanje (oko 20 minuta), 15,00 - druga utrka mladih 85 (12 min. + 1 krug), 15,20 - kombinirana utrka - muški startaju 10 sekundi prije žena, ali moraju napraviti jedan krug više (15 min. + 1 krug), 15,40 - natjecanje seniora (tenis sustav) - 16 najboljih na ispadanje (oko 30 minuta), 16,20 - utrka seniora u kontra smjeru na stazi (15 min. + 1 krug), 16,40 - proglašenje najboljih.

10/08/2007 - Uoči lova Rickyja Carmichaela na 150. AMA pobjedu na oproštajnoj priredbi u Millvilleu

TKO JE DOSAD USPIO "SMIRITI" THE HURRICANEA NA AMA NATIONALS PRIREDBAMA ?


Tamnoputi "Bubba" Stewart uspio je prošle godine triput pobijediti Carmichaela

Pedantni američki sportski statističari, izvukli su, uoči posljednjeg AMA motokros nastupa Rickyja Carmichaela (suzuki) i njegovog lova na čudesni rekord - 150. AMA pobjedu u karijeri, tko je sve dosad uspijevao pobijediti "Uragana s Floride" na AMA Nationals priredbama, još od 1996. godine.
Evo tog popisa:
1996 - 125 serija: Kevin Windham (Steel City). 1997 - 125 serija: Scott Sheak (High Point), Kevin Windham (Red Bud), Kevin Windham (Unadilla), Damon Huffman (Troy), Kevin Windham (Steel City).
1998 - 125 serija: Steve Lamson (Hangtown), John Dowd (Southwick), John Dowd (Broome Tioga), Robbie Reynard (Steel City). 1999 - 125 serija: Tallon Vohland (Budds Creek), Brock Sellards (Washougal), Nick Wey (Millville). 2000 - 250 serija: David Vuillemin (Hangtown), David Vuillemin (High Point), Sebastien Tortelli (Red Bud). 2001 - 250 serija: Tim Ferry (Glen Helen), Sebastien Tortelli (Hangtown), David Vuillemin (High Point), Kevin Windham (Washougal). 2002 - 250 serija: RC - bez poraza. 2003 - 250 serija: Kevin Windham (Unadilla), Kevin Windham (Washougal). 2004 - 250 serija: RC bez poraza. 2005 - 250 serija: RC bez poraza. 2006 - AMA Motocross serija: James Stewart (Hangtown), James Stewart (Washougal), James Stewart (Glen Helen).
U 2007. godini, dosad, Carmichael je nastupio na prvih pet priredbi i pobijedio u svih pet.
Zanimljivo je analizirati tu listu. Najviše puta Carmichaela je na AMA "outdoor" priredbama pobjeđivao Kevin Windham - sedam puta, "Kobri" Vuilleminu i "Bubbi" Stewartu uspjelo je to po triput, Johnu Dowdu i Sebastienu Tortelliju po dvaput, te Sheaku, Huffmanu, Lamsonu, Reynardu, Vohlandu, Sellardsu, Weyu i Ferryju po jednom.

10/08/2007 - Najave velikih prijelaza najboljih svjetskih motokros vozača uoči sezone 2008.

KEVIN STRIJBOS U GPR KAWASAKI, A KEN DE DIJCKER U GEBOERS SUZUKI !?


Iz CAS Honde u Geboers Suzuki Team!? - Ken de Dijcker

Prema prvim potpisanim ugovorima, bit će vruće u prijelazima najboojih svjetskih motokros vozača, uoči sezone 2008. u MX1 i MX2 svjetskom prvenstvu. Zasad je najjači posao napravio Michele Rinaldi, šef Yamaha Teama, koji je uz novozelandsku zvijezdu Josha Coppinsa, trenutno vodećeg ove godine u MX1 seriji, doveo svog ambicioznog zemljaka Davida Philippaertsa iz Red Bull KTM-a. Stefan Everts je kao menadžer te momčadi zasad zadržao Španjolca Jonathana Barragana u MX1, te Tylu Rattraya i mladog Engleza Tommyja Searlea, jednog od najdarovirijih svjetskih vozača, u MX2 seriji. Kao drugi vozač u MX1 kategoriji kod Evertsa spominje se mladi Nijemac Max Nagl!?
De Carli Yamaha Team uspio je zadržati sjajnog Talijana Tonyja Cairolija, ne samo u momčadi, već i da ne ode "preko bare", u AMA superkros i motokros natjecanja. Upravo to će učiniti francuski as Christophe Pourcel, član Grand Prix Racing Kawasaki ekipe. Njegov brat Sebastien ostat će u toj ekipi i slijedeće sezone u MX1 seriji, a spominje se i senzacionalni prijelaz u tu momčad Belgijca Kevina Strijbosa iz Geboers Suzuki Teama.
Sylvain Geboers, gazda te belgijske ekipe produljio je ugovor na još dvije godine s pretendentom na svjetski MX1 naslov, zemljakom Steveom Ramonom, a druga senzacionalna vijest trebao bi biti dolazak u tu momčad mladog belgijskog asa Kevina de Dijckera, novog reprezentativca za svjetski Kup nacija. On je ove godine nastupa za britanski Cas Honda Team, zajedno s američkim vozačem Mikeom Brownom. U CAS Honda, pak, trebao bi doći sjajni škotski majstor Billy MacKenzie, ove sezone u De Groot Kawasaki momčadi, za koju je vjernost produljio estonski "ekspres" Tanel Leok.
U MX2 seriji, jedna od jakih momčadi svakako bi trebala biti De Carli Yamaha, za koju će nastupati sve bolji francuski as Nicolas Aubin i kandidat za reprezentaciju "Azzura" na predstojećem Kupu nacija u SAD, Davide Guarneri, koji je oduševio pobjedom u toj kategoriji na prošloj Velikoj nagradi Belgije u Namuru.

10\0872007 - Deveta runda AMA Nationals serije u Millvilleu donosi oproštaj od "Uragana s Floride"

RICKY CARMICHAEL IDE PO 150. AMA POBJEDU U SPRING CREEKU


Najbolji s X-Games u Los Angelesu - Ricky Carmichael (u sredini), Grant Langston i Kevin Windham

Deveta od 12 rundi ovogodišnje AMA Nationals motokros serije održat će se na stazi Spring Creek MX Park, kod Millvillea u Minnesoti. Značajna je zbog službenog oproštaja "Uragana s Floride" Rickyja Carmichaela (suzuki) od tog natjecanja. Ali, nije samo to zanimljivo ljubiteljima motokrosa u SAD. Carmichael će u Spring Creeku juriti i velik, nesvakidašnji rekord - ukoliko ukupno pobijedi, proslavit će jubilarni 150. trijumf, kombinirano u supekros i motokros natjecanjima.
- Imam priliku staviti šlag na tortu svoje karijere ! - slikovito je opisao svoj nastup u Millvilleu fenomenalni Carmichael. Pun je samopouzdanja, jer je nedavno pobijedio u svom prvom nastupu na američkim X-Games igrama, u Classic priredbi - stadionkrosu.
Dakako, njegovi suparnici neće dati "gušta" Carmichaelu, ukoliko im ikako bude moguće. Posebice tamnoputi as James Stewart (kawasaki), pa pobjednici zadnjih priredbi, Timmy Ferry (kawasaki) iz Washougala i Kevin Windham (honda) iz Lakewooda. A tu su još ambiciozni Južnoafrikanac Grant Langston (yamaha), drugoplasirani na X-Games u Los Angelesu, Mike Alessi (KTM), francuski rutiner David Vuillemin (honda), popularni David Millsaps (honda), Andy Short (honda), Ivan Tedesco (suzuki), Michael Byrne (suzuki) i drugi...
U AMA Lites (ranije) 125 seriji, sve oči bit će uprte u sjajan dvoboj za prvaka, između ljubimca publike Ryana Villopota (kawasaki) i Novozelanđanina Bena Townleya (kawasaki), koji ima samo dva boda više u generalnom poretku. Iza njihovih leđa, veliku borbu vodi veća skupina odličnih vozača, kao što su: Josh Grant (honda), Jason Lawrence (yamaha), Ryan Dungey (suzuki), Jake Weimer (honda), Andy McFarlane (suzuki), Tommy Hahn (honda), Brett Metcalfe (kawasaki) i t.d...

10/08/2007 - Peta runda MX2 otvorenog prvenstva Njemačke održana je u Bergenu

POBJEDA DENNISA SCHROETERA, POTHVAT KENA ROCZENA


Schroeter (u sredni), Richier i Ivanjutin na pobjedničkom postolju u Bergenu

BERGEN - Peta od šest ovogodišnjih priredbi MX2 serije otvorenog prvenstva Njemačke u motokrosu održana je na pješćanoj stazi u Bergenu, na otoku Ruegenu, na sjeveru zemlje.
Nijemci su obilježili ovu priredbu, Dennis Schroeter (suzuki) ukupnom pobjedom, a mladi, 13-godišnji Ken Roczen (suzuki) senzacionalnim četvrtim mjestom u zaista vrlo jakoj međunarodnoj konkurenciji.
Shroeter je ukupno slavio s 45 bodova, ispred Francuza Florenta Richiera (kawasaki) 44, Rusa Aleksandra Ivanjutina (yamaha), Kena Roczena, te još jednog domaćeg vozača Stefana Mocka (KTM) po 31 i drugih...
U prvoj utrci pobijedio je Schroeter, ispred Francuza Richiera, Južnoafrikanca Lloyda Vercueila (suzuki), Roczena i Richarda Sandberga (kawasaki), a u drugoj je najbrži bio Bjelorus Yauhenij Tyletski (suzuki), ispred Richiera, Schroetera, Ivanjutina, Mocka i t.d...
U ukupnom poretku njemačke MX2 serije, vodi Florent Richier s 191 bodom, ispred Dennisa Schroetera 154, Aleksandra Ivanjutina 153 i drugih...

10/08/2007 - Reprezentacije Australije i Novog Zelanda obznanile svoje izabranike za svjetski Kup nacija u SAD

DOWN UNDER ZVIJEZDE MEĐU FAVORITIMA U BUDDS CREEKU


Povratak u reprezentaciju - "Aussie" Chad Reed (22) jedan je od tri kralja motokrosa u AMA natjecanjima

Reprezentacije Australije i Novog Zelanda obznanile su vozače koji će braniti njihove boje na svjetskom Kupu nacija, 22. i 23. rujna u SAD. Prema imenima u Down Under selekcijama, očigledno je kako će "Aussie" i "Kiwi" biti među najužim favoritima za mjesta na pobjedničkom postolju u Budds Creeku.
Tim menadžer Australije Gary Benn oabrao je slijedeću ekipu: Michael Byrne (suzuki) - MX1, Andy McFarlane (kawasaki) - MX2 i Chad Reed (yamaha) - MX3 (Open). Pričuve su: Brett Metcalfe i Daniel Reardon.
Tri prva asa su zvijezde AMA motokros i superkros natjecanja, što im daje veliku prednost iskustva na američkim stazama. Najjače ime je Chad Reed, jedan od AMA tri kralja motokrosa (uz Carmichaela i Stewarta)!
Novozelanđane predvodi kao menadžer Russel Burling. Njegov izbor je: Josh Coppins (yamaha) - MX1, Ben Townley (kawasaki) - MX2 i Cody Copper (honda) - MX3 (Open). Pričuva je Daryl Hurley.
Dvojac Coppins i Townley među najboljim su svjetskim vozačima, Coppins vodi u MX1 svjetskoj seriji, a Townley u AMA Lites Nationals seriji! Problem za "Kiwije" i dalje je isti - vrhunski treći vozač. Ni Copper, a ni Hurley ne jamče odgovarajuće praćenje prve dvojice velikih zvijezda! No, i pored tog, ukoliko sve protekne u redu, Novi Zeland može među tri reprezentacije na podijum!

10/08/2007 - Slovenci s puno entuzijazma i optimizma očekuju 11. ovogodišnju priredbu MX3 svjetskog prvenstva

ŽIVOTNA PRILIKA ASA S RADIZELA SAŠE KRAGELJA


Sašo Kragelj u elegantnom preletu najatraktivnijeg "stola" na Mladini u Hrvatskoj

Slovenci s puno entuzijazma i optimizma očekuju 11. ovogodišnju priredbu MX3 prvenstva svijeta u motokrosu, na njihovoj najboljoj stazi Radizel, nedaleko Orehove vasi. Tamo neće biti istovremeno i priredbe EMX2 prvenstva Europe, pa će sve oči, kako se očekuje mnogobrojne publike, biti uprte u najpoznatije svjetske vozače MX3 kategorije. Prijavljeno ih je 51, iz 16 zemalja.
Organizator priredbe je AMD Orehova vas, klub koji je ove godine obilježio 50-obljetnicu postojanja. U svojoj bogatoj povijesti bili su domaćini 20 priredbi za svjetski šampionat, prvi put još daleke 1970. godine, kad je na toj stazi trijumfirao jedan od najvećih svjetskih vozača u povijesti motokrosa, Belgijac Joel Robert, osvajač šest naslova prvaka svijeta.
MX3 svjetske priredbe Slovenci organiziraju od 2004. godine. Od prošlogodišnje priredbe, staza Radizel doživjela je značajne promjene. Povećan je park vozača, a uveden je i sustav polijevanja vodom, duž cijele staze. Na samoj stazi napravljene su neke promjene i ona je sad duga 1703 metra, zadržavši svoje najatraktivnije sekcije.
Ovogodišnja priredba bit će životna prilika za napad na sam tron najboljeg slovenskog natjecatelja u MX3 svjetskoj seriji, domaćeg vozača iz Orehove vasi, Saše Kragelja (yamaha). On se za ovu sezonu sjajno pripremio, ali, nažalost, nešto zbog ozljeda, a dijelom i zbog izostanka s Velike nagrade Švedske u Uddevalli, nije među TOP 5 vozača, kakve su njegove ambicije! Trenutno je osmi u poretku, ali je njegova forma u usponu, posebno nakon trećeg mjesta na priredbi za Veliku nagradu Hrvatske na Mladini, te pete pozicije u bugarskom Samokovu, na prošloj priredbi.
- Svjestan sam očekivanja svojih zemljaka i mojih vjernih navijača - rekao je uoči nastupa Sašo Kragelj, zacijelo pod velikim pritiskom slovenske javnosti - Imam dovoljno iskustva i
odlično poznajem stazu, koja je sjajno pripremljena, što je dobra podloga za optimizam. Ipak, očekujem tešku i veliku borbu, posebno za najbolje pozicije, jer je bitka za prvaka još potpuno neizvjesna! Osobno bih bio zadovoljan jednim od prvih pet mjesta!
U svakom slučaju, Kragelj je vrlo motiviran i dat će sve od sebe kako bi izborio što više bodova i svojim vjernim navijačima pružio maksimalno zadovoljstvo.
Što se, dakle, može očekivati, nakon subotnjih kvalifikacijskih vožnji, u nedjelju, 12. kolovoza, na Radizelu?
U prvom redu žestoka borba branitelja naslova, Francuza Yvesa Demarije (yamaha) i vodećeg ove sezone, Belgijca Svena Breugelmansa (KTM) za novu titulu šampiona! Samo je šest bodova razlike u korist Breugelmansa u ukupnom poretku, ali vrijedno je kazati kako tog dana Breugelmans ujedno slavi i svoj 28. rođendan!
Pomalo u sjeni te velike bitke, bit će također borba za što više bodova, između ostalih pretendenata na visoke pozicije; Španjolca Alvara Lozana (KTM), Francuza Christophea Martina (KTM), Čeha Martina Žerave (honda), Belgijca Kristofa Salaetsa (suzuki), Finca Jussi Vehvilainena (honda), te svakako Saše Kragelja i drugih! Slovenci će ponuditi još nekoliko svojih aduta, prije sviju Jaku Možeta (suzuki), Mihu Špindlera (honda) i Erika Slaveca (honda), koji će na krilima navijača sigurno dati svoj maksimum.
Hrvatska će biti zastupljena s četiri vozača, koji su svi sposobni uhvatiti bodove u toj konkurenciji. Dakako, u prvom redu Nenad Šipek (yamaha), trenutno na 13. poziciji ukupno. "Leteći Zagorec" dolazi na Radizel s nezaliječenom ozljedom prsta i morat će jako stisnuti zube, ali on je poznat kao najopasniji kad je "ranjen", a na Radizelu po tradiciji postiže odlične rezultate. Marko Leljak (KTM) ima dosta poteškoća s motociklom, posebice gumama na zadnjim utrkama i bit će vrlo zanimljivo vidjeti koliko je uspio otkloniti te tehničke probleme. Danijel Božić (KTM) uvijek je optimist, izrazito borben i motiviran, ali ga također prate tehnički problemi s motorom, zbog čeg je morao prekinuti zadnji trening. I na koncu, mladi Karlo Golub (yamaha), zacijelo želi izboriti i više od jednog boda, koliko je "zaradio" na svakoj od zadnje dvije priredbe, u slovačkom Sverepecu i bugarskom Samokovu!

10/08/2007 - Južnoafrički as operirao križne ligamente koljena i neće nastupiti za reprezentaciju na svjetskom Kupu nacija u SAD

TYLA RATTRAY NA REHABILITACIJI UMJESTO U BUDDS CREEKU


Juriš na svjetski naslov u 2008. godini ! - Tyla Rattray

Nakon ozljede na Grand Prix priredbi u češkom Loketu, južnoafrički motokros as Tyla Rattray (KTM), operirao je križne ligamente desnog koljena. Zahvat je bio uspješan, ali će Rattray morati na dugotrajnu rehabilitaciju. Tako je otpao njegov juriš na svjetski MX2 naslov, u borbi s Talijanom Tonyjem Cairolijem (yamaha) i Francuzom Christopheom Pourcelom (kawasaki) do konca ovogodišnje serije, što je velik gubitak za Red Bull KTM momčad i menadžera Stefana Evertsa!
Ali, na žalost, Ratraya neće biti ni u selekciji Južne Afrike na svjetskom Kupu nacija u SAD. Tim menadžer, legendarni Greg Albertyn, u ekipu je izabrao Granta Langstona (yamaha), Garetha Swanepoela (kawasaki) i Rattraya. Ta ekipa imala je velike ambicije, čak uključiti se u borbu za naslov, s najvećim favoritima, braniteljima naslova Amerikancima, Belgijcima, Novozelanđanima, Francuzima i Talijanima.
Još nije poznato tko će zamijeniti Rattraya, ali je moguće da će to biti Wyatt Avis ili Neville Bradshaw.
Tyla teško podnosi ovakav kraj sezone, ali njegovo "lavlje" srce puno je optimizma za slijedeću Grand Prix sezonu, u kojoj će još jednom jurišati na naslov prvaka svijeta u MX2 konkurenciji, dakako i dalje kao član Red Bull KTM-a!

09/08/2007 - Dvojica hrvatskih juniora na MX2 svjetskom prvenstvu, 11. i 12. kolovoza  u Bugarskoj

MATEJ JAROŠ I IVAN MIKAN MEĐU 77 SVJETSKIH JUNIORA U SEVLIEVU


Matej Jaroš bio je vrlo blizu osvajanja europskih bodova, na utrci EMX2, nedavno na Mladini

Na poznatoj stazi Gorna Rositza, kod Sevlieva u Bugarskoj, u subotu i nedjelju, 11. i 12. kolovoza, FIM organizira ovogodišnje utrke svjetskog motokros prvenstva za juniore u MX2 i 85 konkurencijama.
Iznimno teško bit će plasirati se u dvije finalne utrke MX2 svjetske konkurencije, između čak 77 prijavljenih ponajboljih juniora iz cijelog svijeta. U toj kategoriji svoju šansu potražit će i dvojica hrvatskih mladih vozača, Matej Jaroš i Ivan Mikan (oba yamaha).
U toj konkurenciji prošle godine svjetski šampion bio je Belgijac Joel Roelants (KTM). Među najzvučnijim imenima ove godine svakako će biti njegov zemljak Kenny van Dueren, Talijani Alessandro Lupino, Mauro Fiorgentili i Andrea Cervellin, Danac Nicolai Larsen, Nizozemac Ceriel Klein Kromhof, Rus Jevgenij Mihajlov, Englez Stephen Clark, Amerikanac Blake Wharton, Nijemac Angus Heidecke i drugi... Naši susjedi Slovenci šalju na ovu priredbu vrlo jaku postavu; Klemena Gerčara, Jerneja Irta, Thea Urbasa i Petera Tadiča.
Među vozačima za svjetsko prvenstvo u 85 konkurenciji nema prijavljenih hrvatskih vozača. Prava je šteta što tamo neće svoje mogućnosti isprobati, mladi Marko Tumbri (KTM), vodeći u našem MXK1 prvenstvu, ili novi prvak Europe u EMX65 kategoriji, slovenski vozač s hrvatskom licencom Tim Gajser!? Njegovi zemljavi Aljoša Mornar i Peter Irt bit će u Sevlievu.
Prema prijavljenim natjecateljima, među najveće favorite svakako treba ubrojiti Francuza Jasona Clermonta, Nizozemca Jeffreya Herlingsa, Nijemca Kena Roczena, Engleza Maxa Ainstiea, Talijana Giacoma Redondija, Rusa Aleksandra Tonkova, domaćeg vozača Petra Petrova i t.d...

09/08/2007 - Otkrivena statua legendarnog "Showtimea", ispred Kuće slavnih u Pickeringtonu, u SAD

BRONČANI "NAC NAC" JEREMYJA McGRATHA


Jeremy McGrath sa suprugom i kčerkom, nakon otkrivanja svojeg "Nac Nac" kipa s motociklom, ispred motociklističke Hall of Fame u Pickeringtonu

Ispred motociklističke "Kuće slavnih" u Pickeringgotnu, Ohio, u SAD, postavljen je brončani kip legendarnog  Jeremyja McGratha. Otkrio ga je popularni "Showtime" osobno. Statua predstavlja McGratha na  motociklu, u pozi njegove poznate "Nac Nac" superkros ekshibicije. Rad je umjetnika Stevea Possona iz Attascandera.
- Nisam očekivao tako veliku čast. Ponosan sam i zadivljen! - izjavio je McGrath nakon što je otkrio kip.
Jeremy McGrath jedan je od najvećih majstora motokrosa svih vremena. Najviše je poznat po sedam AMA superkros naslova, te 72 pojedinačne pobjede. Bio je i motokros AMA Nationals šampion, višestruki pobjednik revije King of Bercy u Parizu, svjetski superkros prvak i pobjednik s motokros reprezentacijom, na svjetskom Kupu nacija 1996. godine u Jerezu, u Španjolskoj.
Dvaput se opraštao od aktivnog natjecanja, kako kaže definitivno nakon prošlogodišnje sezone. Nastupa još na prigodnim revijama ili supermoto i X-Games natjecanjima. Test vozač je za Honda Team.
Jeremy McGrath najveći je američki motokros star, do pojave Rickyja Carmichaela, a uz njega, Ricka Johnsona, Davida Baileya, Jeffa Warda, Johnnyja O'Maru, Boba Hannaha, Jeffa Emiga..., te svjetske super-zvijezde Stefana Evertsa, Joela Roberta, Rogera DeCostera, Torstena Hallmana, Erica Geboersa, Jean - Michel Baylea, Harryja Evertsa, Georgesa Jobea, Grega Albertyna, Joela Smetsa... u najužem krugu najvećih vozača motokrosa u svijetu svih vremena!

09/08/2007 - HMS "zaboravio" prijaviti Danka Braima za MX3 utrku SP, u subotu i nedjelju, 11. i 12. kolovoza u Sloveniji !?

NENAD ŠIPEK, MARKO LELJAK, DANIJEL BOŽIĆ I KARLO GOLUB PONOVNO U LOVU NA BODOVE


Danko Braim na MX3 utrci bio je na našoj Mladini, a žarko želi nastupiti i u slovenskoj Orehovoj vasi

Slovenci su ove godine dobili MX3 utrku prvenstva svijeta u motokrosu u nešto kasnijem terminu, 11. i 12. kolovoza. Na popularnoj stazi Radizel, kod Orehove vasi, neće biti priredbe EMX2 Prvenstva Europe, već će samo svoje utrke održati najbolji svjetski vozači MX3 serije. Među njima bit će i naši, opet kao na zadnje dvije priredbe, u Slovačkom Sverepecu i bugarskom Samokovu, četvorka: Nenad Šipek (yamaha), Marko Leljak (KTM), Danijel Božić (KTM) i Karlo Golub (yamaha).
Na žalost, HMS je "zaboravio" prijaviti Danka Braima (yamaha), a čini se i još neke naše vozače, koji su željeli nastupiti na toj stazi, svega 80-tak kilometara daleko od Zagreba!?
Razočarani Braim poručio je da će se javiti organizatoru na verifikaciju, s nadom da će od Međunarodnog žirija FIM-e ipak biti primljen na tu značajnu priredbu.
Naši ponajboilji vozači dolaze u Sloveniju s nadom u nove bodove. Najviše izgleda za plasman među najbolje ima, dakako, Nenad Šipek, iako još uvijek ima problema s ozljedom prsta na ruci, s prošle utrke u Samokovu. Šipek je trenutno 13. u ukupnom poretku sa 107 bodova. Zaostaje 63 boda od desetog, Danca Hansena, četiri priredbe prije konca sezone, u svojoj velikoj želji izboriti mjesto u TOP 10 svjetskih vozača MX3 konkurencije. Šipek će, uz Belgijca Breugelmansa, vodećeg ukupno, branitelja titule prvaka Francuza Demarije, poznatog Finca Vehvilainena i domaće zvijezde Kragelja, biti gost na predstavljanju VN Slovenije, u mariborskom Europarku, u subotu, 11. kolovoza u 18,30 sati.
Marko Leljak je trenutno 27. u ukupnom poretku, s 31 bodom, zarađenim na utrkama na Mladini u Hrvatskoj, slovačkom Sverepecu i u bugarskom Samokovu. Marko Leljak je, prije uključenja u MX3 seriju, nastupao u Prvenstvu Europe EMX (Open), ali je odlučio do konca godine pokušati izboriti što više bodova i što bolji plasman u svjetskoj konkurenciji.
Danijel Božić, koji jedini uz Šipeka, u zadnje tri sezone redovito nastupa u MX3 SP, uvijek je puno uspješniji pri kraju sezone, pa se i od njega može očakivati po koji bod na Radizelu. On je ukupno 71. sa sedam osvojenih bodova.
Mladi Karlo Golub želio je debitirati u MX3 svjetskoj seriji na našoj Mladini, ali ga je spriječila ozljeda. Nastupio je u Sverepecu i Samokovu, gdje je na svakoj od tih prtiredbi uspio zaraditi po jedan bod. U Orehovoj vasi očekuje i više! S ta dva boda, Golub zauzima 84. mjesto u generalnom poretku.
Šteta je što rutiner Goran Gorički (yamaha) neće putovati u Sloveniju, gdje bi zacijelo i on sigurno zaradio još po koji bod. S onih šest, osvojenih na njegovoj domaćoj stazi Mladina, drži ukupno 72. poziciju u MX3 SP.
U Orehovoj vasi najviše uzbuđenja očekuje se u borbi dvojice sjajnih vozača za novi naslov prvaka. Branitelj Yves Demaria (yamaha), kojeg naša publika pamti po tri uzastopna trijumfa na Mladini u zadnje tri sezone, zaostaje za vodećim Belgijcem Svenom Breugelmansom (KTM) ukupno samo šest bodova, pa će njhova borba očigledno do zadnje utrke biti dramatična i neizvjesna! Trećeplasirani, Španilac Alvaro Lozano (KTM), naime, zaostaje za vodećim čak 131 bod!
Slovenci najjačeg aduta imaju u Saši Kragelju, iz Orehove vasi, kojem je Radizel domaća staza na kojoj se snalazi kao riba u vodi. Krageljove ambicije ove sezone sežu do TOP 5 najboljih svjetskih vozača. Na žalost, nešto zbog ozljeda, a nešto i zbog prošuštene utrke u Švedskoj, Kragelj trenutno zauzima osmo mjesto, s 37 bodova manje od petoplasiranog, češkog rutinera Martina Žerave (honda). Među slovenskim osvajačima bodova u MX3 konkurenciji, dosad, Miha Špindler je trenutno na 39. mjestu, s 20 bodova, a Erik Slavec (honda) na 53. mjestu s 12 bodova. No, na Radizelu će sigurno nastupiti još nekoliko "fantje z Deželo".

09/08/2007 - Još jedan uspješni nastup hrvatskih spidvejaša, na juniorskom natjecanju u Austriji

NIKOLA MARTINEC POBJEDNIK U ST. JOHANU

Bilježimo još jedan uspješni nastup hrvatskih spidvejaša ove godine. U austrijskom St. Johanu, mladi Nikola Martinec, član SP Prelog, pobijedio je na utrci državnog prvenstva, u zajedničkoj priredbi vozača iz nekoliko zemalja. Martinec je s 14 bodova podijelio prvu poziciju s još dva natjecatelja, Nijemcem Facherom i Slovencem Duhom, iz Krškog. U dodatnoj, odlučujućoj vožnji, poveo je Duh, pa vodstvo preuzeo Facher, ali je na koncu trijumfirao naš daroviti Martinec. Od petog do sedmog mjesta plasirali su mladi vozači Unije iz Goričana; Kovačić, Pigac i Cvetko. Od naših, još je Petković iz Preloga, zauzeo 14., a Kežman iz Goričana 15. poziciju.

09/08/2007 - Tradicionalna međunarodna motokros priredba u Bosni i Hercegovini

MEĐUNARODNA UTRKA KREŠEVO 2007 NA STAZI GAJICE 19. KOLOVOZA


Pogled na stazu Gajice kod Kreševa, nedaleko Sarajeva

Tradicionalna međunarodna motokros priredba Kreševo 2007 bit će održana na popularnoj stazi Gajice, oko tri i pol kilometara južno od Kreševa, nedaleko Sarajeva, u nedjelju, 19. kolovoza.
Na priredbi će nastupiti vozači u MX3 i MX2 konkurenciji. Prijave se očekuju, tel./fax-om na broj: + 387 30 806 741 ili na gsm: + 387 63 337 469, odnosno e-mailom na adresu: jutro.kresevo@tel.net.ba ,
do subote, 18. kolovoza, do 20,00 sati, a bit će još prihvaćeni i vozači koji se prijave izravno na stazi, 19. kolovoza, najkasnije do 10,00 sati.
Organizator te priredbe je AMK Kreševo, kojeg vodi agilni i svestrani Davor Komšić, poznat kao veliki zaljubljenik u oktanske sportove i inicijator izgradnje staze Gajice, duge 1700 metara, vrlo atraktivne i pregledne i za više od pet tisuća gledatelja.
Direktor utrke bit će Boris Tadić, a predsjednik žirija priredbe Branko Ivičević.
Očekuje se dolazak brojnih vozača iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Mađarske, Austrije i Bugarske, dakako uz nastup ponajboljih motokros vozača iz Bosne i Hercegovine.
Posebni pravilnik priredbe KREŠEVO 2007 možete naći ako "kliknete" na našu rubriku: NAJAVE DOGAĐANJA / FUTURE EVENTS.

09/08/2007 - Krenula ovogodišnja internacionalna superkros serija - SX Tour 2007

KHOUNSITH VONGSANA SLAVIO U FRANCUSKOM SAINT VALERY EN CAUXU


Khounsith Vongsana i Marvin Musquin na startu superkros natjecanja u St. Valeryju u Francuskoj

Prvom priredbom u francuskom Saint Valery en Cauxu, krenula je ovogodišnja internacionalna superkros serija - SX Tour 2007. Slavio je mladi francuski as Khounisth Vongsana (KTM), ispred zemljaka Marvina Musquina (kawasaki), Obojice se sjećamo po sjajnom nastupu na EMX2 priredbi prvenstva Europe u motokrosu, nedavno na našoj Mladini, kad su zauzeli drugo i treće mjesto ukupno.
U St Valeryju, slijedili su ih: Stephanie Demartis (honda), Rodrig Thain (suzuki), Raphael Beaudoin (suzuki), Ben Coisy (honda), Antoine Delsart (honda), Hugo Dagod (yamaha), Christophe Charlier (yamaha), Mathias Bellino (yamaha) i drugi...
Nakon premijerne priredbe, slijedi još osam natjecanja: 14. kolovoza - La Tremblade (Francuska), 5. i 6. listopada - Nica (Francuska), 9. - 11. studenog - Pariz (Francuska), 17. i 18. studenog - Moskva (Rusija),
25. studenog - Barcelona (Španjolska), 30. studenog i 1. prosinca - Geneva (Švicarska), 7. i 8. prosinca - Grenoble (Francuska) i 14. i 15. prosinca - Lion (Francuska).

08\08/2007 - Hrvatska vozačica prekinula austrijsko otvoreno prvenstvo zbog operacije koljena

SNJEŽANA DEBELIĆ SE USPJEŠNO OPORAVLJA


Na kućnoj njezi u Rabu - Nena Debelić

Najuspješnija hrvatska vozačica motokrosa, Snježana Debelić (kawasaki), prekinula je nakon treće runde Ladies MX Auner Cup, odnosno otvoreno prvenstvo Austrije, zbog bolova u koljenu. Nakon operativnog zahvata u Lovranu, Snježana se uspješno oporavlja kod kuće na Rabu i čeka odobrenje liječnika za povratak treninzima.
Snježana Debelić drugu sezonu u Austriji prekinula je na sedmoj poziciji, s ukupno 72 boda nakon priredbi u Langenloisu, Imbachu i Sittendorfu, vozeći za Weiss Racing Team. Lani je u istoj konkurenciji ukupno izborila deseto mjesto.
U domaćoj konkurenciji, vozeči s muškim suparnicima, prije dvije sezone bila je deveta u motokrosu, a sedma u superkrosu, u MXK1 konkurenciji, nastupajući za MCK 97 iz Ključa Brdovečkog.
Nena Debelić rođena je u Rabu, 26. prosinca 1990. godine. Najveći sportski uspjeh ostvarila je osvojivši 34. mjesto na utrci FIM - Svjetskog kupa žena, na utrci u Japanu, 2004. godine.
Trener joj je njezin otac Kristijan Debelić, svojevremeno i sam motokros natjecatelj.

07/08/2007 - Hrvatski olimpijski odbor potvrdio sponzorstvo Velike nagrade Hrvatske u motokrosu

POTPORA SPEKTAKLU NA MLADINI


Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša i sportski direktor MX3 & EMX2 priredbe na Mladini Mladen Čop

Hrvatski olimpijski odbor potvrdio je sponzorstvo Velike nagrade Hrvatske u motokrosu, održane na našoj svjetski poznatoj, a ove godine i obnovljenoj i moderniziranoj stazi Mladina, 7. i 8. srpnja.
HOO će sponzorirati MX3 priredbu svjetskog prvenstva, zajedno s EMX2 prvenstvom Europe, sa 60.000,00 kuna, slijedom zahtjeva organizatora MCK INA - Jaska, a na temelju svojeg Statuta i Pravilnika o sufinanciranju velikih međunarodnih sportskih natjecanja u Republici Hrvatskoj.

07/08/2007 - U belgijskom hramu motokrosa obilježena 60-obljetnica Grand Prix utrka

CITADELLE U NAMURU JEDINSTVENA STAZA U SVIJETU


U Namuru je sve bilo u znaku velikog jubileja

Održavanjem Velike nagrade Belgije prošlog vikenda u Namuru, na Citadelli, obilježena je 60-ta obljetnica održavanja Grand Prix natjecanja u tom hramu motokrosa. Citadelle, staza koja od lani nosi ime desetorostrukog prvaka svijeta Stefana Evertsa, jedinstvena je u svijetu, svojevrsni Monte Carlo motokrosa. Takvo ima i značenje među vrhunskim svjetskim vozačima.
60 godina Grand Prix natjecanja u jednoj zemlji i na jednoj stazi, pa makar to bila i zemlja motokrosa - što Belgija jest, zaista je izniman jubilej. Ta je staza iznjedrila i proslavila najveće belgijske velikane tog sporta, poput Joela Roberta, Rogera DeCostera, Erica Geboersa, Gastona Rahierea, Andre Malherba, Georgesa Jobea, Marnicqa Bervoetsa, Joela Smetsa, Stefana Evertsa, Stevea Ramona...
Staza se nalazi unutar drevne tvrđave ponad Namura, belgijskog grada i valonskog središta na dvije rijeke, Sambri i Meusi, odakle puca prelijep pogled na grad i okolinu. Staza je duga 2423 metra, a proteže se kroz gustu šumu. Podloga staze je kombinacija pijeska i zemlje, a ima i dosta sitnog kamenja.
Omiljena je, usprkos svoje duljine, iznimne težine, ali i opasnosti koje na njoj vrebaju. Citadelle je staza zaista za vozače s srcem i majstorskom vještinom. Stefan Everts je tu bio svojevrsni gospodar, kao što je i dolikovalo legendarnom kralju motokrosa.
Ove, jubilarne godine, Stefan je bio samo počasni gost, iako u ulozi menadžera Red Bull KTM momčadi, ali je njegov također legendarni otac Hendrikus - Harry Everts (KTM) nastupio na utrci FIM - Svjetskog kupa veterana, gdje je zauzeo peto mjesto u Seniors kategoriji (51 do 60 godina).
Pobjednici Grand Prix spektakla pred prepunim gledalištem kod platoa Esplanade, gdje su inače start i cilj utrka, iako je mnošto publike svoje mjesto našlo i duž cijele staze kroz šumu, bili su, za Citadelle pomalo iznenađujući. Francuz Sebastien Pourcel (kawasaki), trijumfirao je u MX1 konkurenciji ispred Talijana Davida Phillipaertsa (KTM) i Estonca Tanela Leoka, te domaćih asova; Kena de Dijckera (honda), Stevea Ramona i Kevina Striobosa (oba suzuki) i drugih...
U MX2 konkurenciji slavio je Talijan Davide Guarneri (yamaha), ispred mladog Engleza Tommyja Searlea, Portugalca Rui Goncalvesa, Nijemca Marcusa Schiffera, te najboljeg domaćeg predstavnika, kao ugodno iznenađenje, mladog Jermyja van Horebeeka (svi KTM) i t.d...
Kod veterana, u Seniors konkurenciji (41 - 50) pobijedio je bivši svjetski šampion, Englez Dave Thorpe, a u veterans kategoriji Novozelanđanin Tony Cooksley (yamaha).
Hrvatsku je, na neki način, u konkurenciji veterana zastupao rutiner iz Dežele, Bogomir Gajser (KTM) iz Rogateca, koji nastupa s licencom HMS-a. On je u Seniors kategoriji zauzeo ukupno 18. mjesto. U prvoj vožnji bio je 13., a u drugoj je odustao.

06/08/2007 - Nastavak kanadskog motokros Nationalsa održan u Monctonu

COLTON FACCIOTTI ISPRED JEANA SEBASTIANA ROYA


U sjajnoj formi - Colton Facciotti

Atraktivni kanadski motokros Nationals nastavljen je priredbom u Monctonu. U vrlo jakoj konkurenciji, s dosta američkih "kauboja" u seriji, u MX1 konkurenciji trijumfirao je Colton Faccioti (yamaha), s ukupno 47 bodova, ispred najpoznatijeg kanadskog asa Jeana Sebastiana Roya (yamaha), s 45 bodova, a slijedili su Paul Carpenter (kawasaki), Blair Morgan (yamaha), Simon Adams (yamaha) i drugi...
J. S. Roy dobio je prvu vožnju, a Facciotti je pobijedio u drugoj, ali je imao i jedno drugo mjesto, za razliku od treće pozicije svog najvećeg suparnika, što je odlučilo o ukupnom pobjedniku.
U MX2 konkurenciji, identičnim skorom kao i Facciotti, slavio je Nick Evennon (honda), ispred Freddyja Karrlea (suzuki), Michaela Willarda (KTM), Tima Trumblaya (KTM), Jaya Burkea (honda) i t.d...

06/08/2007 - Deveta runda australskog prvenstva održana je u Lakesu, New South Walles

JAY MARMONT ISPRED CODYJA COOPERA


Vodeći ukupno u Pro Open seriji - Daniel Reardon

Deveta runda ovogodišnjeg australskog motorkos šampionata održana je u Lakesu, New South Walles. U Pro Open konkurenciji, Jay Marmont (KTM), zahvaljujući boljoj drugoj vožnji, slavio je ispred Codyja Coopera (honda), Darryla Hurleya (suzuki). U ukupnom poretku, na čelu je Daniel Reardon (kawasaki) s 390 bodova, ispred Codyja Coopera 331, Darryla Hurleya 329, Jaya Marmonta 326, Troya Carrolla (suzuki) 240 i drugih...
U Pro Lites konkurenciji, najbolji je bio Jake Moss (yamaha), ispred Kylea Tobina (suzuki) i Lukea Georgea (yamaha). U ukupnom poretku, vodi Jake Moss s 384 boda, ispred Mitcha Hoada (kawasaki) 292, Dannyja Andersona (honda) 264 i t.d...

06/08/2007 - Tvrtka Lazer predstavila u Namuru specijalno dizajniranu "Tchee" kacigu, opremivši na VN Belgije domaće natjecatelje Ramona i Melottea

GOLDEN BONE NAGRADA VETERANU THIERRYJU GODFROIDU


Predstavnik tvrtke Lazer čestita Thierryju Godfroidu dvadesetogodišnju vjernost njihovim kacigama

Na Velikoj nagradi Belgije MX1 & MX2 konkurencije u motokrosu, te FIM - Svjetskom kupu veterana, u Namuru, poznata tvrtka motociklističke opreme Lazer predstavila je svoje proizvode i opremila posebno dizajniranim "Tchee" kacigama, upravo za tu priredbu, domaće natjecatelje Stevea Ramona (suzuki) i Cedrica Melottea (aprilia).
Tom prigodom Lazer je belgijskom veteranu Thierryju Godfroidu (kawasaki) dodijelio nagradu "Golden Bone", za dvadesetogodišnju vjernost i također mu podario "Tchee" kacigu.
Tvrtka Lazer godinama je specijalni opskrbljivač kacigama legendarnog desetorostrukog svjetskog šampiona Stefana Evertsa.

06/08/2007 - 13. tradicionalne američke X - Games, u Staples Centru, u Los Angelesu

"THE HURRICANE" RICKY CARMICHAEL OSVOJIO SVOJ PRVI "CLASSIC"


Ricky Carmichael je svoj prvijenac na X-Games u Los Angelesu začinio spektakularnim atrakcijama za publiku

Tradicionalne američke X - Games, 13. po redu popularni američki festival raznovrsnih motokros disciplina, održan je u Staples Centru u Los Angelesu, u Californiji. Ovo je iznimno popularno natjecanje u SAD i uvijek okuplja najveće zvijezde iz pojedinih disciplina. Ovaj put, što je zanimljivo u motokros "classicu" prvi put je nastupio najveći svih vremena, "Uragan s Floride" Ricky Carmichael (suzuki) i - pobijedio! Slijedili su ga Južnoafrikanac Grant Langston (yamaha), Kevin Windham (honda), Australci Chad Reed (yamaha) i Michael Byrne (suzuki), Francuz David Vuillemin (honda) i drugi... Već ta imena govore koliko je jaka bila ova priredba, na kojoj su osim borbe za prvo mjesto, svi velikani pokazali i vrhunske atrakcije za mnogobrojnu publiku!
U supermoto disciplini, također se okupila snažna međunarodna konkurencija. Slavio je domaći as Mark Burkhart, ispred rutinera i bivše velike motokros zvijezde Jeffa Warda, Davida Pingreeja, Talijana Ivana Lazzarinija, inače poznate zvijezde FIM - Grand Prix serije, jednog od najvećih američkih motokros asa svih vremena, Jeremyja McGratha i t.d...
Freestyle je bio na rasporedu u tri discipline. Klasični FMX pripao je atraktivnom Adamu Jonesu, ispred rutinera Natea Adamsa, Jeremyja Stenberga, Jermyja Luska, Mikea Masona, prošlogodišnjeg prvaka svijeta Švicarca Mata Rebeauda i drugih... Jedino ovdje nije bilo jedne od najvećih zvijezda, a svakako prvog imena freestylea, Travisa Pastrane!
U tzv. "Best Trick" disciplini; za najefektniju figuru, pobijedio je sjajni akrobat Kyle Loza, ispred već spomenutog Adama Jonesa, Todda Pottera, Mata Rebeauda, Jeremyja Luska i drugih...
I konačno, u postizanju najviše visine skoka, tzv"Step Up" discipline, najuspješniji je bio također vrlo poznati freestyler Ronnie Renner, ispred Briana Degaana, Matta Buytena, Tommyja Gloversa, te ponovno raspoloženog Jeremyja "Showtimea" McGratha i t.d...

05/08/2007 - Velika iznenađenja na Grand Prix Belgije u Namuru

U HRAMU MOTOKROSA POBJEDE SEBASTIENA POURCELA I DAVIDE GUARNERIJA


Belgijci su se nadali njegovoj pobjedi u Namuru, ali mu to nije uspjelo  - Steve Ramon

Velika iznenađenja dogodila su se na natjecanju za Veliku nagradu Belgije u motokrosu MX1 & MX2 konkurencije, u hramu motokrosa Namuru. Staza na gradskoj Citadelli, jedinstvena u svijeta, duga čak 2423 metra, veli je izazov za vozače. Još k tome, nije bilo ozljeđenih, lidera MX1 serije, Novozelanđanina Josha Coppinsa (yamaha) u MX1, Južnoafrikanca Tyle Rattraya (KTM) u MX2 i drugih.
U MX1 seriji, prvu utrku dobio je Francuz Sebastien Pourcel (kawasaki) i odmah najavio iznenađenje. Drugo mjesto osvojio je Belgijac ken de Dijcker (honda), novi MXN reprezentativac, a na treću poziciju plasirao se Škot Billy MacKenzie (kawasaki), koji je u kvalifikacijskoj vožnji bio najbrži.
U drugoj utrci, svašta se događalo,  a najviše je bilo padova favorita. Na koncu je slavio Talijan David Philippaerts (KTM), ispred Estonca Tanela Leoka (kawasaki) i Švicarca Juliena Billa (honda). No, šesto mjesto u toj vožnji bilo je dovoljno Sebu Pourcelu za ukupni trijumf, s 40 bodova, ispred Philippaertsa 39, Tanela Leoka 37, Kena de Dijckera 35, jednog od najvećih favorita u Namuru, domaćeg asa Stevea Ramona (suzuki) i njegovog klupskog kolege Kevina Strijbosa po 34, Juliena Billa 31, Amerikanca Mikea Browna (honda) 27 i drugih...
U ukupnom poretku, Josh Coppins zadržao je još uvijek veliku prednost, s 445 bodova, ispred Stevea Ramona 402, Seba Pourcela 362, Davida Philippaertsa 351, Kevina Strijbosa 334 i t.d...
U poretku ekipa proizvođaća, ukupno je na čelu Yamaha s 478 bodova, ispred Suzukija 477, Kawasakija 455 i drugih...
U MX23 konkurenciji bilo je još zanimljivije i uzbudljivije. Senzacionalni pobjednik ukupno je Talijan Davide Guarneri (yamaha), s 38 bodova, ispred mladog Engleza Tommyja Searlea (KTM) 36, Portugalca Rui Goncalvesa (KTM) 34, Nijemca Marcusa Schiffera (KTM) 33, mladog Belgijca Jeremyja van Horebbeka (KTM) i Finca Matti Seistole (honda) po 31, Francuza Xavierea Booga (yamaha) 28, lidera serije, Talijana Tonyja Cairoilja (yamaha) 27, branitelja naslova Francuza Christophea Pourcela (kawasaki) 25, Južnoafrikanca Garetha Swanepoela (kawasaki) 21 i drugih...
Tommy Searle trijumfirao je u prvoj vožnji, ispred Rui Goncalvesa i Marcusa Schiffera. Cairoli, koji je pao nakon starta, bio je tek 16. u toj vožnji, dok je Chris Pourcel čak bio primoran odustati.
Cairoli je odlično startao i vodio u drugoj vožnji, ali ga je žestoko napao Pourcel. Uz njih je stalno bio Davide Guarneri. Na koncu je pobijedio Chris Pourcel, ispred Cairolija i Guarnerija, ali je ukupno ipak zasluženo slavio Guarneri!
Među onima koji su ugodno iznenadili, osim četvroplasiranog Nijemca Marcusa Schiffera, Jeremy van Horebeek na petoj poziciji oduševio je svoje navijače i postigao dosad najbolji rezultat u MX2 svjetskoj konkurenciji.
Dobar je još jednom bio i pobjednik s EMX2 utrke za prvenstvo Europe, nedavno na našoj stazi Mladina, mladi Francuz Gautier Paulin (honda). Izborio je ukupno 17. mjesto, ali nakon što je pao i odustao u prvoj vožnji, pa je u drugoj sve nadoknadio dobrom 11. pozicijom.
Ukupno u MX2 svjetskoj seriji i dalje je na čelu izvrsni Tony Cairoli s 560 bodova, ispred Chrisa Pourcela 436, Tommyja Searlea 387, Tyle Rattraya 371, Francuza Pascala Leureta (honda) 320 i t.d...
Među ekipama proizvođaća ukupno vodi također Yamaha s 576 bodova, ispred KTM-a 491, Kawasakija 483 i drugih...

05/08/2007 - U Namuru u Belgiji održana prva ovogodišnja priredba FIM - Svjetskog kupa veterana

DAVE THORPE I TONY COOKSLEY POBJEDNICI, BOGOMIR GAJSER UKUPNO 18. U SENIORS KATEGORIJI


Uspješan nastup na svjetskom prvenstvu veterana - Andrej Rus (Slovenija)

Uz Grand Prix Belgije MX1 & MX2 konkurencije, u belgijskom hramu motokrosa, Namuru, održana je i prva od dvije ovogodišnje priredbe FIM - Svjetskog kupa veterana u motokrosu.
Nastupili su vozači u dvije kategorije; Seniors (od 41 do 50 godina) i Veterans (od 51 do 60 godina).
Bilo je vrlo zanimljivo i uzbudljivo, a rezultati su donijeli i neka iznenađenja. Prošlogodišnji prvaci nisu uspjeli obraniti svoje pozicije.
Bivši svjetski prvak, engleski vozač Dave Thorpe (honda), trijumfirao je u Seniorskoj konkurenciji. Pobijedio je u drugoj vožnji, ispred prošlogodišnjeg šampiona, belgijca Thierryja Godfroida (kawasaki) i njegovog zemljaka Jana Blancquaerta (kawasaki), dok je u prvoj bio drugi, iza Blancquaerta, a ispred Godfroida.
Slovenski rutiner, Bogomir Gajser (KTM), koji je u Namuru nastupio s hrvatskom licencom, bio je u prvoj utrci 13, a u drugoj je odustao, pa je ukupno zauzeo 18. poziciju. Njegov zemljak Andrej Rus (honda) s osmim i 14. mjestom, na kraju se plasirao na vrlo dobru 12. poziciju.
U Veterans kategoriji, zbog ozljede u kvalifikacijskoj vožnji, izostao je branitelj titule, Nizozemac Marc van den Brink. Iznenadio je, dvostrukom pobjedom i ukupnim trijumfom, Novozelanđanin Tony Cooksley (yamaha), ispred Francuza Paula Barbare (kawasaki), belgijca Philippea Dejonga (honda), Nizozemca Jan Lemmensa (KTM), te lčegendarnog četverostrukog prvaka svijeta, Belgijca Harryja Evertsa (KTM), oca kralja motokrosa Stefana Evertsa. Otac drugog velikog šampiona, Francuza Mickaela Pichona, Alain Pichon (KTM), plasirao se ukupno na sedmo mjesto. Slovenski predstavnik u toj konkurenciji, Branko Kavšek (KTM), izborio je 20. i 15. mjesto, odnosno ukupno 17. poziciju.
Druga i zadnja ovogodišnja priredba svjetskog šampionata veterana održat će se, uz British MX1 & MX2 Grand Prix, 26. kolovoza, na poznatoj stazi u Donington Parku.

05/08/2007 - Održane prve utrke FIM - svjetskog kupa veterana u Namuru

IZNENAĐUJUĆI REZULTATI PRVIH UTRKA OLD BOYSA, BOGOMIR GAJSER 13. U SENIORS KATEGORIJI


Englez Dave Thorpe, iz devedesetih godina, bivši svjetski šampion, nastupa na svjetskom prvenstvu veterana u Namuru

U subotnjem, kvalifikacijskom danu Velike nagrade Belgije u motokrosu MX 1 & MX2 konkurencije, u Namuru, održane su i prve utrke u konkurenciji FIM - Svjetskog kupa veterana.
U Seniors konkurenciji (veterani od 41 - 50 godina) pomalo je iznenadio domaći veteran Jan Blancquaert (kawasaki) pobjedom ispred britanskog eks-prvaka svijeta, Davea Thorpea (honda) i branitelja naslova od lani, Belgijca Thierryja Godfroida (kawasaki).
Između 30 vozača ukupno, slovenski rutiner, s hrvatskom licencom, Bogomir Gajser (KTM), bio je slabiji nego u ranijoj kvalifikacijskoj vožnji, te se plasirao na 13. mjesto. Uspješniji je bio njegov zemljak Andrej Rus (honda), koji je izborio osmu poziciju u prvoj vožnji.
Vrlo zanimljiva bila je utrka Veterans konkurencije (od 51 do 60 godina), ali su rezultati bili gotovo identični kao i u kvalifikacijskoj vožnji. Slavio je Novozelanđanin Tony Cooksley (yamaha), ispred Francuza Paula Barbare (kawasaki), dok je legendarni Harry Everts (KTM) izborio vrlo dobro treće mjesto. Slijedio je njegov zemljak Philippe Dejong (honda), pa francuski veteran Alain Pichon (KTM), otac slavnog prvaka Mickaela, koji je niz godina bio veliki rival legendarnom sinu slavnog oca Harryja, Stefanu Evertsu, na Grand Prix utrkama i drugi...
U toj utrci, slovenski predstavnik Branko Kavšek (KTM) izborio je 20. poziciju.

05/08/2007 - Kvalifikacijski dan na Velikoj nagradi Belgije u Namuru

POLE POSITION IZBORIO BILLY MacKENZIE


Mladi Španjolac Carlos Campano (15) izborio je "holeshot" - najbrži start u kvalifikacijskoj skupini MX2 konkurencije u Namuru

Kvalifikacijski dan na Velikoj nagradi Belgije u Namuru, protekao je pomalo neočekivano u MX1 konkurenciji, gdje je škotski as Billy MacKenzie (kawasaki) iznenadio specijaliste za Pole Position. Bio je najbrži, ispred Belgijca Kena de Dijckera (honda), Estonca Tanela Leoka (kawasaki), domaće zvijezde Stevea Ramona (suzuki), koji je ipak nastupio usprkos teškoćama s ozljedom, pa čak slovi i za jednog od najvećih favorita, Francuza Pierrea Alexandra Reneta (honda), Švicarca Juliena Billa (honda), Španjolca Jonathana Barragana (KTM), Francuza Sebastiena Pourcela (kawasaki), Mađara Kornela Nemetha (suzuki), pomalo iznenađujuće tek na desetoj poziciji, dvostrukog pobjednika prošle priredbe u češkom Loketu, Kevina Strijbosa (suzuki) i drugih...
Rekonvalescenti, koji su se vratili nakon mirovanja zbog ozljeda, Nizozemac Marc de Reuver (yamaha) i Nijemac Max Nagl (KTM), s 34. i 36. pozicijom, ostali su izvan finalnih utrka.
U prvoj skupini MX2 serije, pobijedio je vodeći ukupno, Talijan Tony Cairoli (yamaha), ispred Finca Matti Seistole (honda), Belgijca Dennisa Venruggena (yamaha), Francuza Anthonyja Boissierea (kawasaki), Portugalca Rui Goncalvesa (KTM), Belgijca Jeremyja van Horebeka (KTM), Francuza Xavierea Booga (yamaha) i drugih...
U drugoj skupini MX2, slavio je branitelj naslova Francuz Christophe Pourcel (kawasaki), ispred Talijana Davide Guarnerija (yamaha), pobjednika iz Loketa Francuza Nicolasa Aubina (yamaha), Južnoafrikanca Garetha Swanepoela (kawasaki), Talijana Manuela Monnija (yamaha), Engleza Tommyja Searlea (KTM), pobjednika EMX2 konkurencije na Mladini, u Hrvatskoj, Francuza Gautiera Paulina (honda) i t.d...
Chrisa Pourcel (2;48:291) imao je za nijansu bolje vrijeme od Tonyja Cairolija (2;48:366), te će imati prvi pravo izbora startne pozicije.
Održane su i kvalifikacijske vožnje za utrke FIM - Svjetskog kupa veterana.
U Seniors kategoriji (41 - 50) najbrži je bio domaći veteran Thierry Godfroid (kawasaki), ispred bivšeg svjetskog šampiona, Engleza Davea Thorpea (honda) i Belgijca Jana Blancquaerta (kawasaki). U toj konkurenciji, šesto mjesto u kvalifikacijskoj vožnji izborio je slovenski rutiner Bogomir Gajser (KTM), koji u Namuru nastupa s hrvatskom licencom. Njegov kolega iz Dežele, Andrej Rus (honda) bio je u toj vožnji 11.
U Veterans kategoriji (51 - 60) najbrži je bio Novozelanđanin Tony Cooksley (yamaha), ispred Nizozemca Jana Lemmensa (KTM), Francuza Paula Barbare (kawasaki), te bivšeg četverostrukog svjetskog šampiona iz Belgije, Harryja Evertsa (KTM) i drugih... Slovenac Branko Kavšek (KTM) zauzeo je 22. poziciju. Branitelj naslova iz prošle godine, Nizozemac Mark van den Brink ozljeđen je i neće moći nastupiti na finalnim utrkama.

05/08/2007 - Tim menadžer Joel Smets predstavio reprezentaciju Belgije u motokrosu za svjetski Kup nacija u SAD

STEVE RAMON, KEVIN STRIJBOS I KEN DE DIJCKER U BUDDS CREEK PO POBJEDU


Joel Smets s izabranicima za Budds Creek, Strijbosom, Ramon i de Dijckerom u Namuru

Uoči Velike nagrade Belgije, u hramu motokrosa Namuru, novi menadžer reprezentacije Belgije Joel Smets, bivši peterostruki svjetski prvak, predstavio je vozače koje je izabrao za nastup na svjetskom Kupu nacija 22. i 23. rujna u SAD. Bit će to Steve Ramon (suzuki) - MX1, Kevin Strijbos (suzuki) - MX2 i Ken de Dijcker (honda) - MX3 (Open). Legendarni Smets imao je na širem popisu devet vozača, održao nekoliko zajedničkih treninga i odlučio se za ekipu, koju bi, prema anketama, sastavila i velika većina belgijskih fanova.
- Moj slavni prethodnik Joel Robert odlučio je otići s menadžerske pozicije kad se iz aktivne vožnje povuće i zadnji iz naše generacije - Marnicq Bervoets, Joel Smets, Stefan Everts. Stefan je otišao zadnji, prošle godine, a Robert je smatrao kako bih ja bio pogodan za taj posao. U ovu ekipu ja vjerujem. Mali nam je problem predstavljalo što nemamo pravog specijalista za MX2 konkurenciju, a odlučili smo da se Strijbos ogleda u toj kategoriji. Iskustvo Ramona i agresivnost i snaga De Dijckera bit će naši aduti u borbi s najvećim američkim zvijezdama Carmichaelom i Stewartom, dakako i svim ostalima. Budu li sva trojica u Budds Creeku odvezli onako kako mogu, kao što su i pokazali pobjeđujući na nekim Grand Prix priredbama ove sezone, imamo šanse boriti se za pobjedu! - izjavio je menadžer Joel Smets.

03/08/2007 - Najbolji slovenski spidvejaš želi zadržati izravni status Grand Prix vozača svjetskog prvenstva

MATEJ ŽAGAR SEDMI NA UTRCI U PRAGU


Matej Žagar u vodstvu

Najbolji slovenski spidvejaš Matej Žagar nastupa u Grand Prix konkurenciji svjetskog prvenstva. Cilj mu je izboriti mjesto među osam najboljih vozača na kraju sezone, kako bi izravno zadržao status u toj najjačoj svjetskoj seriji!
Na prošlog Grand Prix utrci, u češkom Pragu, Matej Žagar zauzeo je ukupno sedmo mjesto. Do polufinala je odvezao pet vožnji, dvaput je bio prvi, dvaput treći, te jednom posljednji. U polufinalnoj utrci, na žalost, završio je kao zadnji, iza Danca Nicka Pedersena, Poljaka Hampela, Novežanina Holta i Britanca Nichollsa. Nicki Pedersen je u finalnoj utrci pobijedio ispred Hampela, Holta i Nichollsa.
Ukupno je trijumfirao Nicki Pedersen s 24 boda, ispred Jaroslawa Hampela i Rune Holta po 16, Scotta Nichollsa 12, svjetskog šampiona, Austraca Jasona Crumpa 11, Poljaka Wieslawa Jagusa 9, Žagara, Australca Leigha Adamsa i Danca Hansa Andersena po 8, Šveđanina Andreasa Jonssona 7 i drugih...

03/08/2007 - Još jedna, (auto)biografska knjiga najsvestranijeg oktanskog sportaša na svijetu

VELIKI SKOK TRAVISA PASTRANE


Naslovnica (auto)biografije Travisa Pastrane - Veliki skok

Izašla je još jedna knjiga o najsvestranijem oktanskom sportašu svijeta. Ovaj put to je svojevrsno (auto)biografsko izdanje Travisa Pastrane, u suradnji s urednicom ESPN The Magazinea, Allysom Roenigk, pod naslovom Veliki skok (THE BIG JUMP The Tao of Travis Pastrana, pr.a.), promovirana 3. kolovoza, s autogramima Travisa Pastrane, a po prodajnoj cijeni od 21,95 $.
Travis Pastrana u tom izdanju razgolićuje do kraja svoje motive, načine priprema i natjecanja, te objašnjava šte što ima veze s "ludostima", kako komentatori često ocjenjuju njegove FMX majstorije.
Nedavno je Travis Pastrana osvojio čuvenu reviju Red Bull X - Fighters u Madridu, čime je potvrdio ukupni naslov u toj seriji za 2007. godinu.
Prošle godine bio je automobilistički šampion Rally America, za volanom Subaru automobila. Uključio se i u program FIA Svetskog relija. Redoviti je sudionik "Noći šampiona", gdje se, na kružnim stazama, susreću najveći svjetski asovi na dva i četiri kotača (Schumacher, Coulthard, McRae, Loeb, Gromholm, Biaggi...).
23-godišnji Pastrana je poznati majstor motokrosa i superkrosa. Bio je AMA šampion, te pobjednik s reprezentacijiom SAD na najprestižnijoj priredbi, svjetskom Kupu nacija, 2000. godine u Francuskoj (Carmichael, Hughes, Pastrana).
Jednakodobro snalazi se i na supermoto priredbama, kao i u američkoj verziji enduro natjecanja (Grand National Cross Country) i t.d...

03/08/2007 - Težak udarac za Red Bull KTM momčad i reprezentaciju Južne Afrike u motokrosu

TYLA RATTRAY IZGUBLJEN ZA OSTATAK SEZONE


Ne krije razočaranje i tugu - Tyla Rattray

Težak udarac, jednako za Red Bull KTM momčad, kao i za reprezentaciju Južne Afrike, uoči nastupa na svjetskom Kupu nacija u SAD, bila je odluka specijalista ortopeda u Belgiji, kako će popularni Tyla Rattray, 21-godišnji as, trenutno treći u MX2 seriji svjetskog prvenstva, morati na operaciju vanjskih križnih ligamenata i meniskusa desnog koljena, koje je ozljedio nakon pada na Velikoj nagradi Češke, u Loketu, 29. srpnja! Operacija je zakazana za srijedu, 8. kolovoza.
Tako, eto, poslije Josha Coppinsa i Stevea Ramona, za nastup 4. i 5. kolovoza u belgijskom hramu motokrosa Namuru, otpao je i atraktivni Tyla Rattray. Ali, na žalost, njegovo mirovanje i terapija trajat će dugo, po procjeni liječnika možda puna četiri mjeseca. Rattray će zbog tog morati biti jako discipliniran i uporan, želi li uhvatiti ritam priprema i formu za slijedeću sezonu, 2008. godine, za koju je produljio ugovor s Red Bull KTM-om, a trebao bi opet voziti SX250F stroj, u MX2 konkurenciji, čiji naslov Rattray silno želiti osvojiti!
- Moje je raočaranje ogromno - iskreno je priznao Tyla Rattray - Zahvalan sam Factory KTM Teamu, kao i menadžeru Stefanu Evertsu i direktoru Pitu Beireru na velikoj podršci i razumijevanju. Boli me posebno izostanak s Motocross of Nations. Bio sam uzbuđen zbog nastupa u Budds Creeku, 22. i 23. rujna, s Grantom Langstonom i Garethom Swanepoelom, uz vodstvo legendarnog Grega Albertyna. Ovako, dečkima želim sve najbolje. Nadam se da ću ih moći barem gledati i bodriti!

02/08/2007 - Određena selekcija Francuske za svjetski Kup nacija 2007. u SAD

BRAĆA POURCEL I "KOBRA" VUILLEMIN ZA "TRIKOLORE" U BUDDS CREEKU


Sebastien Pourcel (4) branio je boje "trikolora" i prošle godine u engleskom Matterley Basinu

Određena je selekcija Francuske u motokrosu za predstojeći svjetski Kup nacija, 22. i 23. rujna u SAD. Zapravo, nije bilo teško prognozirati u kojem će sastavu "trikolori" nastupiti u Budds Creeku, Maryland. Braća Pourcel, Sebastien, trenutno trećeplasirani u MX1 svjetskoj seriji i Christophe, branitelj naslova prvaka svijeta u MX2 (oba kawasaki), iako tek 19. i 20. godišnjaci, nisu bili u pitanju. Kao njihov mentor, na neki način, iskustvo ekipi dat će poznati majstor upravo na američkim superkros i motokros stazama, David Vuillemin (honda).
Vuillemin je godinama jedan od najistaknutijih francuskih i svjetskih vozača. Triput je vio viceprvak svijeta u 125 konkurenciji, u SAD vrlo zapaženo nastupao niz godina, a rekorder je po broju naslova "Kralja Bercyja", na najspektakularnijoj superkros reviji u Parizu. Povlaćenje iz aktivnog natjecanja Mickaela Pichona i Seba Tortellija, u svjetskoj seriji ili AMA natjecanjima, vrata su braći Pourcel sasvim otvorena i za najveća iskušenja. Christophe Pourcel, nakon Motocross od Nations, prema najavama i ostat će u SAD, gdje će najprije odraditi kompletnu AMA supekros Lites seriju. Za Open kategoriju, popularni "Kobra" Vuillemin ipak je dobio prednost u konkurenciji, primjerice Nicolasa Aubina (yamaha) ili Pascala Leureta (honda), koji su ove godine također u odličnoj formi i mogli bi solidno obaviti taj zadatak.

02/08/2007 - AMA službeno predstavila reprezentaciju SAD za svjetski Kup nacija u motokrosu na domaćoj stazi u Budds Creeku

"MONSTER USA DREAM TEAM"


Jedan od velikih trenutaka Ricky Carmichaela, trijumf s USA Teamom na svjetskom Kupu nacija u Erneeu

Tijekom amaterskog motokros prvenstva u SAD, na Lorreta Lunn's Ranch stazi u Hurricane Millsu, Tennessee, AMA (The American Motorcyclist Association) i službeno je predstavila reprezentaciju za svjetski Kup nacija (Motocross of Nations) u Budds Creeku, Maryland, 22. i 23. rujna ove godine.
Bit će to "MONSTER USA DREAM TEAM" !
"Coach" Roger de Coster izabrao je ovu ekipu: James Stewart (kawasaki) - MX1, Ryan Villopoto (kawasaki) - MX2 i Ricky Carmichael (suzuki) - MX3 (Open).
Glavni sponzor reprezentacije je poznata tvrtka Monster Energy.
- Financijska podrška Monstera bit će ogroman poticaj ! - priznao je i ujedno zahvalio tom sponzoru Steve Whitelock, menadžer AMA MX/SX serija.
SAD su 17 puta bile pobjednici svjetskog Kupa nacija, najviše od svih reprezentacija. "Amerima" je to uspjelo čak 13 puta uzastopno, od 1981. do 1993. godine. Zatim su pobjednici te svojevrsne "motociklističke olimpijade" bili još 1996 (Jerez, Španjolska), 2000 (Saint Jean d'Angely, Francuska), 2005 (Ernee, Francuska) i 2006 (Matterley Basin, Engleska).
Prošle godine su naslov osvojili James Stewart i Ryan Villopoto, te Ivan Tedesco (suzuki), koji je zamijenio ozljeđenog Carmichaela, a koji je s njim i Kevinom Windhamom osvojio taj naslov godinu dana ranije u Erneeu.
Ricky Carmichael i službeno će se oprostiti od motokros natjecanja, upravo na toj priredbi u Budds Creeku, slično kao što je to prošle godine u Engleskoj učinio desetorostruki svjetski šampion, belgijac Stefan Everts, koji je baš s Carmichaelom godina vodio velike bitke, upravo na Motocross of Nations natjecanjima!
Bit će to "Uraganu s Floride" Carmichaelu ukupno sedmi izbor u ekipu za tu priredbu, te peti nastup, dok je kao pobjednik s "kaubojima" slavio dvaput, 2000 (uz Ryana Hughesa i Travisa Pastranu), te 2005 (uz Windhama i Tedesca).
James "Bubba" Stewart i Ryan Villopoto debitirali su prošle godine na stazi Matterley Basin, kod Winchestera, zaista vrlo uspješno!
Budds Creek ove godine bit će Amerikancima tek drugo domaćinstvo ove najprestižnije svjetske motokros priredbe. Prošlo je 20 godina od prethodne, kad su Bob Hannah, Rick Johnson i Jeff Ward trijumfirali za domaćine, 1987. godine na stazi u Unadilla Valley, kod New Berlina, New York.

02/08/2007 - Statističke značajke MX1 & MX2 svjetskog motokros prvenstva

TANEL LEOK NAJBRŽI U KVALIFIKACIJSKIM VOŽNJAMA MX1 KONKURENCIJE


Na kvalifikacijama uspješniji nego na utrkama - Tanel Leok

Zanimljivo je pogledati temeljne statističke značajke u MX1 & MX2 Grand Prix seriji svjetskog prvenstva u motokrosu. Od 15, dosad je održano 11 priredbi, što znači ukupno 22 utrke.
U MX1 seriji, najviše pobjeda u kvalifikacijskim vožnjama imao je Estonac Tanel Leok (kawasaki). On je Pol Position izborio triput. Po dvaput su najbrži bili Novozelanđanin Josh Coppins (yamaha), Belgijac Kevin Strijbos (suzuki) i Francuz Sebastien Pourcel (kawasaki), a po jednom Španjolac Jonathan Barragan (KTM) i Belgijac Ken de Dijcker (honda).
Najviše pobjeda na utrkama ostvario je Josh Coppins, ukupno devet. Kevin Strijbos slavio je triput, Jonathan Barragan, Sebastien Pourcel i Belgijac Steve Ramon (suzuki) po dvaput, a po jednu vožnju dobili su "Keeno" de Dijcker, Škot Billy MacKenzie (kawasaki), Talijan David Philippaerts (KTM) i Amerikanac Mike Brown (honda).
Najviše Grand Prix pobjeda izborio je također Josh Coppins, ukupno pet. Kevin Strijbos je dvaput bio na najvišem postolju, a David Philippaerts, Seb Pourcel, Ken de Dijcker i Billy MacKenzie po jednom.
U MX2 kategoriji, velika je dominacija Talijana Tonyja Cairolija (yamaha).  On je čak deset puta pobijedio u kvalifikacijskim vožnjama, dok je njegov najveći suparnik, Francuz Christophe Pourcel (kawasaki), zabilježio sedam kvalifikacijskih pobjeda. Norvežanin Kenneth Gundersen (yamaha), Portugalac Rui Goncalves (KTM) i mladi Englez Tommy Searle (KTM) bili najbrži po jedanput.
Cairoli je trijumfirao na 17 od 22 dosadašnje utrke, Chris Pourcel na tri, a Francuz Nicolas Aubin (yamaha) i Tommy Searle dobili su po jednu utrku.
Cairoli je ubilježio čak osam Grand Prix pobjeda, Chris Pourcel ima dvije, dok je Nicolas Aubin jednom slavio, upravo na prošloj priredbi u češkom Loketu.

01/07/2007 - Predstavljanje Velike nagrade Slovenije u motokrosu, 11. kolovoza u 18,30 sati, u mariborskom EUROPARKU

NENAD ŠIPEK UZ DEMARIJU, BREUGELMANSA, VEHVILAINENA I KRAGELJA


Nakon utrke na Mladini, as iz Dežele Sašo Kragelj tješio je našeg Nenada Šipeka, nakon što mu je za jedan bod oteo mjesto na pobjedničkom postolju, ali svjestan i mogućeg revanša, uskoro na njegovoj stazi Radizel


Iz mape Maribora - kako do EUROPARKA

Trgovačko središte EUROPARK, iz Maribora, obznanilo je iz svog bogatog pratećeg programa predstavljanje Velike nagrade Slovenije u motokrosu, točnije priredbe za MX3 svjetskog prvenstvo u nedjelju, 12. kolovoza, na stazi Radizel kod Orehove vasi. Prezentacija te manifestacije bit će u subotu, 11. kolovoza, nakon kvalifikacijskih natjecanja, u 18.30 sati. Gosti te priredbe bit će branitelj naslova Francuz Yves Demaria (yamaha), trenutno vodeći u seriji, Belgijac Sven Breugelmans (KTM), vodeći ove sezone, finski rutiner Jussi Vehvilainen (honda), bivša MX1 zvijezda, najbolji slovenski vozač Sašo Kragelj (yamaha), koji se ove godine bori za TOP 5 u MX3 SP, te najbolji hrvatski motokrosist svih vremena Nenad Šipek (yamaha), bivši europski šampion.
Akteri prezentacije okupljenim navijačima podijelit će autograme, pokoju vozačku majicu i sličan suvenir, a bit će moguće i zajedničko fotografiranje zvijezda i fanova.
U zabavnom dijelu programa sudjelovat će popularni slovenski Duo Platin.
Trgovački centar EUROPARK nalazi se na Pobreškoj cesti 18 u Mariboru.

01/08/2007 - Velika južnoafrička nada Shannon Terreblanche debitirao za svoju novu ekipu na MX2 svjetskom prvenstvu

"SHANTER"  U LOKETU ZARADIO PRVI BOD ZA BEURSFOON SUZUKI


Shannon Terreblanche (77) osvaja "holeshot", rame uz rame s liderom svjetskog prvenstva Tonyjem Cairolijem

Nova velika južnoafrička motokros nada, 17-godišnji Shannon Terreblanche, počeo je sezonu braneći boje svoje dugogodišnje ekipe Vangani KTM, pošto ga je otkrio i tamo doveo poznati lovac na talente Tinus Nel.
Popularni "Shanter", međutim, odlučio se usred sezone prihvatiti ponudu Beursfoon Suzuki Teama, deitirajući u Faenzi, u Italiji. Na prošloj priredbi, u češkom Loketu, usprkos nezgodama i pehovima, mladi as zaradio je prvi bod za svoju novu ekipu.
Najprije je, u svojoj kvalifikacijskoj skupini, sjajno startao i praktički podijelio "holeshot", rame uz rame s velikim majstorom i vodećim u seriji, Talijanom Tonyjem Cairolijem (yamaha). Kasnije, tijekom utrke izgubio je naočale i zbog blatnjavih očiju imao puno problema, doživio pad i izgubio visoke pozicije. Stvar je popravio u "Last Chance" utrci, gdje je zaradio status pričuve, a zbog ozljede Norvežanina Kennetha Gundersena (yamaha), dobio i priliku za finalne nastupe.
U prvoj utrci MX2 serije, Terreblanche je još jednom sjajno startao i na prvom zavoju bio među desetak najboljih, iako je krenuo s nepovoljne startne pozicije. Na žalost, kasnije je opet doživio pad i na koncu završio utrku na 26. poziciji.
U drugoj vožnji, tijek je bio sličan, a upamćena će ostati velika Shanterova borba s poznatijim i iskusnijim zemljakom Garethom Swanepoelom (kawasaki). Ovaj put Terreblanche je uspio zadržati dobar tempo i osvojio je svoj prvi bod za Beursfoon Suzuki, izborivši 20. mjesto. Ukupno je na Velikoj nagradi Češke bio solidan 23.
Nakon Loketa, Shannon Terreblanche zauzima 37. mjesto u generalnom poretku MX2 svjetskog prvenstva.
Nova prilika za mladog "lava" je u belgijskom hramu motokrosa, Namuru, 4. i 5. kolovoza.

01/08/2007 - Tko je stručnjak koji je Mladina timu preporučio engleskog dizajnera staza Paula Ogormana za vrhunsku rekonstrukcije staze Mladina

NOVOZELANĐANIN GREG ATKINS JE INICIJATOR MODERNIZACIJE SVJETSKIH MOTOKROS STAZA


Prvi svjetski stručnjak za dizajniranje motokros staza - Novozelanđanin Greg Atkins

Tko je stručnjak koji je hrvatskom promotoru Mladina timu, jer zbog obveza sam nije mogao prihvatiti ponudu, preporučio engleskog dizajnera staza Paula Ogormana, za vrhunsku rekonstrukciju staze Mladina, uoči ovogodišnje Velike nagrade Hrvatske, koja je bila dosad neviđeni motokros spektakl u Lijepoj našoj?
Novozelanđanin Greg Atkins, nedvojbeno veliki uzor spomenutom Paulu Ogormanu, bivši je motokros vozač s Novog Zelanda, te je danas, pored svjetskih zvijezda na stazama, Josha Coppinsa, Bena Townleya i nekih drugih asova, sigurno najpoznatiji "Kiwi" u svijetu motokrosa.
Atkins je vodeći svjetski dizajner motokros staza, angažiran za promotora svjetskog prvenstva Youth Stream, za kojeg obnavlja, modernizira i priprema staze za natjecanje svjetskog prvenstva u najprestižnijim serijama MX1 i MX2.
Kao vozač bio je solidan u svojoj zemlji, a najčešće se ogledao i s poznatim majstorima iz Australije. Dakako, okušao se i u SAD, gdje je završio kao treći ukupno u Golden Series natjecanju, u 500 konkurenciji.
Doživio je tešku ozljedu, kad je prilikom jednog pada gotovo smrskao nogu, zbog čeg je prekinuo aktivnu karijeru. Počeo je raditi na teškim građevinskim strojevima, pa tako i na motokros stazama. Iskustva u tom imao je još ranije, s Novog Zelanda, ali i Tahitija i nekih azijskih zemalja, gdje je sudjelovao u pripremi motokros staza.
Na Novom Zelandu razvio je vlastitu transportnu tvrtku, s kojom je poslovao i u Europi. Tako je 2000. godine imao priliku vidjeti velik broj europskih staza i bio - razočaran!
Analizirao je njemačku stazu u Teutschenthalu i pripremio projekt njezinog redizajniranja. Atkins je izradio praktični priručnik za pripremu motokros staza, kojeg je predočio prvom čovjeku svjetskog motokrosa dr. Wolfgangu Srbu i gazdi promotora Youth Streama Giuseppeu Luongu. Oni si naprosto bili impresionirani njegovim radom. Tako je dobio stalni angažman u Youth Streamu, kao Track Manager.
Zadnjih nekoliko sezona, Atkins je praktički redizajnirao sve najpoznatije europske Grand Prix staze. Nedavno je pomogao i Amerikancima, za pripremu čuvene staze u Budds Creeku, gdje će se 23. rujna ove godine održati najprestižnije natjecanje - svjetski Kup nacija (Motocross of Nations). Prošlogodišnje izdanje engleskog Matterley Basina, kod Winchestera, bilo je njegovo savršeno djelo!
A iz tog njegovog mozaika, kako smo već naglasili, proizašla je i preporuka ne manjeg entuzijaste u tom poslu i također vrsnog stručnjaka, Paula Ogormana, za novi izgled i sjajna tehnička rješenja novog hrama motokrosa u Europi - hrvatske Mladine!

01/08/2007 - U Ljubljani je održana prva tiskovna konferencija uoči Velike nagrade Slovenije, 11. i 12. kolovoza u Orehovoj vasi

SAŠO KRAGELJ SVE BLIŽE TOP 5 SVJETSKIH VOZAČA U MX3 KONKURENCIJI


Sašo Kragelj je optimist uoči Velike nagrade Slovenije na Radizelu (Foto: Andreja Prel)

AMD Orehova vas održalo je u prostorijama glavnog sponzora Petrola, u Ljubljani, prvu tiskovnu konferenciju uoči ovogodišnje Velike nagrade Slovenije u motokrosu, što će se 11. i 12. kolovoza održati na stazi Radizel. Nazočni su bili sportski tajnik AMZS Erik Logar i najbolji slovenski vozač u MX3 konkurenciji Sašo Kragelj (yamaha). MX3 svjetska konkurencija bit će jedina zastupljena na toj priredbi, jer u Orehovoj vasi ovaj put nije predviđeno natjecanje u EMX2 prvenstvu Europe.
Sašo Kragelj je u dobroj formi, posebno u zadnjih nekoliko priredbi. Na Velikoj nagradi Hrvatske na Mladini bio je izvrstan treći ukupno, potom je malo zakazao u slovačkom Sverepecu, gdje je bio 15., ali se vratio punim sjajem u bugarskom Samokovu, gdje je izborio ukupno odlično peto mjesto. U generalnom plasmanu Kragelj je trenutno osmi, te zaostaje 37 bodova za petoplasiranim Čehom Martinom Žeravom (honda), što nije nedostižno, ali nije ni jednostavno dohvatiti. Poznate su naime ambicije Kragelja uoči ove sezone izboriti plasman u TOP 5 svjetskih vozača MX3 serije!
Najavljena je još jedna "presica", u četvrtak, 2. kolovoza u 11,00 sati, u prostorijama na samoj stazi Radizel, kod Orehove vasi, gdje će biti detaljno predstavljena ta velika motokros priredba i slovenski predstavnici u većem broju.

01/08/2007 - Zbog oproštaja Rickyja Carmichaela i odlaska Ivana Tedesca, Makita Suzuki Team, nakon Francuza Davida Vuillemina, angažirao i veliku nadolazeću zvijezdu i tako realizirao još jedan senzacionalni transfer u američkom motokrosu

MIKE ALESSI POD STRUČNIM VODSTVOM VELIKOG ROGERA DeCOSTERA


Simbolični dvoboj - zvijezda koja dolazi Mike Alessi (800) ispred Ivana Tedesca, velikog majstora koji napušta Makita Suzuki Team

Dugo su "Uragan s Floride" Ricky Carmichael, čovjek s 15 AMA superkros i motokros naslova, kao i pouzdani Ivan Tedesco, bili zaštitni znakovi Makita Suzuki Teama. Oproštajem ove sezone Carmichaela, te odlaskom Tedesca, menadžer svjetskog glasa, Belgijac Roger DeCoster, ovjenčan s pet naslova prvaka svijeta i višestrukog AMA šampiona, dugogodišnji uspješni "coach" američke reprezentacije za svjetski Kup nacija, bio je primoran pronaći nova rješenja.
Za AMA superkros i motokros seriju, najprije je angažirao francuskog rutinera Davida Vuillemina (honda), a ovih dana svoj potpis na ugovor za 2008. godinu stavio je i 19-godišnji Mike Alessi (KTM), nadolazeća zvijezda svjetskog motokrosa. Kontraverzni "Mad" Max Alessi proslavio je još amaterskim naslovima i rano zablistao na američkim stazama, posebice u Lites serijama. Već je bio proglašavan nasljednikom Rickyja Carmichaela, kad se meteorski pojavila nova tinejdžerska senzacija - Ryan Villopoto (kawasaki). No, možda je i zbog tog Mike Alessi, čiji godinu dana mlađi brat Jeff koketira s njemačkim Wulfsport Kawasaki Teamom oko angažmana za MX1 svjetsku seriju slijedeće godine, odlučio ranije se ogledati u najjačoj konkurenciji. No, prošle i ove sezone, rezultati nisu posebno mazili Mikea Alessija, iako je i dalje u samom vrhu najboljih "kauboja". Povjerenje iskusnog stručnjaka kakav je Roger DeCoster to i dokazuje.
- Dolazak Mikea meni je velik izazov, ali i dobitak za Makita Suzuki. Svi u momčadi su uzbuđeni zbog tog. Ja vjerujem da ćemo uspješno usmjeriti njegove visoke ambicije, u pravom cilju, te kontrolirati njegov "bad boy image", u zadnje vrijeme. Upravo zato je idealna njegova kombinacija s jednim profinjenim sportašem kao što je "Kobra" Vuillemin - izjavio je Roger DeCoster.
Mike Alessi nastupat će za svoju novu momčad na novom RM-Z450 stroju. Nakon potpisa ugovora rekao je:
- Vrlo sam sretan zbog pružene prilike raditi sa stručnjakom kalibra Rogera DeCostera i vrsnim ljudima u Makita Suzuki Teamu. Dužan sam svakako zahvaliti svojim dosadašnjim poslodavcima iz KTM-a kroz nekoliko posljednjih sezona. Vjerujem da smo obostrano profitirali. Omogučili su mi sjajne uvjete razvoja i pružili maksimalnu podršku. No, zamijeniti jednog Carmichaela, izazov je koji se ne odbija!
Pored ove dvojice majstora, DeCoster je predstavio i svoju liniju za AMA Lites (ranije 125) superkros i motorkos seriju. Bit će to "rookie" ove sezone, mladi Ryan Dungey, te Nico Izzi, koji će nastupati na RM-Z250 modelima.
Po svemu sudeći, Makita Suzuki Team neće više imati apsolutno dominaciju, zahvaljujući "izvanzemaljcu" Carmichaelu, ali će u Alessiju i Dungeyu imati ljude spremne za juriš na nove titule! Njihov razlog za optimizam je ponajviše "The Man" - Roger DeCoster!

ARHIVA - 7. mjesec...

ARHIVA - 7. mjesec...